1.9DCI wymiana koła pasowego drgania

thomassino
Zarejestrowani

op Witam.

Tydzień temu wymieniłem koło pasowe na wale w moim scenic-u 2 1.9DCI bo stare oryginalne strasznie stukało z powodu luzu.
Po wymianie zauważyłem że po dodaniu gazu i odpuszczeniu na obrotach około 1100-1200 obr/min delikatnie buda wchodzi w wibracje.
Podobnie jest podczas jazdy jak ruszam wibruje jak jadę na dwójce 20km/h (tylko przy tej prędkości) wibruje, jadę na trójce 30 km/h wibruje...
Dziś wymieniłem na inne koło rzekomo oryginalne firmy sfr czy coś takiego i dalej są te same objawy.

Może ktoś miał podobny problem i jest mi w stanie z tym pomóc ?
Dziękuję Biggrin

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

a skąd pewnośc że to winne koło pasowe wału?????????

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
thomassino
Zarejestrowani

op w zasadzie żadna, ale wcześniej nie było tych drgań, pojawiły się po wymianie

Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

Aby potwierdzić bądź wykluczyć winę koła pasowego zdejmij pasek wielorowkowy i uruchom silnik. Jeżeli drgania ustąpią może to wskazywać na owe koło bądź na jakąś rolkę np. alternatora, kompresora klimatyzacji albo napinacza. Jeżeli drgania nie ustąpią może być to wina poduszki olejowej przy rozrżądzie albo też koła dwumasowego. 
Aby wykluczyć poduszkę olejową podlewaruj silnik na kilka cm. i go uruchom jak wibracja ustanie to znaczy, że poducha do wymiany.

Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi haszczurur za ten post post:
  • scrabi, tadeuszek
thomassino
Zarejestrowani

op Dziękuję za rady jutro się tym zajmę

Odpowiedz
thomassino
Zarejestrowani

op Temat okazał się banalnie prosty...

Dziś zaparkowałem Scenica przodem do garażu i zauważyłem że wisi mi tłumik którego nigdy nie było widać.
Podczepiłem do kawałkiem drutu i przejechałem się żeby sprawdzić te drgania.

Z uśmiechem na twarzy stwierdzam że to było przyczyną owych drgań w moim przypadku.
Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję, Pozdrawiam.

temat zamknięty.

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

Jaaaaaaaa gdzie kolo pasowe a gdzie tlumik... Masakra.

Wysłane z mojego HT17Pro przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi scrabi za ten post post:
  • haszczurur
thomassino
Zarejestrowani

op sam byłem w szoku... ale tak czy inaczej cieszę się że to tylko to.

Odpowiedz
Wujek Rafał
Zarejestrowani

Podepnę się pod temat. Taki oto przypadek, 15 tyś km temu wymieniony napinacz paska osprzętu, 5 tyś wstecz pasek, około 30 tyś wstecz koło pasowe wału (niby bez tłumika drgań... mechanik zalecił). Dochodzą do ucha niepokojące dźwięki dudnienia. Napinacz skacze jak szalony po pasku. Gdy uruchomi się klimę, pasek się napina i dudnienie ustaje na jakieś 30 sekund i powraca. Czy to będzie znów koło pasowe do wymiany? Jeśli tak, czy przy odkręcaniu należy blokować w jakiś sposób wał? Brać się samemu za to czy zostawić mechaniorowi (nie mam klucza dynamometrycznego). Robotę z paskiem i dojściem i napinaczem mam opanowane Thumbup (po tym jak zerwał się pasek i wkręcił w koło pasowe kontrola paska co wymiana oleju..)
P.S. w temacie poduszki olejowej i ósemki od strony rozrządu - wymieniłem w ubiegłym tygodniu - drgania w aucie na wolnych obrotach, hałasujący - drgający szyberdach i schowek na okulary ucichły!! Kierownica z rąk nie ucieka, pedały się uspokoiły - rewelacja Thumbup

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2018, 09:35 przez Wujek Rafał.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Wujek Rafał za ten post post:
  •
scrabi
Zarejestrowani

Silnik musisz Blokować przy demontażu i montażu koła pasowego.
Moje corteco rozlecialo się niedawno po parunastu kkm....
A dudnilo właśnie i stukalo jak się rozgrzal silnik...

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi scrabi za ten post post:
  •

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości