SCENIC II PH II Problem z przewodem

Karewer
Zbanowani

op Witam. Tym razem w Moim Scenicu pojawił się problem z pewnym przewodem. Przewód ten jest przerwany lub przetarty, a biegnie on między innymi do klemy plusowej, ale od pewnej wtyczki, która jest w pięta do pewnego czegoś, nad zbiorniczkiem płynu. Dodatkowo również coś cyka, ale również nie wiem, co to jest. Po odizolowaniu kabla od wiązki, która biegnie do klemy, samochód gaśnie i załącza się wentylator. Natomiast po ponownym styknięciu kabla z tymi od klemy, samochód normalnie odpala. Wrzucę fotorelację, to będzie wiadomo o co mi się rozchodzi.

Z tego miejsca dochodzi cykanie:
https://prnt.sc/jq6tk7

Tędy biegnie właśnie ten przewód do klemy plusowej, który jest przetarty:
https://prnt.sc/jq6uyh

Przetarty przewód:
https://prnt.sc/jq6w14

Z tej kostki wychodzi ten przewód, który jest oderwany od innych przy plusowej klemie:
https://prnt.sc/jq6wnk

Odpowiedz
Hydrant
Zarejestrowani

Napraw ten przewód. Ten element to elektrozawór pochłaniacza oparów paliwa. A gdy cyka to znaczy że działa prawidłowo.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Hydrant za ten post post:
  • Karewer
polaq
Zarejestrowani

A ta kostka na ostatnim zdjęciu to jedna z kostek ECU silnika.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi polaq za ten post post:
  • Karewer
ko-ma
Zarejestrowani

I przy najbliższej okazji skasuj, zapisane przez oeracje odłączania przewodu, błędy.
Żeby później jakiś lokalny majster nie szukał nie istniejących usterek ( i nie brał za to miliona cebulionów w gotówce ).

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi ko-ma za ten post post:
  • Karewer
Karewer
Zbanowani

op A w jaki sposób go naprawić? Ten przewód wystarrczy najzwyczajniej połączyć z pozostałymi, taśmą izolacyjną? Nie będzie tutaj konieczności wymiany całego? Dziękuję za odpowiedzi, bo mogę się czegoś od Was nauczyć, żeby potem nie pisać w stylu ""nie wiem, co to jest", "od tego czegoś" itp. ko-ma, chodzi tutaj o podpięcie komputera i wtedy ich skasowanie? Czy jest możliwość skasowania ich we własnym zakresie? Przepraszam za kolejne głupie pytanie.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2018, 12:39 przez Karewer.)

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Jeśli przewód został zerwany - połączyć, najlepiej zalutować złącze (albo wymienić przewód na nie uszkodzony, jeśli jest taka możliwość bez cięcia wiązki).
Połączenie zaizolować (koszulka termokutczliwa, w ostateczności taśma izolacyjna.
Błędy skasować po połączeniu się dedykowanym do marki interfejsem.
Nie rozumiem tylko zdania "wystarczy połączyć z pozostałymi" - wykonać takie połączenie, jakie istniało przed uszkodzeniem.
Tylko mam jeden problem - przerwany przewód ze zdjecia wygląda mi na jakąś samoróbkę - wypadało by najpierw spojrzeć dla porównania, jak to wygląda w innym, sprawnym samochodzie. Bo niby to złącze do klemy ujemnej (masy), ale zawsze...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2018, 12:45 przez ko-ma.)

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
  • Karewer
Karewer
Zbanowani

op To zdanie "wystarczy połączyć z pozostałymi" oznacza po prostu właśnie to, że ma to wyglądać, tak jak przed uszkodzeniem właśnie. Spróbuję na chwilkę połączyć taśmą izolacyjną, żeby dojechać do pracy jutro, a po niej do mechanika w razie czego. Mógłby ktoś z Was wrzucić tutaj zdjęcie tego połączenia w sprawnym samochodzie?

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(03-06-2018, 12:51)Karewer napisał(a): To zdanie "wystarczy połączyć z pozostałymi" oznacza po prostu właśnie to, że ma to wyglądać, tak jak przed uszkodzeniem właśnie. Spróbuję na chwilkę połączyć taśmą izolacyjną, żeby dojechać do pracy jutro, a po niej do mechanika w razie czego. Mógłby ktoś z Was wrzucić tutaj zdjęcie tego połączenia w sprawnym samochodzie?

O to chodzi ?
Zacisnąć końcówkę oczkową 6 mm, zaizolować złącze i przykręcić pod śrubę łącznika klemy.
Fachowcy niepotrzebni.
U mnie złącze może wyglądać nieco inaczej, niż w standarcie, jest inaczej zamontowane, mam po prostu akumulator wymiarami większy, niż typowo stosowany.

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2018, 16:14 przez ko-ma.)

Odpowiedz
  • Karewer
Karewer
Zbanowani

op
(03-06-2018, 16:14)ko-ma napisał(a):
(03-06-2018, 12:51)Karewer napisał(a): To zdanie "wystarczy połączyć z pozostałymi" oznacza po prostu właśnie to, że ma to wyglądać, tak jak przed uszkodzeniem właśnie. Spróbuję na chwilkę połączyć taśmą izolacyjną, żeby dojechać do pracy jutro, a po niej do mechanika w razie czego. Mógłby ktoś z Was wrzucić tutaj zdjęcie tego połączenia w sprawnym samochodzie?

O to chodzi ?
Zacisnąć końcówkę oczkową 6 mm, zaizolować złącze i przykręcić pod śrubę łącznika klemy.
Fachowcy niepotrzebni.
U mnie złącze może wyglądać nieco inaczej, niż w standarcie, jest inaczej zamontowane, mam po prostu akumulator wymiarami większy, niż typowo stosowany.

Napisałbyś mi na podstawie Mojej fotki, jak zrobić takie połączenie z wykorzystaniem tej końcówki oczkowej o której wspomniałeś, a potem jej zaciśnięcie? Wykorzystać np. taką końcowkę oczkową: https://prnt.sc/jqb2ld ? Wprowadzić po prostu ten przerwany przewód w tą żółtą tulejkę i wtedy zacisnąć? Następnie to oczko przykręcić w ten trzeci wolny bolec na klemie minusowej? Wiem, że ciężko Ci na pewno ze mną "rozmawiać" językiem technicznym, ale jestem na prawdę amatorem w takich sprawach.

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2018, 18:02 przez Karewer.)

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Końcówka dobra. Usunąć z konca urwanego przewodu kawałek izolacji (powiedzmy 7-8 mm), druciki żyły skręcić ze sobą, wsunąć w końcówkę i mocno zacisnąć szczypcami (żeby nie spadła).
Nałożyć na śrubę (jest jedna wolna, podkładka, nakrętka, dokręcić i gotowe.
Prostszych czynności nie ma.
Przy pierwszej okazji poprosić kogoś dysponującego sprzętem o solidne zalutowanie przewodu w końcówce (albo zarobienie końcówki zaciskarką).

( Chciał bym mieć tylko takie problemy z moimi samochodami ).

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2018, 18:08 przez ko-ma.)

Odpowiedz
  • Karewer

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości