Awaria opuszczania szyby

amigozm
Zarejestrowani

op Pojawił się problem. Szyba przednia od strony kierowcy nie opuszcza się. Słychać pracę silnika i mechanizmu góra-dół, ale szyba stoi. Bardzo chciałbym wiedzieć, co może być przyczyną i nim rozbebeszę drzwi zaopatrzyć się w części. Proszę o poradę.

Odpowiedz
cukier
Zarejestrowani

Zerwana linka w podnośniku

Odpowiedz
SebeQ
Zarejestrowani

Hehe masz chyba to samo co ja
albo urwał CI sie taki plasticzek, na allegro za ok 12-15zł

http://allegro.pl/laguna-2-scenic-1-podn...80922.html

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2017, 18:18 przez SebeQ.)

Nie zwycięstwo lecz udział...

https://www.youtube.com/user/Marynarzx
Odpowiedz
A2-eR11
Zarejestrowani

albo najprawdopodobniej, bo to auto z 2003 roku to moze byc Spinka podnośnika szyby.
Tak to wyglada, kosztuje grosze - ok 30zl.
http://www.skleprenaultwarszawa.pl/envir...e75d76.jpg

Czesto one pekaly i chodzila sama linka bez szyby. Linka jakby spadla to pewnie by sie zakleszczylo zaraz i poplątało...
A tak na prawde to wrozenie z fusow, trzeba rozebrac i zajrzec zeby byc pewnym bo tak to sobie mozna gdybac.
Wersje po lifcie mialy te spinki wzmacniane metalem i juz nie pekaly.
Warto tutaj kupic oryginal zeby miec spokoj, mozna dostac w ASO i wlasnie w cenie ok 30zl.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2017, 20:45 przez A2-eR11.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi A2-eR11 za ten post post:
  • amigozm
amigozm
Zarejestrowani

op Kurka wodna -nawet nie wiedziałem, że przód chodzi na lince. Zawsze myślałem, że jest tam listwa zębata. Dobra zdejmę bok i zajrzę nim wykupię okoliczne sklepy. Moja siostra ma Modusa i sytuacja ta sama, ale w Modusie nie bardzo wiem jak zdjąć tapicerkę, a nie chcę połamać, bo to straszna maruda :-) Dziękuję.

Odpowiedz
Highwayman1990
Zarejestrowani

(05-04-2017, 18:36)amigozm napisał(a): Kurka wodna -nawet nie wiedziałem, że przód chodzi na lince. Zawsze myślałem, że jest tam listwa zębata. Dobra zdejmę bok i zajrzę nim wykupię okoliczne sklepy. Moja siostra ma Modusa i sytuacja ta sama, ale w Modusie nie bardzo wiem jak zdjąć tapicerkę, a nie chcę połamać, bo to straszna maruda :-) Dziękuję.

W Scenicu musisz tylko delikatnie zdjąć plastik z rączki drzwi po wewnętrznej stronie i wykręcić dwie śruby pod nią. Reszta (część tapicerowana) jest na wcisk, nie bój się, bo dosyć mocno siedzi, ale ciężko coś uszkodzić. Jak tylko to zdejmiesz będziesz miał wszystko jak na widelcu.

Odpowiedz
amigozm
Zarejestrowani

op W Scenicu już kiedyś zdejmowałem, bo miałem przetartą skórę i wymieniałem na inny. A na marginesie wie ktoś jak zdjąć w Modusie? -jak już się zabiorę za robotę, to naprawię wszystkie auta w rodzinie :-)

Odpowiedz
Fyox
Zarejestrowani

Kolego.
Zdejmowanie tapicerki z drzwi to odkrecenie 5 srub.
Jedna we wnęce klamki druga w tym korytku do zamykania drzwi - po jego odciagnieciu w stronę tyłu auta i do góry powinna ukazać się kolejna. Dwie na dole drzwi.
Tapicerkę ściąga się następnie do góry i do siebie.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2017, 19:35 przez Fyox.)

Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi Fyox za ten post post:
  • amigozm, krzysztofk
amigozm
Zarejestrowani

op Bardzo dziękuje

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Tak samo w Modusie. Tapicerka jest również klejona.

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości