Regularor/sterownik/"rezystor" dmuchawy


michumal
Zarejestrowani

Dmuchawę możesz sprawdzić podłączając ją na "krótko", łączysz te grube kabelki czarny i czerwony ze sobą, oczywiście czarny z czarnym, czerwony z czerwonym, które dochodzą i wychodzą z rezystora jak na zdjęciu poniżej (dla bezpieczeństwa lepiej je wypiąć z rezystora):
[Obrazek: hosting_zdjec_1372263913__dsc00076.jpg]

Uwaga, może zaiskrzyć trochę, bo dmuchawa pójdzie na pełne obroty... Jeżeli nic się nie zadzieje, to trzeba sprawdzić, czy na czerwonym jst plus, bo może bezpiecznik padł przy okazji...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2016, 13:06 przez michumal.)

Scenic II Ph I 2006 2.0 16V automat
Odpowiedz
[-] 3 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi michumal za ten post post:
  • Highwayman1990, Mati, momix
Highwayman1990
Zarejestrowani

Dzięki, spróbuję. Bezpieczniki sprawdzałem, są całe.

Odpowiedz
midar
Zarejestrowani

podepnę się pod temat. Czy u Was przekaźnik dmuchawy też się tak grzeje? Wymieniłem niedawno rezystor dmuchawy i trochę tam poszperałem. Okazało się że poprzedni właściciel wyrzucił przekaźnik i spiął na krótko te grube czerwone przewody. Miałem w domu przekaźnik 30A i go zamontowałem. Niestety tak się grzeje że zastanawiam się czy to prawidłowe. Nie sądzę żeby dmuchawa brała więcej prądu niż 30A

Gdy jesteś sam pilnuj swoich myśl, a jak z kimś-to swojego języka!
Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Normalny objaw.

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM bez FAP
Scenic I ph II Spotway 2002 1,9dCi 102KM


Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi krzysztofk za ten post post:
  • midar
Highwayman1990
Zarejestrowani

Tak, tam powstaje dużo ciepła. Stąd na powyższym zdjęciu tak duży radiator sprzężony z tranzystorem w sterowniku.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Highwayman1990 za ten post post:
  • midar
irek
Zarejestrowani

Witam. Mam dziwny problem z klimą i dmuchawą. Czytałem ten temat ale nie jestem przekonany czy to wina rezystora. Wklejam link z postu opisujący mój problem w innym temacie. Proszę was o poradę.
http://www.scenic-forum.pl/Watek-OG%C3%9...rka?page=2

Odpowiedz
Gizmo
Zarejestrowani

miałem to samo ;)
Rezystor do wymiany ;)

Odpowiedz
irek
Zarejestrowani

To rezystor dmuchawy steruje też załączaniem sprężarki??

Odpowiedz
Gizmo
Zarejestrowani

Też się nad tym zastanawiałem, gdzieś coś nie styka w rezystorze i nie działa....
Podmieniłem panel na inny, bez zmian... Zmieniłem rezystor i wszystko śmiga.... Clap
Nie można dopuścic do zasyfienia kabinówki... Bo wówczas trafia rezystor.
Wymieniaj rezystor  Yes, ciesz się chłodkiem w kabinie  Happy

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-2016, 19:47 przez Gizmo.)

Odpowiedz
Highwayman1990
Zarejestrowani

Podłączyłem dmuchawę na krótko i okazało się, że działa, więc chyba rezystor jest do wyrzucenia. Muszę poszukać używki, bo nowy nie wchodzi w grę.

Odpowiedz




Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości