SCENIC IV Nowy silnik 1,3 TCe w Scenicu

Rysal
Zarejestrowani

op https://spidersweb.pl/autoblog/nowy-siln...-mercedes/

KIA Sportage 1,6 TGDI
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Rysal za ten post post:
  • PRZEMO
sportway
Zbanowani

Wystarczy porównać wytrzymałość silników V6 160KM, a takiej podrasowanej mini wkrętarki. Kuźwa 100.000 i szrot.

Odpowiedz
funkoval
Specjalisci

Uwielbiam takie czarnowidztwo.
A jak 1.0 Ecoboost robi ćwierć bańki to jest ok.

Odpowiedz
thermalfake
Zarejestrowani

W 2013 rozebrano forda focusa z 1.0 ekobiust po 100.000km normalnej jazdy - i co ? Nic, zero śladów zużycia tego motorka z litrażem kartonu mleka.

ScII PhI 1.6 16V 113KM 2003 Confort Authentique 
ScII PhI 1.9  dCI 120KM 2005 Confort Dynamique 
Wave
Ciitroen C4 Picasso 2.0HDI 136KM 2009 Exclusive
Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi thermalfake za ten post post:
  • diabel, Fyox
ryjas
Zarejestrowani

Wadą tych małych pierdzidełek jest właściwie brak opcji ew. remontu. Te silniki ją raczej jednorazowe. Można w nich wymieniać osprzęt i tyle.

A dodac trzeba że osprzęt jest dość skomplikowany.

Odpowiedz
Bogdan61
Zarejestrowani

Chyba nie jest tak źle z silnikami TCe Renault. Brat znajomego kupił w 2013r. nowe Clio IV z silnikiem 0,9 TCe 90 KM. Auto zostało kupione na firmę i służy codziennie do rozwożenia pizzy. Silnik ma już przebieg 300 tys. km.

Renault Thalia 1,5 dCi 65 KM
Odpowiedz
Rysal
Zarejestrowani

op Też myślę, że nie będzie tak źle. Tym bardziej, że jak widać Renault zwiększa pojemność z 1,2 do 1,3.

Odpowiedz
ryjas
Zarejestrowani

1,2 ostatni był niezbyt udany. Brał olej w niektórych egzemplarzach. Wymieniano silniki na gwarancji.
Ja nie przeczę że np. 0,9 tCe pojeździ bezproblemowo 300 tys. Tylko twierdze, że w razie większej awarii lepiej go wymienić niż naprawiać.

Zwiększenie pojemności z 1,2 do 1,3 jest po to by zastąpić za jednym razem silnik 1,2 i 1,6 więc de facto pojemność się zmniejsza. Dodatkowym silnikiem ma być 1,8. Nie wiem jak się sprawy potoczą z silnikami do 100 km. 1,0 N/A zapewne zostanie na dłużej. 0,9 pewnie trzeba będzie wyłączyć z oferty za jakiś czas

Odpowiedz
fredi72
Zarejestrowani

Jest szansa na jakiś większy silnik benzynowy w Scenicu IV? Macie może jakieś sprawdzone przecieki? Mam nadzieję że plany zastosowania 1.8 nie okążą się tylko plotką.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2018, 19:31 przez fredi72.)

Odpowiedz
funkoval
Specjalisci

(22-03-2018, 00:36)ryjas napisał(a): Zwiększenie pojemności z 1,2 do 1,3 jest po to by zastąpić za jednym razem silnik 1,2 i 1,6 więc de facto pojemność się zmniejsza. Dodatkowym silnikiem ma być 1,8.

Ten 1.6 wolnossący czy 1.6 TCe 200 KM?
Bo jeśli NA to bez żalu, jeśli ten mocniejszy, to zastępuje go raczej 1.8, bo 1.3 będzie max 160KM.

Megane III Grandtour 1.2 TCe EDC z 2015, gołe i BOSE
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości