W teorii im więcej lumenów tym większa światłość, czyli jednostkowa ilość światła wysyłana z żarówki ale jest duże 'ale'. Tak samo jak przy wszystkich innych źródłach światła, nie jest jasno określone skąd biorą te wartości. Czasami z przeliczenia, czasami z laboratorium, a czasami usredniaja w warunkach rzeczywistych. Wg mnie dużo więcej wpłynie na ogólne odczucie budowa lampy, która akurat w przedliftowych scenicach jest doskonała.
Ja wybrałem właśnie te żarówki, bo nie mogłem znaleźć rzetelnej informacji i wkoncu poszperalem w informacjach producenta na temat żywotności - te Bosche wychodzą w miarę spoko pod kątem i jasności, i barwy, i żywotności.
Ale idealnych żarówek nie ma.
Nie zgodzę się że żarówki typu "+xx%" to zawsze zło które musi mieć mniejszą żywotność. Akurat w tych Boschach żarnik wydaje się grubszy jak w tamtych nieśmiertelnych Tungsramach. Bardzo dużą rolę (żeby nie największą) gra gaz w bańce. Zarówno jego skład jak i ciśnienie. Rozbij delikatnie jakąkolwiek żarówke żarnikową - wypali się najwyżej w kilka sekund. Więc tu chyba na dłuższą metę to jest najważniejsze.
Jako ciekawostkę, gdzieś kiedyś widziałem porównanie ciśnień w bańkach różnych żarówek h7. I tu się bardzo dziwiłem - od 2 do nawet 11-13 BAR... Dlatego ja stwierdziłem że będę bazował nie na domysłach czy opiniach ludzi którzy wiedzą jeszcze mniej ode mnie. Porównywanie popularności aukcji na allegro nie ma żadnego sensu - sklepy mogą utrzymywać aukcje nawet kilka lat i statystyki sprzedaży się utrzymują. Często bywa tak, że coś z dużą ilością zamówień jest już przestarzałe, a lepsze rzeczy jeszcze się nie wybiły.
Dobrym pomysłem są światła DRL, ale zastanawiam się czy rzeczywiście aż tak dużo podnosi to żywotność żarówek - wkoncu są narażone na drgania, zmiany temperatur itd. Tez chciałbym założyć ale jakoś w scenicu nie podobają mi się żadne w zderzaku...
#Wytapatalkowane
A jeśli chodzi o barwę światła to białe są prawie wszystkie. Przyjmuje się często że biały to w granicach OKOŁO 2300 (żółty) ~8000K (niebieski). Jest to jednak też wartość bardzo nie miarodajna i wg mnie marketingowa. Dużo lepiej byłoby podawać współczynnik odwzorowania barw Ra.
Idealnie "białe światło" to takie które ma Ra=1, czyli w 100% barwy widziane w tym świetle są prawdziwe - takie jak przy świetle dziennym. W praktyce dobre źródła światła sztucznego mają Ra=0,75~0,90. Marketówki niektóre to wgl nie jest mierzalne chyba....
Do tego dochodzi subiektywne postrzeganie ludzkiego oka - im jaśniej, tym wydaje nam się że światło jest bardziej białe, mimo że faktycznego jego temperatura barwowa jest inna.
Dlatego ja na barwę nie patrzę, a na "xenon look" uważam, bo zazwyczaj to namalowany niebieski kapturek na żarowce który potrafi się szybko wykruszyc i na wieki wieków zabrudzic klosz który będzie problem wyodkurzac bez rozklejania.
#Wytapatalkowane