SCENIC II PH II Niewymieniony filtr paliwa - możliwe problemy!

Karewer
Zbanowani

op Witajcie. Wiem, że trochę dziwnie zatytułowałem ten wątek, ale nie miałem konkretnego pomysłu. Chodzi o to, że po zakupie mojego Scenica 1.5 dCi było wszystko okej. Po jakichś 2-3 miesiącach pojawił się problem z rozruchem i wyskakiwał komunikat "sprawdź wtrysk", kiedy wchodzę na większe obroty np. na 2 czy 3 biegu. Bieg tak na prawdę nie ma znaczenia. Jest również czasem problem, bo na "samym dole" jest jak by taki przymulony przez chwileczkę, a potem normalnie przyspiesza. Te problemy opisałem w innym wątku, a tutaj napisałem trochę ogólnikowo, bo pytanie może wydać się Wam banalne. Czy to możliwe, że błąd wtrysku wyskakuje przez to, że tankuję na Orlenie ON Vervę, a nie zwykłą effecte? Chodzi o to, że słyszałem, że ta Verva jest troszkę bardziej sucha i dlatego dolewa się do niej czasem Mixolu. Czy rodzaj ON może mieć wpływ na w/w opisane usterki?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-10-2018, 07:12 przez Karewer.)

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Dodaj do zbiornika opakowanie (0,5l) środka do czyszczenia wtryskiwaczy prod. LiquyMolly - zazwyczaj pomaga na takie problemy, a na pewno nie zaszkodzi.
W przypadku nasilonych objawów - temat czyszczenia tym preparatem był już opisany, wystarczy poszukać.
naszym problemem nie jest jakiś konkretny gatunek paliwa, ale jakość paliw w ogóle. Konkretnie ich niska jakosć i to bez względu na markę sieci, która je sprzedaje.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi ko-ma za ten post post:
  • Karewer
Karewer
Zbanowani

op Czy to prawda, że po zastosowanie tego preparatu powinno wymienić się filtr paliwa??

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Nie ma takiej konieczności. W każdym razie - nie znalazłem zadnych zaleceń producenta w tym zakresie.
Preparat oczyszcza koncóweki wtryskiwaczy, jest spalany razem z paliwem.

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi ko-ma za ten post post:
  • #asiarek, Karewer
mario1918
Zarejestrowani

Miałem podobnie w 1.9 dci . Wtryskiwacz do wymiany ,regeneracji.  Często wlewam vervę  ze względu na jej ( nie wiem czy prawdziwe )właściwości czyszczące i jestem zadowolny

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi mario1918 za ten post post:
  • Karewer
Karewer
Zbanowani

op
(05-10-2018, 09:02)mario1918 napisał(a): Miałem podobnie w 1.9 dci . Wtryskiwacz do wymiany ,regeneracji. Często wlewam vervę ze względu na jej ( nie wiem czy prawdziwe )właściwości czyszczące i jestem zadowolny

A kosztowna to była zabawa z regeneracją wtryskiwaczy? Miałem pokasowane błędy w sumie wszystkie i za jakiś czas miałem przyjechać na ponowny odczyt, który z nich się powtórzy w ogóle.

(05-10-2018, 08:51)ko-ma napisał(a): Nie ma takiej konieczności. W każdym razie - nie znalazłem zadnych zaleceń producenta w tym zakresie.

A jest w ogóle szansa, że jednorazowo preparat nie wyczyści dostatecznie dobrze? Bo pamiętam, że wlewałem już ten preparat gdzieś chyba w sierpniu i komunikat dot. wtrysku, pojawił się ponownie po jakimś czasie. Problem z "przymuleniem" przy niskich obrotach przez chwilkę i przy wyższych również, przed zmianą biegu na wyższy, pozostał nadal.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2018, 09:09 przez Karewer.)

Odpowiedz
PunkRock86
Moderatorzy

Z tą regeneracją to śliski temat. Miałem problem z wtryskiwaczami - jeden kupiłem oryginalny, nowy (coś koło 700 zł ) - zero problemów, a drugi regenerowany. I z tym drugim 3 reklamacje przeszedłem po przejechaniu kilku setek kilometrów.

Whistling Żłopię browar, jaram szlugi,nie ma na mnie żadnej siły.
Byłem punkiem, jestem punkiem, będę punkiem do mogiły.

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(05-10-2018, 09:08)Karewer napisał(a):
(05-10-2018, 09:02)mario1918 napisał(a): Miałem podobnie w 1.9 dci . Wtryskiwacz do wymiany ,regeneracji.  Często wlewam vervę  ze względu na jej ( nie wiem czy prawdziwe )właściwości czyszczące i jestem zadowolny

A kosztowna to była zabawa z regeneracją wtryskiwaczy? Miałem pokasowane błędy w sumie wszystkie i za jakiś czas miałem przyjechać na ponowny odczyt, który z nich się powtórzy w ogóle.

(05-10-2018, 08:51)ko-ma napisał(a): Nie ma takiej konieczności. W każdym razie - nie znalazłem zadnych zaleceń producenta w tym zakresie.

A jest w ogóle szansa, że jednorazowo preparat nie wyczyści dostatecznie dobrze? Bo pamiętam, że wlewałem już ten preparat gdzieś chyba w sierpniu i komunikat dot. wtrysku, pojawił się ponownie po jakimś czasie. Problem z "przymuleniem" przy niskich obrotach przez chwilkę i przy wyższych również, przed zmianą biegu na wyższy, pozostał nadal.

Jest szansa, tak usunęliśmy wadę w naszym gdandzie 1,9 dci (a ostatnio w VW T5 2,5 tdi Thumbup )
Trzeba tylko użyć wysokiego stężenia środka - ja mając świecącą sie rezerwę wlewałem czyści rozcieńczony w 5l ON, po wypaleniu do rezerwy - powtórka, po wyjeżdżeniu tankowanie do połowy zbiornika i normalna jazda.
Przed zabiegiem błąd wywalało po 10-15 km, znikał po zatrzymaniu silnika i pojawiał się po następnych 15 km. Po czyszczeniu juz ponad rok spokoju, a przejechane ok. 15 tysiecy km.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi ko-ma za ten post post:
  • Karewer
Karewer
Zbanowani

op Skłonie się do ponownego "przeczyszczenia", bo cena środka i paliwa w porównaniu do regeneracji, to jest tanioszka, a chcę spróbować wszystkiego, przed ponownym odwiedzeniem serwisu. W jakich proporcjach rozcieńczyłeś ten środek? Np. 250 ml i 5l ON? Ja zrobiłem najwyraźniej błąd, że go nie przepaliłem. Wlałem tylko LM do baku zatankowanego i jeździłem normalnie. To 5l przepalałeś gdzieś na trasie, wlanie 5l ponownie i znowu trasa? Biggrin

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-10-2018, 09:28 przez Karewer.)

Odpowiedz
Mati
Zarejestrowani

Wlewanie tego środka na bak, bardziej zadanie profilaktyczne niż lecznicze. Również wlewam go na bliską rezerwę. I robię trasę 40 km. Wracam tankuje do pełna i jest ok.

Kiedy był wymieniany filtr paliwa? Ja bym nie oszczedzal i wymienił po tym zabiegu filtr.
Tak ten preparat spala się, ale i również bardzo dużo wraca go do baku razem z zanieczyszczeniem które rozpuści.

Wysłane z kolorowego kalkulatora...

Było: Scenic I ph II 2001r. 1.9 dci 102KM  
///  Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM  ///  Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM  ///
Jest: --> Scenic III ph II 2013r. 1.5 dci 110KM <--
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Mati za ten post post:
  • Karewer

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości