Nowe radio i charczące głośniki

gonzi7
Zarejestrowani

op Witam wszystkich
Piszę do was gdyż napotkałem problem, chodzi o to że kupiłem ostatnio takie radio http://allegro.pl/radio-samochodowe-vord...92485.html, w skrócie:
Opór głośników:
4 - 8 Ω
Max moc wyjściowa:
40 W x 4
Zasilanie:
12 V DC

ale.. po podłączeniu i włączeniu muzyki z pendrive od razu dało się usłyszeć że głośniki charczą/pierdzą/trzeszczą jak zwał tak zwał, w każdym razie jest to słyszalne bardzo wyraźnie niestety i nawet przy niskiej głośności, czy jest to kwestia tego że głośniki są już stare (przez kilka lat nie były w ogóle używane) i należałoby je wymienić na nowe czy może to wina radia albo jeszcze czegoś innego?
Patrys4891 napisał 25-10-2017, 14:04:
Zgodnie z 4 punktem regulaminu zaakceptowanego przy rejestracji, pierwszy post powinien znajdować się w powitaniach.

Następny post proszę napisać w odpowiednim miejscu.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2017, 14:04 przez Patrys4891.)

Odpowiedz
Patrys4891
Junior Administratorzy

Pozmieniaj balans przód tył i lewo prawo i posłuchaj każdego głośnika oddzielnie.
Pod jeden podstaw jakiś inny, który wiesz że jest ok.
Alternatywnie wsadź radio do innego samochodu.

Chociaż patrząc na cenę radia... spodziewał bym problemów z radiem.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2017, 14:09 przez Patrys4891.)

Thumbup
Odpowiedz
PunkRock86
Moderatorzy

Jak dla mnie winne mogą być obie rzeczy. Ale radio jakością nie powala. Może jest przesterowany bas ? Trudno ocenić nie słysząc tego. Ale zaczął bym od podmiany na chwilę radia.

Whistling Żłopię browar, jaram szlugi,nie ma na mnie żadnej siły.
Byłem punkiem, jestem punkiem, będę punkiem do mogiły.

Odpowiedz
gonzi7
Zarejestrowani

op Słuchajcie, każdy głośnik charczy, te z tyłu też, nawet te wysokotonowe tuż przy szybie trzeszczą.. dodatkowo odłączyłem jeden z głośników i na jego miejscie podłączyłem subwoofer od wieży (130W RMS) i grał czysto nawet przy dużej głośności, dodam że jak podkręciłem radyjko to grał naprawdę głośno.
To teraz pytanie czy te głośniki są za słabe do tego radia i potrzebne jakieś mocniejsze (albo słabsze radio do tych głośników) czy one po prostu są już niesprawne?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2017, 16:16 przez gonzi7.)

Odpowiedz
mojzesz92
Moderatorzy

poczekajmy na blazejk to na pewno będzie wiedział co jest nie tak Biggrin

Odpowiedz
gonzi7
Zarejestrowani

op Z tego co znalazłem na necie oryginalne radio ma moc 4x15W a to co kupiłem 4x40, głośniki oryginalne pewnie też mają coś koło 15-20W mocy dlatego przy tym radiu charczą, wydaje mi się że jak kupie głośniki np 45W to powinno być ok o ile dobrze rozumuje temat, ktoś może potwierdzić? I czy ewentualnie 35W też już zagrają dobrze?

Odpowiedz
mariusz#
Zarejestrowani

oddaj to z powrotem , to nie ma prawa grać.
kup coś na prawdziwym mosfecie a nie tranzystorach wielkości łebka od szpilki

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2017, 06:44 przez mariusz#.)

Odpowiedz
gonzi7
Zarejestrowani

op Odświeżam wątek, kupiłem inne głośniki (Blaupunkt BGx 542) i wiecie co? To samo, do tego teraz zaczęło być jeszcze słyszalne takie cykanie jakby, z każdego głośnika, sądzicie więc że trzeba zwrócić to radio? Czy może coś może być nie tak z kablami albo czymś innym w tej sytuacji?

Odpowiedz
Patrys4891
Junior Administratorzy

(25-10-2017, 14:09)Patrys4891 napisał(a): Chociaż patrząc na cenę radia... spodziewał bym problemów z radiem.
To potwierdza moje podejrzenie.
Coś się dzieje z końcówkami mocy w radiu.

Thumbup
Odpowiedz
mariusz#
Zarejestrowani

tam nie ma końcówek mocy Biggrin można stwierdzić ze tam nie ma nawet sekcji wzmacniacza. Wywal to w cholere.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości