Kilka pytań dotyczących SCENIC II - wycieraczki, otwieranie drzwi.

statek50
Zarejestrowani

op Robi się powoli wiosna, dlatego po zimie chciałbym usunąć trochę usterek w moim SCENIC II, dlatego mam kilka pytań.
Pierwszy problemem jest zamykanie i otwieranie samochodu. Część klamek otwiera, część zamyka, a kierowcy nie robi już nic. Przeszukując forum odnalazłem manual wymiany mikrowłącznika do zamykania drzwi. Z tym raczej problemu raczej nie będzie. Ale jakiś wskazówek, czy manuala do naprawy klamek, które nie otwierają samochodu po ich pociągnieciu nie znalazłem. 
1. Dlatego pierwsze moje pytanie jest, czy da się samemu naprawić klamki, które nie otwierają samochodu po ich pociągnięciu, jaki koszt ?
2. Poprzedni właściciel wymieniał przednią szybę, oczywiście zamontował bez czujnika deszczu, dlatego wycieraczki chodzą tylko w jednym trybie, czy da się to jakoś przeprogramować ?
3. Gniazda 12v w schowku i w drugim rzędzie nie działają, co może być problemem ? (te gniazdo pod gałką zmiany biegów działa).
Dziękuje za jakiekolwiek rady Biggrin
Mati napisał 24-03-2018, 16:33:
jeden problem, pytanie = jeden wątek w odpowiednim dziale technicznym

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2018, 16:33 przez Mati.)

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Ad.2 - wyłączyć czujnik deszczu clipem lub czymś innym i wycieraczki będą działały jak w normalnym aucie z pracą przerywaną i regulacją czasu przerwy pierścieniem na dźwigni wycieraczek.
Ad3 - bezpiecznik pod siedzeniem kierowcy, dostęp po wyjęciu szuflady, zobaczysz skrzyneczkę z bezpiecznikami.

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Zacznij od wymiany mikrowłączników we wszystkich klamkach.
Następnie musisz się dobrać do modułów od HF.
Niestety trzeba wybebeszyć całe moduły klamek.
Za otwieranie poprzez pociągnięcie klamki również odpowiada mikrostyk.
Jeżeli jest problem z wykryciem dłoni za klamką to najpierw spróbuj metody z papierkiem od gumy do żucia. Może zamiast lusterek w klamkach masz tylko czarny klej.
Często pomaga oczyszczenie zaślepki plastikowej w drzwiach i plastiku z soczewkami w module HF.
Niestety trzeba wyciągać cały moduł klamki.

Co do braku prądu w gniazdach z tyłu i w schowku:
pod siedzeniem jest skrzynka z bezpiecznikami i tam masz 3 bezpieczniki do sprawdzenia.
Może się okazać tak jak u mnie, że przewód zasilający ten moduł jest zjedzony przez śniedź i stąd brak zasilania.

Przy okazji obejrzyj jak wygląda kostka R2 bo ona też może być powodem problemów z HF.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2018, 21:04 przez polaq.)

Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

Co do klamek to zanim wymienisz mikrowłączniki spróbuj je jak to mówię rozruszać. Wciskaj przycisk i grzej suszarką jak nie pomoże to wymień. Usterka polega na tym, że w mikrowłączniku jest mała blaszka i zachodzi rdzą dlatego wciskasz i nie zamyka, po prostu nie przewodzi.

Odpowiedz
statek50
Zarejestrowani

op
(24-03-2018, 21:02)polaq napisał(a): Zacznij od wymiany mikrowłączników we wszystkich klamkach.
Następnie musisz się dobrać do modułów od HF.
Niestety trzeba wybebeszyć całe moduły klamek.
Za otwieranie poprzez pociągnięcie klamki również odpowiada mikrostyk.
Jeżeli jest problem z wykryciem dłoni za klamką to najpierw spróbuj metody z papierkiem od gumy do żucia. Może zamiast lusterek w klamkach masz tylko czarny klej.
Często pomaga oczyszczenie zaślepki plastikowej w drzwiach  i plastiku z soczewkami w module HF.
Niestety trzeba wyciągać cały moduł klamki.

Co do braku prądu w gniazdach z tyłu i w schowku:
pod siedzeniem jest skrzynka z bezpiecznikami i tam masz 3 bezpieczniki do sprawdzenia.
Może się okazać tak jak u mnie, że przewód zasilający ten moduł jest zjedzony przez śniedź i stąd brak zasilania.

Przy okazji obejrzyj jak wygląda kostka R2 bo ona też może być powodem problemów z HF.
[quote pid='439707' dateline='1521921730']
Co do kostki R2 w tamtym roku od 4 lat pierwszy raz oczyściłem w scenicu podszybie po tym jak woda była już w schowku, a prądu z tyłu już nie było. Przeschło i wrocilo do normy, wcześniej jeździł tylko ojciec, więc w ogóle nie martwil się tym co się dzieje w tym aucie, po prostu  jeździł. Co do tych klamek to nie do końca wiem, czy samochód posiada HF, bo nigdy nie byl używany przynajmniej. Zawsze tylko ciągnięcie za klamkę. Gdzie się znajduje moduł klamki ? Co do tych klamek jestem kompletnie zielony, poza znalezionym manualem do wymiany mikrowłącznika. W swoim samochodzie mam pilot i tylko z niego korzystam Thumbup ale chciałbym coś zrobić w tym scenicu, bo czasem jeżdżę nim z rodziną i te klamki są uciążliwe. Dobrze, że już cieplej, bo zdarzało się, że zamykanie tylko w tylnym znaczku dzialalo.
[/quote]

Odpowiedz
A2-eR11
Zarejestrowani

Jak masz przycisk w znaczku klapy bagaznika to auto posiada HF, tylko jest niesprawne.
Trzeba sciagac tapicerke drzwi zeby sie dobrac do srodka, ale jak bedziesz wyciagal klamke zewnetrzna do mikrostykow, to polowa roboty zrobiona. Reszta do zdjecia od strony tapicerki jest

Odpowiedz
niew1
Zarejestrowani

Witam 
U  mnie  problem  jest  tylko  z  zamykaniem  drzwi (otwieranie   normalnie  ) poprzez  przyciski  w  klamkach  , ,mogę  zamknąć  tylko  w  klapie  . Usterka  zaczynała  się  kolejno  ,począwszy  od  drzwi  kierowcy  ,postępując  na  dalsze  drzwi. Jak  kolega  wspomniał  że to  wina  przycisków  tylko  czy  ta  się  to  zrobić  bez  zdejmowania  tapicerki ? Takie  są  uroki  naszych  szczeniaków  ,blachara  dobra  za  to  elektryka  beznadziejna   .Pozdrawiam  .

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Przyciski w klamkach wymienisz bez zdejmowania tapicerki.

Wystarczy zwolnić blokadę i wyjąć wkładkę zamka lub zaślepkę obok klamki. Następnie delikatnie wysunąć klamkę.
Potem odkręcasz śrubkę i rozbierasz klamkę.
Kabla jest wystarczająco aby to zrobić.
Demontowałem klamki do malowania u siebie w przedlifcie i u sąsiada w polifcie bez rozbierania tapicerki.

Odpowiedz
A2-eR11
Zarejestrowani

da sie bez sciagania tapicerki.. ale trzeba wtedy wszystko wiszac przy drzwiach robic.... Warunek ze masz wszystko fabrycznie zmontowane z ryglami wkladek.

Lepiej zdjac tapicerke, odpiac wtyczke i zdemontowac klamke zewnetrzna aby reszte zrobic na spokojnie na stole. Trzeba wymienic te mikrowłaczniki. Stare wydlubac z oprawki pastikowej bo zalane to jest jakims tworzywem miekkim, a pozniej nowe wlutowac, umeijscowic i zalac to np jak ja klejem na goraco w podobny sposob jak bylo fabrycznie. Na sam przycisk zeby woda sie tam nie dostawala polecam posmarowac je dosc grubo smarem silkonowym i zatrzasnac przycsk zewnetrzny do oprawki. Tak otrzymujemy zestaw gotowy do montazu w klamce i spokoj na kilka lat z przyciskami.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2018, 20:23 przez A2-eR11.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości