Tempomat / Service

waldomi
Zarejestrowani

op Będąc w podróży w czasie jazdy kilkukrotnie wyłączał się tempomat i na krótko pokazywał się komunikat: sprawdź wtrysk, a zaraz potem service. W końcu jechałem dalej bez tempomatu i nic, żadnych komunikatów, jechałem dalej. Po ok. 100 km. przerwa na kawę, przebiegłem po komputerze pokładowym: nie ma komunikatów. Do domu miałem jeszcze ok. 900 km., wrzuciłem tempomat i dojechałem do końca bezproblemowo (tempomat działał). Teraz po ok. tygodniu jadę do miasta obok i podczas jazdy zauważyłem, że czasami na krótko znowu zapala się service i zaraz gaśnie. Nic się nie dzieje, auto idzie normalnie,
ale nie wiem co to może być..??
Gdzie leży przyczyna?

Gesendet von meinem HUAWEI VNS-L31 mit Tapatalk

Odpowiedz
sztygar
Zarejestrowani

U mnie pojawia się servie "usterka elektroniki". W czasie gdy on się wyświetla tempomat nie działa. Prawdopodobnie ma to związek z czujnikiem nad hamulcem. Gdy serwis znika tempomat można załączyć na pokrętle ale nie działają przyciski (wcześniej działały). Niedługo będę musiał to ogarnąć.

Odpowiedz
A2-eR11
Zarejestrowani

Albo zaczyna przerywac taśma zwijacza...

Odpowiedz
Oktawiusz
Zarejestrowani

albo ślizgać sprzęgło

RenGarage :: Zmiany konfiguracji :: Aktywacje :: Adaptacje :: TPMS :: Sterowniki :: Airbag :: Radia ::
Odpowiedz
waldomi
Zarejestrowani

op O jaki czujnik nad hamulcem chodzi ?. U mnie ,,na razie" wszystko działa tylko czasami ten migający service nie daje spokoju.

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

Wlacznik swiatel stop nad pedałem hamulca

Wysłane z mojego HT17Pro przy użyciu Tapatalka

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
Oktawiusz
Zarejestrowani

CLIP i musi być odłożony komunikat ze szczegółami w historii

RenGarage :: Zmiany konfiguracji :: Aktywacje :: Adaptacje :: TPMS :: Sterowniki :: Airbag :: Radia ::
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Oktawiusz za ten post post:
  • waldomi
waldomi
Zarejestrowani

op Tak sądzę i ja, bo pokładowy pokazuje że nic nie ma.

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(09-03-2018, 09:06)waldomi napisał(a): Będąc w podróży w czasie jazdy kilkukrotnie wyłączał się tempomat i na krótko pokazywał się komunikat: sprawdź wtrysk, a zaraz potem service. W końcu jechałem dalej bez tempomatu i nic, żadnych komunikatów, jechałem dalej.
I prawdopodobne jest, że w tym czasie jechałeś bez świateł stopu Biggrin
Przerabiałem temat.
Jedyny sposób zdiagnozowania - podpiąć pod interfejs diagnostyczny i sprawdzić, jak i czy w ogóle zmieniają sie stany czujników pedału hamulca (prezentowane są dwa). Można także przy okazji sprawdzic działanie czujnika pedału sprzęgła.
Nie wiem dlaczego, ale zdarza się (u mnie trzy kolejne czujniki, w tym dwa zamienniki), że czujnik nie jest czytany przez elektronikę samochodu, choć sprawdzany multimetrem niby działa bez zarzutu.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
waldomi
Zarejestrowani

op Podpiąłem dzisiaj pod Clipa, pokazał w historii 6 błędów elektronicznych (niby bez większago znaczenia), błędy wykasowane a za tydzień mam podjechać raz jeszcze na sprawdzenie. Clip pokazał m.i. słaby akumulator, ale ładowanie ok. Kręci jak burza i w ostatnie mrozy również. Zobaczymy przez ten tydzień i na kontroli.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości