SCENIC II PH II Seryjne radio nie włącza się po włączeniu silnika


_Pablo_
Zarejestrowani

Witam. Mam Szczeniaczka po lifcie i nie wiem które radio mam, czy "tuner list" czy "update list" na wyświetlaczu świeci się "tuner list" a jak włączę dłużej przycisk MODE to pojawia się komunikat "update list". Ale to nie jest przedmiot sprawy. Chodzi mi o to, że na początku radio włączało się po włączeniu silnika i wyłączało się jak zgasiłem silnik i otworzyłem drzwi. Ale pewnego dnia nudziło mi się i zacząłem grzebać w aucie. Miałem nie fabryczny przycisk z pokrętłem który nie działał więc postanowiłem go wywalić. Był to chiński zestaw głośnomówiący podpięty pod radio przez przejściówkę kostki iso. Postanowiłem go usunąć i podpiąłem kostkę iso z auta prosto pod radio. Teraz radio nie włącza się gdy odpalam silnik tylko muszę nacisnąć przycisk włącz/wyłącz. Na kostce jest pin z zasilaniem bezpośrednim oraz jeden pin z zasilaniem po włączeniu silnika. Gdy włączę silnik to na radiu włącza się podświetlanie przycisku włącz/wyłącz, na wyświetlaczu nic się nie pojawia. Jak nacisnę włączanie to podświetlają się pozostałem przyciski na radiu, komunikaty pojawiają się na wyświetlaczu, a radio gra. Minie 20 min pojawi się dźwięk z głośnika i radio przestaje grać. Czy jest jakaś sztuczka, żeby radio zaczęło znowu grać jak przedtem?

Odpowiedz
blazejk
Specjalisci

A czy przez przypadek nie masz zamienionych pinów od zasilania przez ten zestaw głośnomówiący - czasem są takie zabiegi potrzebne.

Grand Scenic II - 1,9dCi Confort Expression & Laguna II- 2,2dCi Automat Initiale Paris
"A teraz szybko, zanim dotrze do nas, że to bezsensu" - król Julian
[Obrazek: 1601105.png]
Odpowiedz
Mati
Moderatorzy

potwierdzam, mogłeś mieć zamienione miejscami dwa przewody + w kostce przy radiu (ten od podtrzymania pamięci z + po zapłonie)

Cheers   Zapraszamy na VI Ogólnopolski Zlot Scenic-Forum.pl -Sielpia Wielka czerwiec 2019 roku 
Odpowiedz
_Pablo_
Zarejestrowani

(06-11-2018, 22:06)Mati napisał(a): potwierdzam, mogłeś mieć zamienione miejscami dwa przewody + w kostce przy radiu (ten od podtrzymania pamięci z + po zapłonie)

W takim razie to by za każdym razem nie musiał ustawiać fal w radiu?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2018, 14:43 przez _Pablo_.)

Odpowiedz
blazejk
Specjalisci

Sprawdź miernikiem czy na pinie od plusa po zapłonie masz napięcie - wyglada na to że nie ma.

Grand Scenic II - 1,9dCi Confort Expression & Laguna II- 2,2dCi Automat Initiale Paris
"A teraz szybko, zanim dotrze do nas, że to bezsensu" - król Julian
[Obrazek: 1601105.png]
Odpowiedz
Mati
Moderatorzy

(07-11-2018, 14:42)_Pablo_ napisał(a): W takim razie to by za każdym razem nie musiał ustawiać fal w radiu?
możliwe że byś nie musiał, ja po odłączaniu radia na jakiś czas czy wymianie aku nie koduje stacji tylko wpisuje kod do radia i jakoś działa

Cheers   Zapraszamy na VI Ogólnopolski Zlot Scenic-Forum.pl -Sielpia Wielka czerwiec 2019 roku 
Odpowiedz
roming
Zarejestrowani

Montowałem radio orginalne w Megane po 6 miesiącach leżenia na półce (po kupnie auta zamontowałem swoje), wpisałem tylko kod i cała reszta w radiu (stacje, tony) była zapamiętana tak jak przed odłączeniem 6 mcy temu.

Odpowiedz
Warsztat pod chmurką
Zarejestrowani

Radio zapamiętuje stacje wystarczy wpisać kod.
Wygląda na to, że brakuje bieguna dodatniego po zapłonie.
Ktoś wyciągnął pin z kostki lub pozamieniał je miejscami.
Sprawdź multimetrem łap schemat:

Załączone pliki

Miniatury
   

Odpowiedz
_Pablo_
Zarejestrowani

Dobra sprawa się rozwiązała. Na początku sprawdzałem bez schematu i zmylił mnie pin od światełek, myślałem że to jest od zasilania po zapłonie. Znalazłem na forum schemat pinów i posprawdzałem jeszcze raz napięcia. Jak doradzaliście. I faktycznie na zasilaniu na zapłonie nie było napięcia. Wymieniłem bezpiecznik i wszystko hula.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2018, 16:13 przez _Pablo_.)

Odpowiedz




Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

2 gości