Elektrozawory modulacji ciśnienia- automat 1.6 benzyna `01

jooker13
Zarejestrowani

op Witam,

mam Scenica 1 z 2001 r. w automacie 1.6 benzyna i nie mały problem ze skrzynią. Przy 3k obrotach ok 90 km/h zrzuca mi z 4 na 3 bieg i zapala się kontrolka skrzyni "auto". Po wpisach na forum wiem, że na 99% to elektrozawory modulacji ciśnienia.

Na pokrywie skrzyni mam numer 7700600573 FAC TA96 1-1.1. Niestety po tym numerze nie mogę znaleźć elektrozaworów do wymiany.

Pytanie: Czy ten numer lub rocznik/model/typ  wskazuje na skrzynię typu DP0? Inną?Jaką?

Nie chcę kupić części, która nie będą pasować. Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2018, 07:42 przez jooker13.)

Odpowiedz
A2-eR11
Zarejestrowani

Powinno byc wybite/nadlane... napisane jaki to jest model skrzyni i jego typ. Szukaj na obudowie skrzyni, a nie na pokrywce.
Ale raczej na pewno masz model DP0 i kolejne numery wskazuja jaki masz typ tego DP0.
Elektrozawory sa akurat takie same do kupienia, tylko z racji tego ze masz starsza skrzynie to pewnie bedziesz musial zmienic oprogramowanie tej skrzyni aby nowe elektrozawory byly widziane.
W starych skrzyniach byly zawory z bialymi gniazdami wtyczek, a nowsze skrzynie mialy czarne gniazda. Roznice polegaly na zmianie czestotliwosci sygnalu do zaworow. A to juz bylo realizowane za pomoca oprogramwoania skrzyni. Wiec wyzsza jazda z ta zmiana jest. Samemu jak zmienisz to moze po prostu to nie dzialac...

Odpowiedz
jooker13
Zarejestrowani

op
(22-08-2018, 10:35)A2-eR11 napisał(a): Powinno byc wybite/nadlane... napisane jaki to jest model skrzyni i jego typ. Szukaj na obudowie skrzyni, a nie na pokrywce.
Ale raczej na pewno masz model DP0 i kolejne numery wskazuja jaki masz typ tego DP0.
Elektrozawory sa akurat takie same do kupienia, tylko z racji tego ze masz starsza skrzynie to pewnie bedziesz musial zmienic oprogramowanie tej skrzyni aby nowe elektrozawory byly widziane.
W starych skrzyniach byly zawory z bialymi gniazdami wtyczek, a nowsze skrzynie mialy czarne gniazda. Roznice polegaly na zmianie czestotliwosci sygnalu do zaworow. A to juz bylo realizowane za pomoca oprogramwoania skrzyni. Wiec wyzsza jazda z ta zmiana jest. Samemu jak zmienisz to moze po prostu to nie dzialac...

Dziękuję za pomoc. Kupię zatem DP0 i wymienię, dam znać czy działa Biggrin

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości