Przegub Grand Scenic 2.0 16V manual czy jest rozłączny

polaq
Zarejestrowani

op Witam
Jak w temacie lewy przegub zaczyna mi terkotać przy mocno skręconych kołach.
Osłona cała, smaru było sporo.
Po oczyszczeniu i ponownym nasmarowaniu niestety terkocze dalej może trochę ciszej. Moje pytanie czy ten przegub jest wymienny czy muszę wymienić półoś?
Niestety na moje oko nie jest.
Możecie zerknąć i potwierdzić moje przypuszczenia?[Obrazek: 4c76a71fe71ecd32114615a280f08bef.jpg][Obrazek: 67a43f72a092ac3a818afb8bc5b94b53.jpg]

Odpowiedz
misha07719
Zarejestrowani

Ja u siebie wymieniałem sam przegub i też nie było widać żeby był rozłączalny. Mocniejsze szarpnięcie w imadle i wyszedł. Z tego co pamiętam to nie było tam zegera tylko taki pierścień z drutu. Zapłaciłem za przegub jakieś 80zł i cisza Biggrin Zerknij tu:
https://www.ucando.pl/p/zestaw-przegubu-...I27ZCRHS-5

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2017, 23:27 przez misha07719.)

Odpowiedz
mariusz#
Zarejestrowani

nie dotykaj tego gówna , kup coś porządnego.

Odpowiedz
misha07719
Zarejestrowani

Możesz rozwinąć temat - skąd taka opinia? Jakieś doświadczenia?

Odpowiedz
mariusz#
Zarejestrowani

mam znajomego który od lat pracuje w hurtowni motoryzacyjnej. Wim że tego nie należy dotykać z uwagi że jest to najniższy i najtańszy sort części , nie wspominając już o reklamacjach na przeguby. Kiedyś o to pytałem przy okazji końcówek do poloneza i mi tego nie polecił, więc i ja nie polecam nikomu.
Zresztą, wbij na jakieś opinie o max-ie to się przekonasz co mechanicy o tym sądzą. np:
http://forum-mechanika.pl/threads/maxgear-opinie.12595/

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2017, 07:40 przez mariusz#.)

Odpowiedz
misha07719
Zarejestrowani

Z tego co wyczytałem o Maxgear to tylko pakowacz i czasem spotkasz w ich pudełku SKF-a, a czasem zupełną Chińszczyznę. Wrzuciłem ten link raczej aby pokazać że są dostępne same przeguby z czego wynika, że musi być możliwa jego wymiana w tym aucie. Nie namawiam na tanie części ale przy odrobienie szczęścia można i na takich pojeździć. W Lagunie zrobiłem już 130tyś km na jednej z tańszych półosi i nie mam uwag.

Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

Przegub jest wymienny, trzeba wyjąć półoś, zamontować w imadle, zdjąć manszetę i uderzyć młotkiem w przegub tam gdzie są kulki.
Teraz coraz częściej spotykam się z tym, że firma krzak ma lepsze części od renomowanych firm.
No chyba żeby takie części kupić na rynku niemieckim czy choćby francuskim bo na polski rynek idzie syf.

Odpowiedz
mariusz#
Zarejestrowani

wychodzą z założenia że skoro z Polski zrobiliśmy złomowisko europy, to i lepsze części nie są nam potrzebne. Jak to ktoś kiedyś powiedział, najlepsze są chińskie samochody, bo przynajmniej mają wszystkie części oryginalne.
co do wymiany przegubu to operacja w miarę prosta, ważne aby uzupełnić po tym zabiegu poziom oleju w skrzyni jeśli się wyleje i zrobić to odpowiednim.

Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

Przy okazji wymiany przeguby wymienił bym też olej w skrzyni. Pewnie nie był wymieniany od nowości.

Odpowiedz
tilok
Zarejestrowani

Musze też u siebie wymienić przegub bo lekko grzechocze przy skręcie. Proponujecie używkę razem z półosią czy nowy przegub. Jeśli nowy to jakiej firmy kupić?

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości