Sterowanie elektrycznych szyb

mariusz#
Zarejestrowani

op Dziś kolejna przypadłość.  To pudło psuje się od samego stania. Pomału zaczyna mnie doprowadzać do stanu w którym to potne i sprzedam na części. Ale do rzeczy.
Dziś odmówił posłuszeństwa przedni podnośnik szyby pasażera. Zero reakcji. Poczytałem trochę że to może być moduł. Rozebrałem to badziewie i okazało się że że z modułu nie wychodzi żadne napięcie . Pojechałem na szrot, gość przyniósł 1 moduł. Podłączyłem. Szyba drgnęła  3 razy i stanęła. Zero reakcji. Znów to samo pomysłem że coś pali moduł. ale za moment   ruszyło też kilka skoków i stanęło. Gość popatrzył i mówi że przyniesie inny może ten uszkodzony. Podmieniliśmy i taka sama historia.  Kilka ruchów i znów stoi. Jakby musiało coś ostygnąć.O zaprogramowaniu nie ma mowy bo przytrzymanie dłużej w pozycji zamkniętej powoduje znów przestój w pracy  do  pewnego momentu.   Gość ze szrotu mówi że zwarcie robi silnik i trzeba go wymienić.
Kupiłem od niego cały mechanizm z modułem  co prawda od lewych tylnych drzwi, ale jeszcze tego nie montowałem bo przeraża mnie to rozbieranie drzwi.

Pytanie:
Czy moduły można zamieniać miejscami czy muszą być przypisane konkretnie do drzwi i strony ( może to właśnie zły moduł powoduje takie działanie)
Czy za działanie odpowiada jeszcze coś oprócz modułu i przetaczników co może powodować tą usterkę.
Jaka masa uszczelniająca pod boczek drzwi jak trzeba będzie rozebrać tapicerkę.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2017, 13:57 przez mariusz#.)

Odpowiedz
A2-eR11
Zarejestrowani

Pytanie czy mechanizm sie nie zaciera. Jesli on ma opory wieksze, to moduł ma zabezpieczenie zeby nie podawac pradu.
To zabezpieczenie dziala tez jesli ktos reke wystawi np w czasie zamykania szyby to modul wyczuje zwiekszony opor i nie bedzie pchal wiecej szyby.
Jesli dobrze zrozumialem masz efekt w jedna i druga strone wiec sprawdz jak mechanizm dziala, czy linki czy kółka prowadzące ladnie chodza, albo czy na prowadnicy szyby nie ma jakiegos oporu. moze cos tam wpadlo i sie szyba sama zaciera...

Odpowiedz
mariusz#
Zarejestrowani

op problem jest w dwie strony, Jak sprawdzić czy dobrze chodzi? linki są mocno napięte na szpuli, szyby rękami nie ruszę. trzeba by ją jakoś odpiąć od mechanizmu i sprawdzić jak chodzi mechanizm . ale to będzie bez obciążenia. Dobrze myślę.

Odpowiedz
A2-eR11
Zarejestrowani

sama szybe sprawdzic mozna odpinajac spinke od linki, powinna lekko chodzic szyba.. a reszte mechanizmu.. w sumie nie wiem jakim sposobem, moze ktos jeszcze napisze w jaki sposob....

Odpowiedz
michumal
Zarejestrowani

Moduł ma zabezpieczenie nadpradowe. Jeżeli coś ( ręką, kij, opory mechanizmu...) powodują zwiększony pobor prądu prze silnik, to modul go wylacza, żeby silnik się nie spalil/nie obcial reki...

Scenic II Ph I 2006 2.0 16V automat
Odpowiedz
Highwayman1990
Zarejestrowani

Może to odrobinę pomoże. Samo wyjęcie podnośnika w całości nie jest trudne, odrobina cierpliwości i będziesz miał go w rękach. Nie powiem Ci jednak, czy nie jest on różny od tego z tyłu.

https://www.scenic-forum.pl/Watek-SCENIC...BCa?page=5

Odpowiedz
Trolek4
Zarejestrowani

Wystarczy na zamkniętej szybie przytrzymać włącznik podnoszenia do góry 3 sekundy i po robocie

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Mati napisał 23-02-2017, 22:17:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami

Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 http://www.scenic-forum.pl/Ogloszenie-Re...enic-Forum 
powinien znajdować się w Powitaniach http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania tam się przywitaj.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-02-2017, 22:17 przez Mati.)

Odpowiedz
Highwayman1990
Zarejestrowani

(23-02-2017, 22:00)Trolek4 napisał(a): Wystarczy na zamkniętej szybie przytrzymać włącznik podnoszenia do góry 3 sekundy i po robocie

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Dla kolegi chyba pierwszy post był za długi żeby przeczytać w całości. Czary mary i po sprawie. Odsyłam do pierwszego postu "w całości".

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Highwayman1990 za ten post post:
  • kris-pmi
mariusz#
Zarejestrowani

op Problem rozwiazany. Padł silnik. Wymieniłem i po problemie . Nie trzeba wcale wy iagac mechanizmu żeby wyjąć silnik. Wystarczy torx t 20 i mała grzechotka. Trzy srobki i koniec problemu.
Zachęcony sukcesem wziolem sie za lewy tył. Sytuacja podobna. Brak napięcia na module. Tu z kolei okazało się że przedni wlacznik nie podawał sygnału na tyl. Szybka podmiana przełącznika i szyba ruszyła. Całość kosztowała 250 zł  i trochę roboty.

Odpowiedz
[-] 3 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi mariusz# za ten post post:
  • diabel, Highwayman1990, kris-pmi
kris-pmi
Zarejestrowani

mariusz# Brawo Ty  Clapping

kris-pmi 
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości