2.0 16v Scenic 2005r Wyje podczas jazdy

Krzysztof Kachniarz
Zarejestrowani

op Witam , mam problem mianowicie podczas jazdy na każdym biegu po przekroczeniu 3tys obr/min strasznie wyje,zaznaczam że na luzie pracuje prrmalnie.Wykluczam koło,rozrząd i łożyska,mechanik twierdzi że to układ wydechowy.Czy ktoś miał podobny problem i czy możliwe że to wina wydechu (nie ma żadnej nieszczelności)Z góry dziękuję za informację

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(02-05-2018, 13:11)Krzysztof Kachniarz napisał(a): Czy ktoś miał podobny problem i czy możliwe że to wina wydechu
Miałem, co prawda - w innej marce i przy 2500obr/min.
Przyczyną była oberwana przegroda w środkowym tłumiku - przy obciążeniu silnika wpadała w rezonans. Tyle, ze poniżej i powyżej tej wartości wszystko cichło.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

ale co Ci dokładnie wyje...Skąd dochodzie ten dzwięk wycia.?z okolic silnika z tyłu z przodu? podczas dodawania gazu tylko czy nawet jak przekroczy 3000 obrotów i zdejmiesz nogę z gazu to tez wyje czy przestaje?

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
Buter
Zarejestrowani

Ostatnio po wymianie wydechu miałem podobny problem - przy około 3000 obrotów strasznie dudniło w aucie. U mnie był to nieco krzywy wydech - mechanik nieco go "poprawił" i teraz jest git.

[Obrazek: icon4.png]
2.0 w automacie - wolno, ale wygodnie.
Odpowiedz
sportway
Zbanowani

Właśnie nie wiadomo co autor ma na myśli. Jeżeli chodzi zaś o wydech, to do każdego silnika jest on inaczej projektowany. Podróby są takie, że robią jak leci do wszystkich pojemności byleby pasował na zaczepy. Później jest efekt że przy określonych obrotach albo buczy albo pierdzi itd. Znajomy w 1.6 takowy zakupił, po odpaleniu fajny basowy dźwięk, ale przy 120 km/h w trasie jest takie buczenie w środku, że pdlca można dostać. U mnie siedzi jeszcze oryginał i w całym zakresie obrotów jest tak samo cicho (nie liczę silnika oczywiście).

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości