SCENIC II PH I Rozjasnainie swiatel przy dodawaniu gazu

crazy_joe
Zarejestrowani

op Witam
Jakis czas temu zauwazylem ze po odpaleniu auta przy dodaniu gazu swiatla sie rozjasniaja, a na chwile przyciemniaja jak zaczynam wlaczac inne sprzety jak dmuchawa, oswietlenie we wnetrzu nagrzewnica szyby, itp. wtedy na chwile doslownie slabiej przyswieca i znowu wskakuja na swoj poziom. Tak samo kiedy mocniej wcisne pedał gazu i nagle odpuszczę a obroty nagle spadną, wtedy też światła stracą nominalną moc na chwilunie przy wahnięciu obrotów.

Czy mam sie liczyc z wymiana alternatora gdyz uszkodzony jest regulator napiecia? Pasek wymieniony razem z rozrzadem na wiosne wiec pewnie nie chodzi o jego naciagniecie. 

Gdzieś kiedyś wyczytałem, że winna często okazuje się kostka w prawej bądź lewej tylnej lampie, jeszcze tam nie zagladalem. Podobno lubi śniedzieć i wtedy tak sie dzieje.

Odpowiedz
fannadil
Zarejestrowani

jeżeli masz uszkodzony regulator napięcia no to raczej dlatego masz takie objawy alternator nie trzyma stałego napięcia
a jeżeli tego nie wiesz a tylko się domyślasz to najprościej sprawdzić miernikiem powinno być około 14,4 niezależnie od obrotów

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2017, 21:31 przez fannadil.)

Odpowiedz
crazy_joe
Zarejestrowani

op
(17-12-2017, 21:31)fannadil napisał(a): jeżeli masz uszkodzony regulator napięcia no to raczej dlatego masz takie objawy alternator nie trzyma stałego napięcia
a jeżeli tego nie wiesz a tylko się domyślasz to najprościej sprawdzić miernikiem powinno być około 14,4 niezależnie od obrotów

mierzone na akumulatorze czy trzeba sie podlaczyc miernikiem do alternatora bezposrednio...

Odpowiedz
fannadil
Zarejestrowani

na akumulatorze

Odpowiedz
Lepus
Zarejestrowani

(17-12-2017, 21:46)crazy_joe napisał(a): powinno być około 14,4 niezależnie od obrotów
No nie bardzo, na wolnych obrotach będzie mniej, poniżej 14V.

Turbino ty moja, ty jesteś jak zdrowie, ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie kto cię stracił...
Odpowiedz
fannadil
Zarejestrowani

u mnie trzyma tyle sprawdzałem wczoraj, wiec mozliwe ze ja mam coś zle Biggrin

Odpowiedz
michaldck
Zarejestrowani

NA forum ktoś pisał, że do sprawdzenia są połaczenia masowe.

Lubię mojego Scenica Biggrin
Wydrze wydrzę wydrze wydrze wydrze wydrzę.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości