Scenic Grand Silnik

nekro
Zarejestrowani

op Witam ,Panie i Panowie jak się nazywa silnik montowany w Renault Grand Scenik 2.0 16v 135KM rok produkcji 2005 ,chodzi mi o potoczna nazwę ,,hdi tdi'' , drugie pytanko brzmi jakie jest sprzęgło montowane w tym modelu z wysprzęglikiem i czy w zwykłych Renault Scenic z tym silnikiem jest ten sam typ sprzęgła. Z góry dziękuje za pomoc???

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

Nie ma oznaczenia potocznego bo to benzyna

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi pio555 za ten post post:
  • nekro
David333
Zarejestrowani

Silniki diesla w renowkach maja oznaczenie dCi. Benzyna to benzyna. Hdi maszw grupie Psa czyli peugeot i citroen a tdi wystepuje zaraz za naszą  zachodnią  granicą . Swoją  drogą  to dobry silnik do gazu

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi David333 za ten post post:
  • nekro
nekro
Zarejestrowani

op Wielkie dzięki Panowie dałem przykład pierwszy który mi do głowy przyszedł .Miłego Weekendu .

Odpowiedz
thermalfake
Zarejestrowani

Generalnie można popatrzeć po kodzie silnika albo podać VIN sprzedawcy Biggrin
W szczeniakach II dla benzyniaków o pojemności 2.0 16V i mocy 135KM masz F4R (770/771).
Czy to krótki czy grand nie ma znaczenia bo silnik ten sam a co za tym i idzie wysprzęglik też występuje. Typowy zestaw czy to będzie renault, sachs, luk, valeo oferuje sam docisk i tarczę więc resztę trzeba skompletować - wysprzęglik centralny i łożysko oporowe.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2018, 19:08 przez thermalfake.)

ScII PhI 1.6 16V 113KM 2003 Confort Authentique 
ScII PhI 1.9  dCI 120KM 2005 Confort Dynamique 
Wave
Ciitroen C4 Picasso 2.0HDI 136KM 2009 Exclusive
Odpowiedz
Michał Spiechowicz
Zarejestrowani

Btw czy w F4R montowanych w SII występowała dwumasa? Bo afair to np w Lagunie II tyle, że z pięciobiegową skrzynia tak

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2018, 19:48 przez Michał Spiechowicz.)

Odpowiedz
Haku2006
Zarejestrowani

(23-03-2018, 19:48)Michał Spiechowicz napisał(a): Btw czy w F4R montowanych w SII występowała dwumasa? Bo afair to np w Lagunie II tyle, że z pięciobiegową skrzynia tak

Tak jest dwumasa w tym silniku.

Odpowiedz
nekro
Zarejestrowani

op Dziękuję za pomoc o to mi chodziło. Clap do tej pory miałem same diesel i zakup części wyglądał banalnie 1.6 hdi sprzęgło klik klik....no nic benzyny też się nauczymy.

Odpowiedz
Michał Spiechowicz
Zarejestrowani

Sporo części znajdziesz też po oznaczeniu kodowym silnika, czyli właśnie F4R, tylko sprawdź czy masz wersję 770 czy 771

Odpowiedz
bamil
Zarejestrowani

A to gdzie sprawdzić i jaka jest różnica między nimi?

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości