Czujnik optyczny w klamce scenic 2 2003r.

Damian Rosik
Zarejestrowani

op Witam. Mam problem z czujnikami optycznymi w moim scenicu 2, problem jest tego typu że są dni w które wszystkie czujniki działają tz. wsunę rękę i drzwi się od razu otwierają a są takie dni że żaden czujnik nie działa, muszę pociągnąć za klamkę i dopiero wtedy auto się otwiera. Nie ma na to wpływu żaden czynnik tz. deszcz, słońce, upał itp. po prostu albo działają wszystkie albo nie działa żaden, czego to może być wina?

Odpowiedz
TomaszB
Moderatorzy

Zamykanie działa bez problemów we wszystkich 4 klamkach ?

Bycie starszym ma swoje wady i zalety - nie widzisz liter z bliska, ale poznajesz idiotów z daleka..
Odpowiedz
Damian Rosik
Zarejestrowani

op powiem tak, od początku nie działa przycisk w prawych przednich oraz w lewych tylnych drzwiach ale czujniki optyczne czasami działają parę dni a czasami nie działają parę dni... Jeśli chodzi o to.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2017, 14:05 przez Damian Rosik.)

Odpowiedz
behemot510
Zarejestrowani

Z własnego doświadczenia powiem, że otwieranie i zamykanie to jeden system i jeśli jeden element jest zepsuty, to całość zaczyna szwankować. Tak było i w moim egzemplarzu - uszkodzony przycisk od zamykania powodował problemy z otwieraniem.
Wymień mikrostyki w klamkach a powinno być lepiej.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi behemot510 za ten post post:
  • Damian Rosik
siwusek216
Zarejestrowani

Uszkodzone przyciski powodują odcięcie fotokomórki. W zależności od tego jak komputer odczytuje stan przycisku, jeśli uzna że awarią to wyłącza funkcje hf. Napraw przyciski w klamkach a problem z fotokomórkami sam zniknie.

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi siwusek216 za ten post post:
  • Damian Rosik
Damian Rosik
Zarejestrowani

op Oby było tak jak mówicie, bo jak to naprawię i któregoś pięknego dnia przyjdę do auta i dalej to nie będzie działać to wyrwę tą fotokomórke razem z drzwiami ;) Dziękuję i pozdrawiam, jak to wymienię to odpisze czy problem znikł.
Edit: teraz tak myślę, ok nie działa tam gdzie jest przycisk zepsuty ale dlaczego w żadnych drzwiach nie działa?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2017, 14:49 przez Damian Rosik.)

Odpowiedz
KulusioWy
Zarejestrowani

(16-08-2017, 14:37)siwusek216 napisał(a): Uszkodzone przyciski powodują odcięcie fotokomórki. W zależności od tego jak komputer odczytuje stan przycisku, jeśli uzna że awarią to wyłącza funkcje hf.
Tak jak Siwy napisał. Odłącza całą funkcję HF.

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Jak jest przycisk stale zwarty to komputer odłącza hf w danych drzwiach, czasem całą stronę.

Jaki masz kolor klamek?
Może nie masz lusterek na klamkach. Od strony karoserii powinny być okrągłe metalowe naklejki ok 1cm średnicy.
Jak ich nie ma a klamki są ciemne to będą problemy z otwieraniem.
U mnie w tylnych drzwiach została tylko ciemna taśma dwustronna. Po jej usunięciu otwieranie działa bez zarzutu. Mam srebrne klamki.

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

Kolor klamek niema nic wspólnego z hf, ważne jest aby po wewnętrznej stronie było lusterko. Jego brak można naprawić np puszką jak to zrobił Oktawiusz

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Bobinho4321
Zarejestrowani

Siemka Panowie;) Po dłuższej nieobecności znów jestem;) I tak czytam i podłącze się pod temat;) Mam dziwne zjawiskowo;) pomijając już mikrowlacznikiy hf.. często otwieram za pomocą pociągnięcia klamki.. Ale co może być powodem że tylnie dzwi za pasażerem się nie chcą otworzyć..  tzn ciągnąć za klamkę mam sygnalizację kierunkami że otwarto Ale drzwi nie reagują i są zamknięte.. dopiero z pilota jak otworzę jest ok.. znów jak pociągnie za obojętnie jaką klamkę dzwi otwarte są wszystkie.. łącznie z tymi z lewej strony.. więc sam zamek chyba ok?

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Bobinho4321 za ten post post:
  • Damian Rosik

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości