Witaj gościu!
Zarejestruj się bądź zaloguj i odblokuj dostęp do wszystkich działów forum

VII Ogólnopolski Zlot Miłośników Renault Scenic - 03-05.09.2021 - Januszkowice k/Kędzierzyna Koźle

Ogrzewanie, problem z nagrzewnica


Minio
Zarejestrowani

op Witam, mam problem z ogrzewaniem , a raczej z jego brakiem w scenic Megan 99r. 2.0 8 v. . Przewody idące do nagrzewnicy i powrót w komorze silnika są gorące, natomiast plastikowe dochodzące do nagrzewnicy  w kabinie są zimne ,zaraz przy wejściu i wyjściu z nagrzewnicy. W części idącej do komory są już ciepłe. Ma ktoś jakiś pomysł, może zapowietrzona nagrzewnica? Auto jest z LPG, dzisiaj po odpaleniu auta i osiągnięciu temperatury, wyciągnąłem nagrzewnice i była zimna. Wymienić?

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Zamulona nagrzewnica.
Wymieniaj.

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM bez FAP
Megane II ph I 2004 1,6 16V 115 KM
był Scenic I ph II Spotway 2002 1,9dCi 102KM
Scenic I ph I 1998 1,9dTi 98KM


Odpowiedz
filozof
Zarejestrowani

Obstawiam LPG. Za trójnikiem do parownika może być wstawiona „zwężka” w kierunku nagrzewnicy (u mnie tak jest), żeby mały obieg szybciej nagrzał parownik. Może u Ciebie jest za bardzo zdławione, do tego nagrzewnica brudna w środku i nie ma siły pchnąć płynu przez nią.

Piszę poprawnie po polsku; chyba, że nie zauważę autokorekty.
Nie odpowiadam na PW z pytaniami technicznymi. Jest do tego odpowiedni dział.
Odpowiedz
Minio
Zarejestrowani

op Tak instalacja LPG z trójnikiem, słyszałem, że czasami przy takim układzie jest ciężko odpowietrzyc. Jutro spróbuję załatwić jąkać używaną nagrzewnicę i zobaczymy czy coś da.
Dzisiaj jak wyciągnąłem nagrzewnice to była zimna,a przewody gumowe idące do nagrzewnicy gorące. Dzięki za pomoc.

Jutro działam z nagrzewnicą, załatwię na razie jakąś używkę i zobaczę co będzie. Dziwi mnie tylko, że przewody w komorze oba są ciepłe, we wnętrzu komory też, natomiast przy wejściu do nagrzewnicy już zimne. Może jest rzeczywiście tak jeszcze zamulona i trzeba wymieni. Gdzieś czytałem, że przy LPG zdarza się, że są opory z odpowietrzeniem, ale z odpowietrznik a przy termostacie leci tylko płyn. Dzięki za pomoc.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2020, 19:40 przez Minio.)

Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości