Awaria elektroniki sprawdź układ wspomagania


lukaszkwas12
Zarejestrowani

Witam,
Pacjent Renault Scenic 2 1.5dci 2006r. Dzisiaj po raz drugi po odpaleniu wyskoczyly mi dwa bledy:
1. Sprawdź układ wspomagania,
2. Awaria elektroniki.
Wspomaganie działa, ale na wyświetlaczu zamiast predkosci mam "- -" nie działa radio, nawiew i panel od nawiewu jest ciemny, a na dodatek nie mogę zgasić normalnie samochodu.
Po ruszeniu hamulec ręczny puszcza a gdy go ręcznie zaciągnę błędy znikaja i wszystko powraca:/ 
Co to może być? Miał ktoś już taką awarię?
Pomocy bo nie wiem za co się zabrać.

Odpowiedz
pio555
Moderatorzy

akumulator w jakim stanie?

"...Gdybym miał urodzić się na nowo 
Gdyby drugą szansę los mi dał 
Poszedłbym tą samą ślepą drogą 
Będę taki sam, zawsze taki sam..."

Odpowiedz
lukaszkwas12
Zarejestrowani

Nowy ma może z 2 miesiące kupiony w motoryzacyjne nie w markecie

Sklepie motoryzacyjnym

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2018, 21:22 przez lukaszkwas12.)

Odpowiedz
lukaszkwas12
Zarejestrowani

Dzisiaj rano odpalam i to samo tylko że manewr z kasowaniem nie zadziałał i jadąc zauważyłem że wspomaganie działa tak na 50% (dużo ciężej ale jeszcze coś tam działa) czy to może być silnik wspomagania?

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Zajrzyj pod fotel kierowcy do kostki R2.
Masz coś powiązane z ręcznym elektrycznym a tam są wszystkie sygnały do niego.
Awaria alektroniki na wyświetlaczu często oznacza problem w sieci multipleksowej

Odpowiedz
kiwikrakow
Zarejestrowani

ja bym sprawdził (poruszał) wtyczką i przewodem który prowadzi w górne gniazdo komputera zapłony to ten zlokalizowany jest za akmulatorem u mnie był podobny problem i winna była ta wtyka

Żona powiedziała wybieraj albo ja albo scenic, a ja lubię to auto...
Odpowiedz
lukaszkwas12
Zarejestrowani

Kiwikraków masz na myśli moduł UPC który jest obok akumulatora pod bezpiecznikami?

Odpowiedz
lukaszkwas12
Zarejestrowani

Dłubałem blubalem i nic kostki za akumulatorem ok bezpieczniki na Aku i obok pod modułem UPC też ok
Przy odpalonym silniku ruszałem kablami i kostkami przy uch i bezpiecznikami obok kierownicy i nic się nie działo ruszałem kostkami pod siedzeniem i też nic sprawdzałem masy są ok. Zgasilem auto i odpalilem po godzinie znowu błędy ruszyłem i zgasły. Rozmawiałem dziś z auto elektrykiem i mówił że.moze padać alternator i wchodzi w tryb awaryjny wyłączając najbardziej obciążające obwody:/ co o tym myślicie albo rzeczywiście siada wspomaganie tylko co to za awaria elektroniki?

Odpowiedz




Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości