op
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Grand scenica III 1,6 dci z 2013r. Przebieg 166 tys ( wiarygodny ) Przy zapalaniu zimnego silnika nie zauważyłem nic dziwnego. Natomiast już przy zapalaniu ciepłego silnika występuje nie zawsze ale bardzo często takie metaliczne dzwonienie przez chwilę. Później się wycisza Problem z łańcuchem rozrządu podobno jest przy zapalaniu zimnego silnika. U mnie natomiast jest taki dźwięk przy zapalaniu na ciepłym już silniku. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Po kupnie wymieniłem świeży olej elf 5w30 Rn0720 i filtry. Nie pomogło Z góry dziękuję za podpowiedzi
SCENIC III Metaliczny dźwięk przy zapalaniu ciepłego silnika 1,6 dci
(19-09-2018, 21:03)Maciej78 napisał(a): na ktoś dobrego mechanika z okolic Bielska-Białejpytaj @PRZEMO
Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
zimny silnik = gesty olej = szybiej napina łańcuch
ciepły silnik = rzadszy olej = dzwoni łańcuch zanim go napnie (dłużej łapie ciśnienie). Taka moja teoria ;p
op
Dzisiaj zauważyłem że na zimnym silniku tzn stał 8 godz. Zapalił i i za okolo 2 - 3 sek zaczął się ten metaliczny dźwięk ale dużo cichszy niż na ciepłym. Po krótkiej chwili przestało. Byłem u dwóch mechaników i zaden nie stwierdził że to łańcuch rozrządu ale silnik był wtedy ciepły i przy odpaleniu było słychać to metaliczne dzwonienie a z kolei mówiłem że na zimnym jest cicho. Aż do dzisiaj gdzie przy otwartych drzwiach i dosc spokojnym otoczeniu usłyszałem po odpaleniu ten metaliczny poglos znacznie cichszy niż na ciepłym. Chciałbym to zrobić i mieć spokój,tylko czy mogę być pewien że to właśnie łańcuch.moze ktoś zna jakiegoś dobrego fachowca od Reni i takich silników z okolic Bielska-Białej. Czytając forum dowiedziałem się że przy wymianie rozrządu można uratować obudowę (pokrywę) rozrządu i użyć jej ponownie oszczedzajac 800 zł i że nie trzeba wyjeżdżać silnikiem co oczywiście by zmniejszyło koszty. Z góry dziękuję za każdą pomoc.pozdrawiam
(20-09-2018, 17:40)Maciej78 napisał(a): Czytając forum dowiedziałem się że przy wymianie rozrządu można uratować obudowę (pokrywę) rozrządu i użyć jej ponownie oszczedzajac 800 zł i że nie trzeba wyjeżdżać silnikiem co oczywiście by zmniejszyło kosztybez żadnego problemu zmieścisz się w 1000PLN
Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM |
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)