SCENIC II PH II Ubywający płyn chłodniczy, poszukuję zaufanego warsztatu POZNAŃ

Maniek8602
Zarejestrowani

op Witam serdecznie,
Poszukuję mechanika którego nie boli głowa na widok francuskiego auta Biggrin W czym problem. Mam Grand Scenica 2 2.0 16V 135 km, sprowadzony rok temu z zachodu. Cały czas jeździ na lpg (auto  kupiłem już z instalacją). Od około 2 miesięcy zauważyłem, że ubywa mi płynu chłodniczego, do tej pory dolałem już ponad 2 litry więc sporo. Podejrzewam że mam dziurawą chłodnicę, bo jakiś czas temu zauważyłem, że jak auto chodziło na luzie i był mróz to wydobywała mi się para spod  przodu maski. Więc potrzebowałbym namiar na zaufany warsztat który by to sprawdził i wycenił.
Z góry dziękuję za informacje
Pozdrawiam
Marcin

Odpowiedz
michaldck
Zarejestrowani

Pompę wody dawno wymieniałeś? Węże dochodzące do parownika są szczelne? U mnie te dwie rzeczy powodowały ubytek płynu chłodniczego.

----
napisane telefonem

Lubię mojego Scenica Biggrin
Wydrze wydrzę wydrze wydrze wydrze wydrzę.
Odpowiedz
Maniek8602
Zarejestrowani

op Odkąd go mam to pompa nie była wymieniana. Z tego co pamiętam z dokumentów pompa była wymieniana przy ok 120kkm a teraz ma przekulane prawie 200. W weekend jadę do gazowników na wymianę filtrów to poproszę żeby sprawdzili, ale i tak potrzebowałbym jakiś namiar na warsztat który by był uczciwy.

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(06-02-2018, 20:15)Maniek8602 napisał(a): Cały czas jeździ na lpg (auto  kupiłem już z instalacją)
posprawdzaj wszystkie trójniki

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
Maniek8602
Zarejestrowani

op
(06-02-2018, 20:21)pio555 napisał(a): posprawdzaj wszystkie trójniki
Tak zamierzam zrobić.

Odpowiedz
Lepus
Zarejestrowani

Trójniki to pięta Achillesowa instalacji. Jak miałem auto z gazem to najpierw padł jeden, potem drugi, po jakimś czasie znowu aż się wkurzyłem i zrobiłem metalowe. No i nastał spokój. Ten plastik jest marny, cienki i mocniej dokręcisz i po jakimś czasie pęka. Warto wydać parę złotych i nabyć trójniki albo metalowe albo z dobrego materiału.

Turbino ty moja, ty jesteś jak zdrowie, ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie kto cię stracił...
Odpowiedz
fannadil
Zarejestrowani

Kolejnym miejscem jest obudowa termostatu u mnie w tym miejscu cieknie.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2018, 08:52 przez fannadil.)

Odpowiedz
Maniek8602
Zarejestrowani

op Wszystko postaram się żeby gazownicy posprawdzali w najbliższy weekend i dam znać co znaleźli.

Odpowiedz
Michal_ck
Zarejestrowani

Miałem podobny problem ciekło z węża przy  parowniku założyłem opaskę i jak na razie problem ustąpił

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2018, 11:36 przez Michal_ck.)

Odpowiedz
Maniek8602
Zarejestrowani

op Witam,
Okazało się że to jednak chłodnica, ciekła z prawej strony patrząc przodem do auta. Wymieniona już jakiś czas temu ale dopiero teraz miałem czas żeby napisać.
Dziękuję za pomocBiggrin

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości