Dziwny dzwiek tylko podczas pierwszego ruszania

halasma
Zarejestrowani

op Sc2ph2. Co to moze byc. Dzwiek jakby nastawnika jakiegos. Pojawia sie tylko po pierwszym ruszeniu po wylaczeniu silnika. Jakby abs/esp sie testowal.
Po tym nie ma juz zadnych dziwnych odglosow, az do nastepnego zgaszenia silnika.
Jakies pomysly?

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Trodor
Zarejestrowani

Wyczuwalny na pedale hamulca? Spróbuj podczas ruszania dotykać pedału hamulca. Jeśli drga przy 20-25km/h to normalne. Jest to test pompy absu.

#Wytapatalkowane

Odpowiedz
halasma
Zarejestrowani

op Predkosc by sie zgadzala. Bo do okolo tej predkosci, mozna sie turlac i nic.
Ale seby tak przy kazdym odpaleniu...
Dziwne te france...i nowsze tym dziwniejsze.

Odpowiedz
Trodor
Zarejestrowani

Lepiej tak niż jak w audi a6 dwudziestoletnim...
Ostatnio znajomemu ogarnialem abs i tam bez problemu może zaistnieć taka sytuacja ze wywala błąd (a więc i odlacza system) dopiero w momencie wystąpienia poślizgu.... I niczego nieświadomy kierowca może się zdziwić niebezpiecznie. Tutaj mamy lepiej.

#Wytapatalkowane

Odpowiedz
Mati
Zarejestrowani

(07-01-2019, 22:03)Trodor napisał(a): Jeśli drga przy 20-25km/
a nie bliżej 15km/h? ale to aktywują się chyba systemy ABS itd

Było: Scenic I ph II 2001r. 1.9 dci 102KM  
///  Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM  ///  Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM  ///
Jest: --> Scenic III ph II 2013r. 1.5 dci 110KM <--
Odpowiedz
Trodor
Zarejestrowani

Wydaje mi się ze bliżej 25 km/h ale chyba było w serwisowce

#Wytapatalkowane

Odpowiedz
halasma
Zarejestrowani

op Faktycznie okolo 15. Na pedale tego az tak bardzo nie czuc, choc tylko go dotykalem stopa, ale to pewnie to.
Dziwne, w sp1ph2 tego nigdy nie mialem. Ot nowoczesnosc.

Odpowiedz
Mitass999
Zarejestrowani

(07-01-2019, 22:08)halasma napisał(a): Predkosc by sie zgadzala. Bo do okolo tej predkosci, mozna sie turlac i nic.
Ale seby tak przy kazdym odpaleniu...
Dziwne te france...i nowsze tym dziwniejsze.

Dziwne France ? miałem passata 2004 rok 1,9 tam dopiero działy się dziwne rzeczy a mianowicie sam się otwierał i zamykał ,otwierały się same szyby gdy był zaparkowany, kiedyś to mi tyle śniegu nawiało że łopatą wyrzucałem i pozbyłem się dziada ! Renault Scenic jet dla mnie super!!!!!!!

Odpowiedz
halasma
Zarejestrowani

op Mam obecnie 2 france. Wszystko o co pytam, co budzi moje watpliwosci, w poprzedniku nie wystepowalo.
Majac sc1Ph2 z premedytacja szukalem sc2ph2. Nie. Nie zawiodlem sie, ale takie cusie mnie zwyczajnie dziwia

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(09-01-2019, 06:48)Mitass999 napisał(a):
(07-01-2019, 22:08)halasma napisał(a): Dziwne te france...i nowsze tym dziwniejsze.
Dziwne France ? miałem passata 2004 rok 1,9 tam dopiero działy się dziwne rzeczy a mianowicie sam się otwierał i zamykał ,otwierały się same szyby gdy był zaparkowany, kiedyś to mi tyle śniegu nawiało że łopatą wyrzucałe
Potwierdzam. Właśnie począwszy od noworocznego poranka mogę przez okno obserwować, jak sąsiad wjeżdża na podwórko swoim BMW, zamyka je - i po kilkiu minutach ma opuszczone szyby, odblokowane drzwi i w łączone oświetlenie wnętrza. 1. stycznia przestał tak pół dnia. I od tej pory ssytuacja się powtarza; po wielu interwencjach fachowców - już nie codziennie, lecz w sposób losowy.
Nawet w domu zaczęliśmy zakłady, czy rano samochód sąsiada będzie otwarty czy zamknięty...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2019, 19:32 przez ko-ma.)

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości