SCENIC II PH I Błąd P0638 i P0606

Macias871
Zarejestrowani

op Witam, ostatnio w trakcie jazdy zaczął szarpać silnik i zapalił się komunikat abgassystem defekt i abs/asr defekt. Odpaliłem DDT4ALL i pokazały mi się błędy P0638 i P0606. Wyczaiłem, że błąd P0638 jest związany z przepustnicą/pedałem gazu. Bardziej dziwi mnie komunikat P0606 który mówi o uszkodzeniu komputera. Teraz mam pytanie czy ktoś z was się spotkał z czymś takim? Jak sprawdzić czy to przepustnica czy pedał gazu? Drugie pytanie czy błąd P0606 jest wynikiem błędu P0638? Czy na odwrót? Czyli, że po prostu komp siadł? Udało mi się wykasować błąd od  abs/asr defekt i on się na razie nie pojawił. Objawy są takie, że auto po szarpaniu wchodzi w taki jakby tryb awaryjny i delikatne dodanie gazu powoduje nagły przyrost obrotów. Auto z LPG.

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

podepnij pod clipa bo inaczej to szukanie po omacku

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
Macias871
Zarejestrowani

op Może ktoś z pomorza ma clipa? Ten programik który mam to przeróbka ddt2000 i działają wszystkie jego funkcje.

Odpowiedz
Stefan Wiadomosci
Zarejestrowani

rzuć okiem na mapę użytkowników

Odpowiedz
Macias871
Zarejestrowani

op Po wielu godzinach spędzonych na przeszukiwaniu internetu i czytaniu manuala oraz kontakt z twórca programu ddt4all (aby przetłumaczył niektóre francuskie słowa) Znalazłem przyczynę! Wygląda na to, że gazownik zakładając LPG źle zebrał mapy i komputer ecu źle obliczał skład mieszanki i kompensował to ustawieniem przepustnicy. Ecu nie znając przyczyny takiego stanu stwierdził, że prawdopodobnie coś dzieje się z przepustnicą. Po konsultacji z francuskim programistą odnalazłem opcje przywrócenia nastaw fabrycznych. Po tym zabiegu przepustnica zaczęła pracować gładko, czyli podczas jazdy po gwałtownym wciśnięciu pedału gazu silnik delikatnie zwiększał moment obrotowy a nie jak przedtem gwałtownie reagował. Zebrałem mapy benzyny i gazu przy poprzednim mnożniku i widać było spore różnice. Pojeżdżę trochę i ustawię dokładnie mnożnik i zobaczymy.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Macias871 za ten post post:
  • michaldck
pablo19705
Zarejestrowani

Podepnę się do tematu. Silnik zaczął szarpać, pojawił się komunikat check emision i check injection. Po podpięciu maxiecu pojawiły się błędy 0302 wypadanie zapłonu w drugim cylindrze, 0606 usterka wewnetrzna sterownika i 0638 sterowanie przepustnicą. Zamieniłem miejscami cewki drugą i trzecią, błąd zapłonu znikł. 0606 i 0638 pozostały, szarpie nadal. Swiece nowe, niedawno wymienianej Ngk Co z tym fantem zrobić?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2021, 19:21 przez pablo19705.)

Co masz zrobić dziś zrób pojutrze, będziesz miał dwa dni wolnego Biggrin
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości