SCENIC II PH II Problem z akumulatorem

Karewer
Zbanowani

op Witajcie. Kupiłem swojego Scenica w lutym. Po ok. 3-4 miesiącach zaczął pojawiać się następujący problem. Auto jeździło, pojechałem pod sklep, wyszedłem, z zakupami i już nie odpalił. Akumulator kręci cały czas ale nie odpala. Można tak próbować aż do rozładowania akumulatora. Da się go bez problemu odpalić na kable rozruchowe, bo nie raz dzwoniłem po prostu po taksówkę i taksiarz odpalał bez problemu go, czasem trzeba było troszkę podładować go kablami i to wszystko. Odpalał bez problemu, jeździł różnie, tydzień, może dwa i znów pada. Nie ma reguły jaki czas wytrzyma. Odpalamy na kable i znowu jeździ. W warsztacie sprawdzili i powiedzieli, że jest tam za mały prąd rozruchowy. Wcześniej u poprzedniego właściciela auto jeździło raczej dłuższe trasy. Ja jeżdżę do pracy ok 3 km w jedną stronę i z powrotem. Czasem dystanse po mieście ok 10 km, czasem 20 km. Auto na weekendzie czasem stoi dzień nieodpalane. Mam akumulator Bosch S4 74Ah 680A. Teraz pytanie jest następujące. Czy to prawda, że na takie krótkie dystanse akumulator powinien być mniejszy ok 60Ah? Tylko, że jeśli będzie mniejsza pojemność, to przecież mniejszy prąd rozruchowy niż 680A w akumulatorze. Mam silnik 1.5 dCi. Pewnie to ja zepsułem akumulator tymi krótkimi dystansami, bo był wiecznie niedoładowany? Jeśli akumulator ma teraz za mały prąd rozruchowy (680A w akumulatorze), to znaczy, że jak akumulator jest niedoładowany, to ten prąd rozruchowy jest z czasem mniejszy? Akumulator ma 2 lata (prawdopodobnie).

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Moim 1,5 dci przez ostatnie dwa lata jeździłem mając włożony akumulator 56 Ah. Większość przebiegu po mieście.
Scenic jest samochodem bardzo wymagajacym, co do stanu alumulatora. |
Będzie wywijał numery z baterią, która w innym samochodzie pojeździ jeszcze dwa lata.
Pierwsza sprawa - nowy, dobrej klasy, akumulator - wtedy można szukać dalej, jeśli jakieś problemy będą występowały nadal.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi ko-ma za ten post post:
  • Karewer
Karewer
Zbanowani

op Właśnie też myślę, że taka pojemność w zupełności wystarczy. Tak jak już pisałem, jeżdżę głównie po mieście i raz do roku, może dwa planuję pojechać w dalszą trasę. Jaki prąd ładowania w takim razie powinien mieć taki akumulator, skoro mniejszy pojemnościowo musi być? I ewentualnie jaki akumulator byś mi polecił w takim razie, bo z tego, co widzę, to akumulatory z taką mocą mają tylko 480A prądu rozruchowego.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2018, 14:35 przez Karewer.)

Odpowiedz
Hajna015
Zarejestrowani

Ostatnio mierzyłem napięcie ładowania i wyszło 13,5 V a powinno być 14,2 V i co się okazało że komputer steruje napięciem ładowania jak i prądem , ponoć ma to wpływ na akumulator a nie jak regulator napięcia w innych autach.

Myśl co robisz, a nie rób to co myślisz. Angel
Odpowiedz
Mati
Zarejestrowani

(23-08-2018, 11:08)Karewer napisał(a): Ja jeżdżę do pracy ok 3 km w jedną stronę i z powrotem. Czasem dystanse po mieście ok 10 km, czasem 20 km.
przy takich przebiegach to diesel nie lubi, a akumulator tym bardziej. Przy rozruchu auto pobiera tyle prądy że te kilka km go nie zdąży naładować.

Było: Scenic I ph II 2001r. 1.9 dci 102KM  
///  Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM  ///  Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM  ///
Jest: --> Scenic III ph II 2013r. 1.5 dci 110KM <--
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Mati za ten post post:
  • Karewer
Karewer
Zbanowani

op No właśnie zdaję sobie z tego sprawę, że to nie są dobre dystanse dla diesla. W sumie do pracy w dwie strony mam prawie 7 km, to w jedną stronę będzie 3 km z hakiem. Do tego w sumie jakaś rundka zakupowa po mieście. Czy akumulator 56ah z prądem 480a będzie odpowiedni? Czy raczej kupić 60ah z prądem np. 540a? Biggrin

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2018, 18:11 przez Karewer.)

Odpowiedz
z.garbacz3@upcpoczta.pl
Zarejestrowani

Zobacz tutaj jaki powinien być akumulator http://jakiakumulator.pl/renault-scenic-...#more-1560

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi z.garbacz3@upcpoczta.pl za ten post post:
  • Karewer
Mati
Zarejestrowani

(23-08-2018, 18:10)Karewer napisał(a): Czy akumulator 56ah z prądem 480a będzie odpowiedni? Czy raczej kupić 60ah z prądem np. 540a?
tak mały prąd rozruchowy to bardziej do benzyny Biggrin akumulator ma być taki jaki ma być. Diesla w zimie żeby świece grzały i zakręcić to również mocy potrzebuje, czyli czasem będzie trzeba podłączyć prostownik co by się nie zasiarczył aku

///  Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM  ///  Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM  ///
Odpowiedz
  • Karewer
Karewer
Zbanowani

op Czyli najlepiej kupić min. 72ah z prądem 680a lub 720a? Nie będzie on wiecznie niedoładowany przez moje krótkie odcinki? Biggrin

Odpowiedz
Mati
Zarejestrowani

(23-08-2018, 20:04)Karewer napisał(a): Nie będzie on wiecznie niedoładowany przez moje krótkie odcinki?
pewnie będzie... samochód musi jeździć.. ja mam również krótkie odcinki ale staram się wyskakiwać zawsze gdzieś w jakąś trasę

Odpowiedz
  • Karewer

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości