SCENIC I PH II Łożysko na wałku łączącym półoś ze skrzynią biegów

DarekRuncajs
Zarejestrowani

op Witam w moim scenicu jest silnik benzynowy o pojemności 2 litrów 102 KW rocznik 1999 po lifcie.Mam małe pytanko czy da się zdjąć łożysko podpory półosi bez wyciągania skrzyni z autka.Jest ono po prawej stronie na takim dodatkowym wałku przedłużającym półoś a nie na samej półosi.w/g znalezionej w necie informacji wałek ten łączy się ze skrzynią za pomocą tulejki z wielowpustem o długości około 8 cm Numer Renault 77 00 858 979
Jak to rozpiąć bo podejrzewam u siebie uszkodzenie  właśnie łożyska i prawdopodobnie tej tulejki. Bardzo proszę o info 
Łożysko jest na elemencie pokazanym na rysunku przerywaną linią a tulejka oznaczona jest cyfrą 8

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2018, 22:29 przez DarekRuncajs.)

Odpowiedz
Mati
Zarejestrowani

(21-06-2018, 22:24)DarekRuncajs napisał(a): czy da się zdjąć łożysko podpory półosi bez wyciągania skrzyni z autka.
a nie wyjdzie z całą półosią? mówimy o półosi od strony pasażera?

Było: Scenic I ph II 2001r. 1.9 dci 102KM  
///  Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM  ///  Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM  ///
Jest: --> Scenic III ph II 2013r. 1.5 dci 110KM <--
Odpowiedz
DarekRuncajs
Zarejestrowani

op Właśnie jeszcze nie próbowałem bo mnie ta tulejka i ten wałek na przedłużeniu półosi troszkę zastanowił Diagnosta dzisiaj na przeglądzie wjeżdżając na kanał usłyszał metaliczne stuknięcie podczas ruszania na wyprostowanych kołach Przegląd podbił bo nic nie znalazł w zawieszeniu,wszystko na 6 jak sam stwierdził ale kazał mi zaciągnąć ręczny do oporu i ruszać szybko do przodu i do tyłu ( było słychać pojedyncze stukniecie metaliczne przy ruszeniu do przodu ) Stwierdził,że podejrzewa tą tulejkę i od razu przy okazji wywal łożysko podpory  aby 2 razy nie robić jak stwierdził Tak chodzi o tą półoś od strony pasażera Tylko tam jest taka tulejka i łożysko podpory na tym dodatkowym wałku a nie bezpośrednio na półosi.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2018, 22:51 przez DarekRuncajs.)

Odpowiedz
wojteknusiek
Zarejestrowani

Witam, ostatnio taką operację robiłem. Trzeba wymontowac całą pulos z podporą i na prasie wypracować łożysko (dość mocno siedziało) tuleja łącząca przegub ze skrzynia łatwo zeszła. Pacjent to 1.6 16v kiedynka po lifcie.

Renault Scenic 1 1.6 16v 2001r
Renault Scenic 3 X mod 1.6 dCi 2015 r
Clip, Launch, vcds 
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości