op
Prawdopodobnie przez nieuwagę zostawiłem załączony zapłon na cały dzień z kartą w aucie (nie jestem tego na 100% pewien). Gdy wieczorem chciałem odpalić auto po wciśnięciu przycisku start jest całkowity brak reakcji - zegary ciemne, kontrolka IMO miga, słychać tylko jakiś przekaźnik po lewej stronie. Nic nie działa oprócz centralnego, awaryjnych, wentylatora dmuchawy i oświetlenia kabiny. Akumulator rozładował się do 10,8V więc go wyjąłem i naładowałem ale nic to nie dało. Próbowałem połączyć się ELM327 ale nie ma komunikacji z żadnym sterownikiem. Bezpieczniki przy akumulatorze i przy klemie sprawdzone. Co mogło paść, co sprawdzić?
SCENIC II PH II Brak reakcji po wciśnięciu START
|
Podmień akumulator na inny lub sprawdź testerem nie multimetrem.
https://www.youtube.com/watch?v=Vh0hUVtr_Xk
Primo, potwierdź na pewno sprawność tego aku
Secundo, w moim SC II PH I kiedyś po padzie aku też nie chciał ruszyć. CLIP i pokasowanie całej choinki błędów i auto odpaliło od strzała.
RenGarage :: Zmiany konfiguracji :: Aktywacje :: Adaptacje :: TPMS :: Sterowniki :: Airbag :: Radia ::
(28-05-2018, 11:19)sliver001 napisał(a): U mnie w tej chwili nie ma nawet komunikacji ze sterownikami a aku ma 12,6V. Do odpalenia samego zasilania (przycisk start bez sprzęgła) powinno chyba wystarczyć... Załóż PEWNY, najlepiej nowy akumulator. Napięcie na słupkach jeszcze o niczym nie świadczy. Jeśli mimo to nie ruszy - mozolne próby połączenia się i kasowania błędó. Tytle, że ELM 327 sobie z tym rady nie da.
Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM
Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM (28-05-2018, 11:19)sliver001 napisał(a): U mnie w tej chwili nie ma nawet komunikacji ze sterownikami a aku ma 12,6V. Do odpalenia samego zasilania (przycisk start bez sprzęgła) powinno chyba wystarczyć... Napięcie nie oznacza wydajności... zmień aku na nowe, pomoże napewno. Przerabiałem to w różnych renówkach.
op
Akumulator był dobry, bezpieczniki wszystkie sprawdziłem łącznie z tymi z USM. Okazało się, że problemem jest nawigacja - po odłączeniu anteny od GPS'u auto odżyło. Wygląda to tak jak by przez navi był blokowany UCH i nie podawał napięcia na auto. Na razie jeżdżę z odpiętą anteną od navi...
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)