SCENIC III Metaliczny dźwięk przy zapalaniu ciepłego silnika 1,6 dci

Maciej78
Zarejestrowani

op Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Grand scenica III 1,6 dci z 2013r. Przebieg 166 tys ( wiarygodny )   Przy zapalaniu zimnego silnika nie zauważyłem nic dziwnego. Natomiast już przy zapalaniu ciepłego silnika występuje nie zawsze ale bardzo często takie metaliczne dzwonienie przez chwilę. Później się wycisza  Problem z łańcuchem rozrządu podobno jest przy zapalaniu zimnego silnika. U mnie natomiast jest taki dźwięk przy zapalaniu na ciepłym już silniku. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Po kupnie wymieniłem świeży olej elf 5w30 Rn0720 i filtry. Nie pomogło  Z góry dziękuję za podpowiedzi

Odpowiedz
A2-eR11
Zarejestrowani

Moze jakas oslona termiczna dzwoni... nagrzewa sie, rozszerza na otworach gdzies luzujac sie tym samym i dzwoni...?

Odpowiedz
Maciej78
Zarejestrowani

op Osłona raczej nie, bo jakby była luźna to by raczej cały czas rezonowala. A tu się po chwili wycisza

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Koło pasowe wału.

Odpowiedz
Maciej78
Zarejestrowani

op Witam ponownie . Zna ktoś dobrego mechanika z okolic Bielska-Białej który zna te silniki 1,6 dci. Chciałbym namierzyć przyczynę tego dźwięku i usunąć awarię. Z góry dziękuję za podpowiedzi

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(19-09-2018, 21:03)Maciej78 napisał(a): na ktoś dobrego mechanika z okolic Bielska-Białej
pytaj @PRZEMO

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
czopochrup
Zarejestrowani

zimny silnik = gesty olej = szybiej napina łańcuch
ciepły silnik = rzadszy olej = dzwoni łańcuch zanim go napnie (dłużej łapie ciśnienie).

Taka moja teoria ;p

Odpowiedz
Maciej78
Zarejestrowani

op Dzisiaj zauważyłem że na zimnym silniku tzn stał 8 godz. Zapalił  i i za okolo 2 - 3 sek  zaczął się ten metaliczny dźwięk ale dużo cichszy niż na ciepłym. Po krótkiej chwili przestało. Byłem u dwóch mechaników i zaden nie stwierdził że to łańcuch rozrządu ale silnik  był wtedy  ciepły i przy odpaleniu było słychać to metaliczne dzwonienie a z kolei mówiłem że na zimnym jest cicho. Aż do dzisiaj gdzie przy otwartych drzwiach i dosc spokojnym otoczeniu usłyszałem po odpaleniu ten metaliczny poglos znacznie cichszy niż na ciepłym. Chciałbym to zrobić i mieć spokój,tylko czy mogę być pewien że to właśnie łańcuch.moze ktoś zna jakiegoś dobrego fachowca od Reni i takich silników z okolic Bielska-Białej. Czytając forum dowiedziałem się że przy wymianie rozrządu można uratować obudowę (pokrywę) rozrządu i użyć jej ponownie oszczedzajac 800 zł i że nie trzeba wyjeżdżać silnikiem co oczywiście by zmniejszyło koszty. Z góry dziękuję za każdą pomoc.pozdrawiam

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(20-09-2018, 17:40)Maciej78 napisał(a): Czytając forum dowiedziałem się że przy wymianie rozrządu można uratować obudowę (pokrywę) rozrządu i użyć jej ponownie oszczedzajac 800 zł i że nie trzeba wyjeżdżać silnikiem co oczywiście by zmniejszyło koszty
bez żadnego problemu zmieścisz się w 1000PLN

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
Maciej78
Zarejestrowani

op Witam. Ponawiam pytanie.Ma ktoś sprawdzonego mechanika którego można polecić z okolic Bielska - Białej. Chodzi mi o namierzenie tego dziwnego dzwieku (może to być łańcuch) i oczywiście naprawę .

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości