SCENIC II PH II Problem z radiem jak zimno


Borys
Zarejestrowani

Witam.
Dzisiaj mi się radio zbuntowało. Rano odpaliłem i się załączyło normalnie. Po robocie odpaliłem i zaraz wysiadłem pakować bagażnik >chyba nie grało,nie wiem<. Wsiadam za chwilę, patrzę a tu radio nie gra. Tylko temperatura i godzina się świeci. Duszę co się da i nic. Zgasiłem. Zamknąłem auto z pilota gdzie zawsze gaśnie cały wyświetlacz a tu temp; i godz; nadal się świeci! Dziwne, zawsze gasło. Otworzyłem,czekam chwilę i odpalam znowu, nic. W domu dzwonie do kumpla, ma SCII 04r, ale nic nie wie na ten temat. Wyjąłem bezpiecznik od radia,ale jest cały, nie przepalony. Zauważyłem, iż w czasie gdy bezpiecznik był wyjęty temp; i godz; nadal się świeciły. Wsadziłem bezpiecznik z powrotem. Radio nadal nie działa. Nawet jak nie zamknę auta z pilota, gdzie zawsze po kilku chwilach gaśnie samoczynnie wyświetlacz to temp; i godz; nadal się świecą. Olałbym to radio na razie, ale targają mną obawy czy aby się aku nie rozładuje?
Generalnie proszę o poradę.
SC II , 2007 r.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2014, 16:31 przez Oktawiusz.)

Borys pozdrawia.  
By na lodzie kręcić kółka ; zapnij pasy, gaz i dwójka !! 
1.5 dci , 105 km , 07r . 
Odpowiedz
PRZEMO
Administratorzy

Już odpowiadam wyciąg na kilka sekund bezpiecznik radia - po lewej stronie pod kierownicą Sad
Masz to co ja w służbowym - była akcja renault wymiany radia w 2007 roku i moje nie było na tej akcji.
Jak temperatura spada poniżej -10stopni to nie włączysz radia Sad i po zamknięciu auta świeci czas i temperatura Sad
a i wyświetlacz może w dłuższym czasie wyładować akumulator Sad

Scenic III 2,0 dCi 160KM 380 Nm
Grand Scenic III 1,6 dCi 130KM 320 Nm  

Jeśli ktoś cię atakuje - milcz nic go tak nie wkurzy jak twój spokój i milczenie.
Odpowiedz
Borys
Zarejestrowani

Wyjąłem na kilka sekund bezpiecznik radia i nic to nie zmieniło. Przetrzymać wyjętego bezpiecznika dłużej ?
Akcja wymiany czyli wadliwe radia ?
Jak auto pójdzie do garażu i się ociepli to co? Wyświetlacz zgaśnie a potem radio się włączy?
Rano 5.00 jak odpaliłem w garażu od razu było -6. W drodze do pracy, na trasie temp; spadła do - 19. Teraz jest -13.

Borys pozdrawia.  
By na lodzie kręcić kółka ; zapnij pasy, gaz i dwójka !! 
1.5 dci , 105 km , 07r . 
Odpowiedz
PRZEMO
Administratorzy

bezpiecznik na jakieś dwie minuty ja wyjmuje
Wadliwe radio na które była akcja wymiany w danym okresie Sad już minął Sad
Bez wyciągnięcia bezpiecznika nic nie ruszy Sad
To się u mnie dzieje przy dłuższym postoju np na noc - bo służbowy stoi na polu Sad

Scenic III 2,0 dCi 160KM 380 Nm
Grand Scenic III 1,6 dCi 130KM 320 Nm  

Jeśli ktoś cię atakuje - milcz nic go tak nie wkurzy jak twój spokój i milczenie.
Odpowiedz
Borys
Zarejestrowani

Około 17.30 wstawię do garażu. koło 20 z minutami jak się trochę nagrzeje to pójdę i wyjmę ten bezp; na kilka minut. Zobaczymy. Później napiszę co to dało.
Czyli moje radio ma tę wadę że poniżej - 10 nie odpali? Dziwne bo zaletą to to raczej nie jest.
Skoro to się dzieje u ciebie to za każdym razem wyciągasz bezpiecznik ?!

Bezpiecznik od radia jest tylko jeden tak? W kabinie po lewej stronie według rozpiski na kieszonce?

Borys pozdrawia.  
By na lodzie kręcić kółka ; zapnij pasy, gaz i dwójka !! 
1.5 dci , 105 km , 07r . 
Odpowiedz
PRZEMO
Administratorzy

dokładnie Sad koło kierownicy
niestety dosyć że wyłączy radio to włączy wyświetlanie temperatury i czasu Sad

Scenic III 2,0 dCi 160KM 380 Nm
Grand Scenic III 1,6 dCi 130KM 320 Nm  

Jeśli ktoś cię atakuje - milcz nic go tak nie wkurzy jak twój spokój i milczenie.
Odpowiedz
wacio1967
Zarejestrowani

Kiedyś to samo miałem w SCII PHI. Teraz się dowiedziałem, że to wina radia. Thumbup Ja odłączyłem akumulator na chwilę i radio zaskoczyło.

[Obrazek: 1999809326_3.gif]
Odpowiedz
Borys
Zarejestrowani

wacio , tez słyszałem tę opcję z akumulatorem.
+ czy też - odłączałeś ?
No i tak szczerze to najpierw spróbuję opcję od PRZEMO.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2014, 18:25 przez Borys.)

Borys pozdrawia.  
By na lodzie kręcić kółka ; zapnij pasy, gaz i dwójka !! 
1.5 dci , 105 km , 07r . 
Odpowiedz
wacio1967
Zarejestrowani

opcję z bezpiecznikiem już przerabiałeś. Biggrin
Wystarczy jak masę odłączysz.

[Obrazek: 1999809326_3.gif]
Odpowiedz
Borys
Zarejestrowani

Poszedłem.
Opcja nr 1: Cały czas się świeciło. Temperatura wewnątrz -4, myślę sobie :odpalę,a może mu przejdzie: No i lipa.Zgasiłem. Wyjąłem bezpiecznik, prawie 15 minut i nic,nadal świeciło bez bezpiecznika. Wsadziłem bezpiecznik z powrotem, myślę sobie :odpalę,może mu przeszło: I znowu lipa.
Opcja nr 2: Odkręciłem masę z akumulatora > tzw. minus < na +/- 4 minuty. Założyłem z powrotem i działa tak jak powinno.

Uciążliwa usterka, a tu zapowiadają jeszcze spore mrozy tej zimy.
Najgorsze jest to, że się samo nie naprawiło jak się ogrzało auto !

Problem uważam za rozwiązany. Do następnych mrozów....

Borys pozdrawia.  
By na lodzie kręcić kółka ; zapnij pasy, gaz i dwójka !! 
1.5 dci , 105 km , 07r . 
Odpowiedz




Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości