chwilowe i nagły brak reakcji pedału gazu

rafaldo12
Zarejestrowani

op Posiadam Scenica II 1.9 DCI. Co jakiś czas, najczęściej na niskich obrotach lub podczas zmiany biegu lub ruszania padał gazu nie reaguje. Czasem podczas jazdy także. Samochód wręcz przychamowywuje, jak by nagle odciął dopływ paliwa. Gdzie może leżeć przyczyna?

Odpowiedz
sztygar
Zarejestrowani

Czujnik nad pedalem hamulca. Mam to samo. Było już na tym forum wielokrotnie.

Odpowiedz
rafaldo12
Zarejestrowani

op Jeśli było na forum możesz dać link? Nie moge tego znaleść

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

Wymień włącznik świateł stopu.
Nowy w Aso ok 100zl.
Miałem to samo.po wymianie.spokój

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu.

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(29-06-2017, 21:42)scrabi83 napisał(a): Wymień włącznik świateł stopu.
Nowy w Aso ok 100zl.
Dwie uwagi:
- nie kupuj najtańszych czujników - przemierzone miernikiem działają, w aucie jakoś nie chcą
- po wymianie warto podpiąć dobry program diagnostyczny i sprawdzić, czy naciskanie pedału hamulca powoduj zmianę stanu obu par styków
A podczas wymiany warto zwrócić uwagę na dobre ustawienie długości popychacza (zamienniki dostarczane są z maksymalnie wysuniętym), warto spróbować ustawić o jeden ząbek dłuższy, niż było ustawione w wyjętym wadliwym.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
rafaldo12
Zarejestrowani

op Jesteście pewni ,że to problem z hamulcem a nie gazem?

Odpowiedz
michaldck
Zarejestrowani

Komp wykrywa wciśnięty hamulec i odcinka gazu następuje.

telefonem

Lubię mojego Scenica Biggrin
Wydrze wydrzę wydrze wydrze wydrze wydrzę.
Odpowiedz
michal2118
Zarejestrowani

Też tak miałem. Czujnik pod podałem hamulca padł. Mimo to światła stopu działały bo tam masz dwie pary styków. Kupiłem w motoryzacyjnym jakiś zamiennik i lata od roku choć ostatnio troszkę się zawiesił i musiałem go poruszac bo inaczej pojawił mi się błąd na desce "usterka elektroniki". Poza opisanym przez Ciebie problemem z gazem wpływa też na pracę tempomatu - wyłączał go podczas jazdy tak jak po naciśnięciu hamulca

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

(02-07-2017, 13:28)rafaldo12 napisał(a): Jesteście pewni ,że to problem z hamulcem a nie gazem?
kolego jak pisałem wcześniej ja miałem identyczne objawy co ty, brat w peugeocie to samo ( tyle że u niego mechanicy wymienili pół samochodu, za nim do tego doszli)
jak koledzy piszą kup oryginał i problem bedziesz miał z głowy.

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi scrabi za ten post post:
  • pitup
LUKKUL4158
Zarejestrowani

(07-07-2017, 18:39)scrabi83 napisał(a):
(02-07-2017, 13:28)rafaldo12 napisał(a): Jesteście pewni ,że to problem z hamulcem a nie gazem?
kolego jak pisałem wcześniej ja miałem identyczne objawy co ty, brat w peugeocie to samo ( tyle że u niego mechanicy wymienili pół samochodu, za nim do tego doszli)
jak koledzy piszą kup oryginał i problem bedziesz miał z głowy.

Popieram Scrabiego też tak miałem po wymianie czujnika spokój nr OEM i sam czujnik [Obrazek: 50e48fd3e29201d2321fbbeb30e8d9d5.jpg][Obrazek: 3255978e616b7f88b503a37a3e700cef.jpg]

Wysłane z mojego Lenovo P1c72 przy użyciu Tapatalka

Thumbup
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości