op
Podczas jazdy samochodem i prawdopodobnie po najechaniu na kamień lewym tylnym kołem ( wygięta od zewnątrz felga koła ), samochód zgasł i zapaliły się światła awaryjne. Po ogólnych oględzinach, auto odpaliło i wróciłem do domu. Na desce rozdzielczej paliła się kontrolka AirBag oraz Serwis. Poduszki nie odpaliły, wymieniłem napinacze pasów przód: kierowca, pasażer, tył. Oblokowano sterownik. Po zainstalowaniu odblokowanego sterownika, sterowni się diagnozuje i wyrzuca błąd DF079: napinacze przednich pasów - Obwód otwarty ( zdjęcie w załączeniu ). Zamiana napinaczy miejscami nie zmienia treści błędu.
Pomierzyłem linie obwodów napinaczy. Pomiędzy wtyczką sterownika, rozpiętą wtyczką pod siedzeniem ( wtyczka A i B, zdjęcia ) a wtyczką napinacza.
Rezultaty:
Strona pasażera
Pomiar pomiędzy wtyczką sterownika, pin 6 i 7 a wtyczką A, przewody 60B, 60C: zwarcie pomiędzy przewodami;
Pomiar pomiędzy wtyczką B a wtyczką ( przewody 60B, 60C ) napinacza pin 1 i 2: zwarcie pomiędzy przewodami;
Strona kierowcy
Pomiar pomiędzy wtyczką sterownika, pin 5 i 30 a wtyczką A, przewody 60D, 60E: ciągłość przewodu pomiędzy 5 a 60D, oraz ciągłość przewodu pomiędzy 30 a 60E;
Pomiar pomiędzy wtyczką B ( przewód 60D, 60E ) a wtyczką napinacza pin 1 i 2: zwarcie pomiędzy przewodami.
Moje pytanie: który obwód napinacza generuje błąd? Obwód którego napinacza jest stanem prawidłowym?
Pomierzyłem linie obwodów napinaczy. Pomiędzy wtyczką sterownika, rozpiętą wtyczką pod siedzeniem ( wtyczka A i B, zdjęcia ) a wtyczką napinacza.
Rezultaty:
Strona pasażera
Pomiar pomiędzy wtyczką sterownika, pin 6 i 7 a wtyczką A, przewody 60B, 60C: zwarcie pomiędzy przewodami;
Pomiar pomiędzy wtyczką B a wtyczką ( przewody 60B, 60C ) napinacza pin 1 i 2: zwarcie pomiędzy przewodami;
Strona kierowcy
Pomiar pomiędzy wtyczką sterownika, pin 5 i 30 a wtyczką A, przewody 60D, 60E: ciągłość przewodu pomiędzy 5 a 60D, oraz ciągłość przewodu pomiędzy 30 a 60E;
Pomiar pomiędzy wtyczką B ( przewód 60D, 60E ) a wtyczką napinacza pin 1 i 2: zwarcie pomiędzy przewodami.
Moje pytanie: który obwód napinacza generuje błąd? Obwód którego napinacza jest stanem prawidłowym?

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)