rozrząd

adas23
Zarejestrowani

op witam
mam takie pytanko bo jakoś jeszcze nie znalazłem na to odpowiedzi
czy ktoś potrafi opisać lub jakąś fote a najlepiej filmik jak ustawić prawidłowo rozrzad w 1.9 dci 120 km
ale chodzi mi o sprawdzenie poprawności ustawienie lub załozenie rozrzadu np po zerwaniu paska
bo to co znalazłem to tylko wymiana i znaczenie jak było wczesniej
interesuje mnie jak poustawiać znaki na kole wału i kole rozrządu bo na pompie niema znaku wiec raczej niema znaczenia w którym miejscu nasunąć pasek
największy dylemat mam z kołem na rozrządzie bo na kole jest jedno oznaczenie a na osłonie pod kołem(taka blacha)są 2 znaki bardzo blisko siebie ale jeden wyżej a drugi niżej

Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

Znak na blasze powinien być w kształcie trójkąta a na kole kropka. Wzoruj się na fabrycznych znakach a nie na tym co ktoś poznaczył.
Za pomocą klucza nasadowego ustaw znak na kole rozrządu i na kółku wału. Trzeba to robić naprzemiennie tak aby zawory nie spotkały się z tłokami. Znak na kółku wału powinien być mniej więcej na godzinie 7. Po wstępnym ustawieniu zablokuj wał wtedy będziesz miał pewność, że znak na wale jest ustawiony poprawnie. Zakładasz nowy pasek, znaki na pasku muszą pokryć się ze znakami na kołach i na blasze. Napnij pasek zakręć wałem 2-4 razy jak znaki na kołach i blasze pokryją się to znaczy, że jest dobrze. Zwróć uwagę na to czy napewno nie ma znaku na pompie bo u mnie jest.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2018, 09:29 przez haszczurur.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi haszczurur za ten post post:
  • adas23
Lepus
Zarejestrowani

To ja przy okazji się zapytam fachowca Biggrin
Na wiosnę się przymierzam do wymiany rozrządu i 2 pytania.
Czym/jak blokujesz wał? (nie jest to konieczne w tym silniku z tego co wiem)
Jak napinasz pasek? Z jaką siłą? Z tego co czytałem jak pisałeś na forum, nie może być napięty za mocno bo szkodzi to pompie.

Turbino ty moja, ty jesteś jak zdrowie, ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie kto cię stracił...
Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

(05-02-2018, 10:59)Lepus napisał(a): To ja przy okazji się zapytam fachowca Biggrin
Na wiosnę się przymierzam do wymiany rozrządu i 2 pytania.
Czym/jak blokujesz wał? (nie jest to konieczne w tym silniku z tego co wiem)
Jak napinasz pasek? Z jaką siłą? Z tego co czytałem jak pisałeś na forum, nie może być napięty za mocno bo szkodzi to pompie.

Do blokowania wału służy bolec, który wkręcasz w otwór technologiczny. Stojąc przodem do samochodu otwór znajduje się po prawej stronie na dole bloku. Trochę nad łączeniem bloku z miską olejową. Otwór zaślepiony jest śrubą zewnętrzny torx. 
Nie mam urządzenia do pomiaru siły napięcia paska robię to na wyczucie.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2018, 11:43 przez haszczurur.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi haszczurur za ten post post:
  • Lepus
miro
Moderatorzy

Dokładnie  nasadka to E14 lubE12 niepamiętam.Napięcie paska na wyczucie.

"Ludzie,którzy twierdzą,że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać ludziom którzy właśnie to robią."

Cheers Zapraszamy na VI Ogólnopolski Zlot Scenic-Forum.pl -Sielpia Wielka 14-16 czerwiec 2019 roku
Odpowiedz
jarcun
Zarejestrowani

Z tym na wyczucie to słabo. Powinien być przyrząd . Ja u siebie będę zakładał kompletny rozrząd od scenica iii 1.9 paski są jednakowe niektórzy producenci mają niby różne ale zamienne katalogowo. Pompy mają taką samą budowę lecz od iii mają więcej łopatek na wirniku  teoretycznie lepsze,  a napinacz jest automatyczny teoretycznie wszystko zagra ale jak zmienię to dam znać myślę że do czerwca powinno to nastąpić.

Odpowiedz
Lepus
Zarejestrowani

OK, to już wiem więcej. W innych autach napięcie paska to było np: na dłuższym odcinku przekręcenie go o 90 st. Ale tutaj zdam się na doświadczenie brata Biggrin

Turbino ty moja, ty jesteś jak zdrowie, ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie kto cię stracił...
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości