op
Witajcie. mam dziwy problem, w moim 1,6 16 V wywaliło mi górna zaślepkę od wałka rozrządu, co związało się z zalaniem silnika olejem od góry, ale to mniejsza o to, najważniejsze jest to z jakiego powodu tak się stało,
nie wiem czy to dziwny zbieg okoliczności ale nie długo wcześniej pojawił się dziwny dźwięk przy obrotach silnika powyżej 3 tyś. tak jakby jakaś osłona się poluzowała i taki element znalazłem luźna osłonę termiczną na kolektorze wydechowym po prostu przerdzewiała i jest luźna.
ale nie wiem czemu mogło wywalić tą zaślepkę, myślałem ze to odma przestudiowałem wątek 105 stron odnośnie odmy ale nic nie znalazłem o 1,6
teraz zrobiłem :
demontaż kolektora dolotowego,
czyszczenie silnika z oleju,
czyszczenie przepustnicy,
rozkręcenie odmy - (o ile to to znajdująca się pod kolektorem dolotowym wyglądało to mnie więcej tak jak w załączniku)
wklejenie na uszczelniaczu sylikonowej tej odmy
wklejenie na uszczelniaczu sylikonowym zaślepki od dekla
ale nie znalazłem nigdzie typowego zaworu odmy, nie wiem czy w 1,6 to występuje?
macie może jakieś pomysł co i dla czego?
nie wiem czy to dziwny zbieg okoliczności ale nie długo wcześniej pojawił się dziwny dźwięk przy obrotach silnika powyżej 3 tyś. tak jakby jakaś osłona się poluzowała i taki element znalazłem luźna osłonę termiczną na kolektorze wydechowym po prostu przerdzewiała i jest luźna.
ale nie wiem czemu mogło wywalić tą zaślepkę, myślałem ze to odma przestudiowałem wątek 105 stron odnośnie odmy ale nic nie znalazłem o 1,6
teraz zrobiłem :
demontaż kolektora dolotowego,
czyszczenie silnika z oleju,
czyszczenie przepustnicy,
rozkręcenie odmy - (o ile to to znajdująca się pod kolektorem dolotowym wyglądało to mnie więcej tak jak w załączniku)
wklejenie na uszczelniaczu sylikonowej tej odmy
wklejenie na uszczelniaczu sylikonowym zaślepki od dekla
ale nie znalazłem nigdzie typowego zaworu odmy, nie wiem czy w 1,6 to występuje?
macie może jakieś pomysł co i dla czego?
W życiu tak jest, jak się komuś nie podoba zawsze może zmienić swoje kółko zainteresowań, albo sie dostosować.

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)