zapięcie środkowego pasa bezpieczeństwa

wicher317
Zarejestrowani

op Witam zablokował mi się czerwony przycisk do odpinania pasa bezpieczeństwa w środkowym fotelu na tylnym rzędzie. Przycisk wciska się tylko do połowy, problem jest z zapięciem pasa bo ciężko go wsadzić, a rozpięcie go polega praktycznie na wyszarpnięciu. Czy macie jakiś sposób na naprawę?

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(23-01-2018, 19:41)wicher317 napisał(a): Przycisk wciska się tylko do połowy, problem jest z zapięciem pasa bo ciężko go wsadzić, a rozpięcie go polega praktycznie na wyszarpnięciu. Czy macie jakiś sposób na naprawę?
dobrą część pasa wsadzasz?

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
robulinek
Zarejestrowani

Podepnę się pod temat.
Mam podobny problem z odpinaniem pasa bezpieczeństwa kierowcy zapina się swobodnie natomiast aby odpiąć pas trzeba kilkakrotnie nacisnąć mocniej słabiej wydaje mi się tak jakby na coś trzeba było trafić.
I stąd pytanie : czy samo zapięcie to jest element  naprawialny czy naprawa polega li tylko na wymianie.

Odpowiedz
FanRenault89
Zarejestrowani

Są dwie części i jak nie wchodzi to spróbuj na odwrót.Może źle wkładasz jak mówi pio?

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

Siedzac na fotelu to z prawej strong wpinasz czarna klamre a z lewej czerwona

Wysłane z mojego HT17Pro przy użyciu Tapatalka

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

Zakładając, że klamry są ok. a problem leży w czarnym mechaniźmie przy fotelu to są dwie opcje.
Pierwsza, należy wziąć mały torx chyba 15, odkręcić całe to ustrojstwo od fotela i wysypać śmieci. 
Druga opcja, odkręcić, wziąć nóż i rozpołowić na dwie części, umyć a następnie kropelką skleić.
Ja u siebie wszystkie tak załatwiłem a do tego opalarką podgrzałem te czerwone przyciski bo były już koloru blado różowego jak gacie starej baby. Wszystko skleiłem i wygląda jak nowe ze sklepu i tak też działa. Tylko nie dajemy żadnego smaru ani innych WD. Rozpołowiamy wsadzając gruby nóż w miejsce na klamrę i przekręcamy aż puści klej a wtedy lecimy nożem dookoła w ten sam sposób.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2018, 09:49 przez haszczurur.)

Odpowiedz
wicher317
Zarejestrowani

op Dobrze wpinam klamry. Jak spróbuję na odwrót to nic to nie zmienia. Może jutro wezmę fotel do domu i coś pokombinuje. Co do demontażu to nie wiem czy będzie to takie proste, bo mechanizm jest w tapicerce fotela.

Odpowiedz
FanRenault89
Zarejestrowani

(03-02-2018, 15:14)wicher317 napisał(a): Co do demontażu to nie wiem czy będzie to takie proste, bo mechanizm jest w tapicerce fotela.
Jeśli chodzi o wyjęcie fotela to złóż i ustaw go do pionu bo pod spodem jest taki czerwony guzik i wyciągasz

Odpowiedz
wozaq
Zarejestrowani

To ja się podepnę z jeszcze czymś innym związanym z pasami, mianowicie jak to jest u was z siłą zwijania pasów po tylu latach? Bo ja u siebie muszę im trochę na początku pomagać żeby zwinęły się w całości, ale w żadnym przypadku nie przypomina to pasów jakie pamiętam z Fiata 125p, które to w ogóle nie miały przecież zwijaczy Thumbup

Odpowiedz
TomaszB
Moderatorzy

Wypierz pasy, zabaczysz sporą różnicę w prędkości zwijania się pasa.

Bycie starszym ma swoje wady i zalety - nie widzisz liter z bliska, ale poznajesz idiotów z daleka..
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości