odcina przy 2 tyś obrotów

b.wasilewski@op.pl
Zarejestrowani

op Witam
szukam pomocy w imieniu sąsiada.
Scenic II 1.9dci 2007r.
samochód odpala bez problemu po dodaniu gazu niezależnie czy w czasie jazdy czy na luzie odcina przy 2 tyś obrotów.
zapala się oświetlenie kabiny i wyświetla się komunikat "ustaw pozycję neutralną"
zaznaczam, że ma ręczną skrzynię biegów.
mechanik twierdzi, że grzeje się przekaźnik od szyb.
więcej pomysłów brak

ma ktoś jakiś pomysł lub miał podobną usterkę ?

Odpowiedz
Patrys4891
Junior Administratorzy

A czy przypadkiem nie bawił się tam nikt Clipem i nie przełączył w którymś miejscu że jest skrzynia automatyczna?

Thumbup
Odpowiedz
mojzesz92
Moderatorzy

dokładnie... ja ostatnio w audi a4 kolegi ustawiłem licznik na tryb ze skrzynią automatyczną to auto zgłupiało Biggrin

Odpowiedz
Oktawiusz
Zarejestrowani

Na pewno do przejrzania konfiguracja auta. Jakimś komunikatem z błędem rzuca na licznik ? Kontrolka servis ?

RenGarage :: Zmiany konfiguracji :: Aktywacje :: Adaptacje :: TPMS :: Sterowniki :: Airbag :: Radia ::
Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Oświetlenie kabiny i powyższy komunikat pojawia się gdy silnik zgaśnie bez przyciskania przycisku start-stop. Tobie silnik gaśnie czy tylko schodzi na bieg jałowy? Widocznie przy tych obrotach sterownik silnika nie otrzymuje informacji z czujnika obrotów, że silnik pracuje. Według mnie do sprawdzenia czujnik położenia wału korbowego bo to on odczytuje obroty silnika.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2017, 16:58 przez andrzejwa.)

Odpowiedz
b.wasilewski@op.pl
Zarejestrowani

op Panowie

z pewnością nikt nie grzebał w oprogramowaniu.
brak informacji o błędach.
no właśnie to jest ciekawe z tym oświetleniem w kabinie, auto nie gaśnie tylko do 2 tyś objawy jak pisałem i chodzi dalej.

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Oświetlenie załącza się automatycznie po każdym zgaszeniu silnika, niezależnie co go powoduje czy przycisk, czy niezamierzone. Robi to moduł USH w kabinie. Natomiast komunikat "ustaw neutral" zawsze występuje po niezamierzonym unieruchomieniu silnika. Jak dla mnie to komputer otrzymuje informację, że silnik jest zgaszony a nie był użyty przycisk start-stop.

Odpowiedz
b.wasilewski@op.pl
Zarejestrowani

op no tak tylko silnik nie gaśnie.

Odpowiedz
mojzesz92
Moderatorzy

no dobra pytanie czy jeżeli komputer dostaje info że silnik został zgaszony w niezamierzony sposób to nie odcinałby pompy paliwa, czy prądu do poszczególnych elementów?

Odpowiedz
b.wasilewski@op.pl
Zarejestrowani

op tylko pytanie co daje info żeby odciąć paliwo czy prąd

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości