SCENIC II PH II Wskaźnik poziomu paliwa. problem

Damian Gorzkowski
Zarejestrowani

op Witam,

pacjent: Renault Scenic 2 
Rok: 2007
Silnik: 1.5 dci

wczoraj zauważyłem niski poziom paliwa (migała kontrolka) po zatankowaniu kontrolka nie urosła.
Odłączyłem aku na 5 minut i po ponownym podłączeniu wskaźnik pokazuje prawidłowo.
Na komputerze Zasięg: podczas jazdy czy postoju ciągle pokazuje inaczej rośnia, zaraz spada i tak w kółko, w opcji paliwo: pokazuje 0,2L

Dolałem właśnie 15l paliwa, i wskaźnik (ten na kreskach) poszedł w górę, ale dalej wariuje opcja: Zasięg
Inne parametry pokazuje bez problemu.

Czy ktoś wie co może być powodem takiej sytuacji?

Pozdrawiam

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2018, 12:31 przez Damian Gorzkowski.)

Odpowiedz
jrc_69
Zarejestrowani

Tylko spokojnie. Jeśli zresetowałeś komputer to on musi sobie na nowo policzyć ile kilometrów dasz radę pokonać na danej ilości paliwa. Po prostu im dalej teraz pojedziesz tym Twój zasięg podawany na ekranie będzie rósł. To normalne po resetowaniu komputera.
Ciekawostka: gdy nalejemy paliwa na włączonym silniku, komputer w ogóle nie zauważy, że dolaliśmy paliwo. Potem wystarczy dolać kilka litrów na wyłączonym silniku i wszystko wróci do normy. Info dla tych, którzy tankują pod garażem :-)

Odpowiedz
Damian Gorzkowski
Zarejestrowani

op Ok dzięki wielkie. Najbardziej mnie dziwiło to że pokazuje 422 zaraz 435 i zaraz 411. Widocznie długo liczy Biggrin

Już szukałem przyczyny we wszystkim z czego jest zbudowany ten samochód Biggrin
pio555 napisał 16-12-2018, 13:21:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.

Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

uzupełnij dane auta w profilu

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2018, 13:21 przez pio555.)

Odpowiedz
jrc_69
Zarejestrowani

To, że tak skacze zależy od Twojej ciężkiej nogi. Jeśli ostro deptasz - zasięg będzie niższy, jeśli delikatnie gazujesz - zasięg będzie rósł. Zresztą, komputer próbuje obliczyć Twoja średnią, więc im więcej km pokonasz po resetowaniu komputera , tym Twoja średnie spalanie będzie spadać a zasięg sie wydłużać.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości