Olej wymiana krok po kroku

Jarek Jastrzębski
Zarejestrowani

op Witam, chcialem wymienic olej wraz z filtrem w moim grand scenic 3 2.0 dci. Mozecie podpowiedziec jak najlepiej dostac sie do filtru jak go wymienic czy da sie calosc zrobic samemu w garazu

Wysłane z mojego Philips_S326 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Grzegorz Łubieński
Zarejestrowani

da się jeśli masz kanał. Pamiętaj, aby odłączyć minusowa klemę od aku przy wymianie filtra. Mozna zrobić zwarcie i spalić bezpiecznik rozrusznika, a wymiana to dodatkowe koszty i czas

Odpowiedz
TomaszB
Moderatorzy

Odłączać aku przy wymianie oleju ??? Pierwsze słyszę, między czym można zrobić to zwarcie ?

Bycie starszym ma swoje wady i zalety - nie widzisz liter z bliska, ale poznajesz idiotów z daleka..
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi TomaszB za ten post post:
  • #asiarek
Jarek Jastrzębski
Zarejestrowani

op Kanału nie mam ale moze da sie bez? Nurkujac pod auto? Biggrin

Wysłane z mojego Philips_S326 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

Pamiętaj o obowiązku utylizacji oleju......
Wydaje mi się że tam gdzie mieszkasz jest punkt co wymienia oleje w gratisie jak się od nich kupi olej....tak łatwiej szybciej i bezproblemowo

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
Grzegorz Łubieński
Zarejestrowani

Nie wiem jak w 1.9 ale w 1.6 filtr jest blisko rozrusznika. Ostatnio jak wymienialem to przypadkiem zrobiłem zwarcie i spalilo bezpiecznik za akumulatorem . Koszt całego modułu 70 zł uzywka i trudna wymiana. Ja wyjmowalem aku z obudową by to wymienić. Bez kanału wymiana oleju będzie trudna bo wpierw trzeba odkręcić osłonę silnika jeśli ją masz

Odpowiedz
Tamik
Zarejestrowani

To ja mam jakiś hiper bezpiecznik, bo standardowo robię zwarcie przy wymianie oleju i jak na razie bezpiecznika nie uwaliłem.
Też żabojad nie miał gdzie wsadzić tego drąga przy alternatorze!!!!

Odpowiedz
bologno
Zarejestrowani

A jak wygląda dostęp do filtra oleju w 1.4 TCE? Jak zdejmę osłonę pod silnikiem to do wszystkiego mam łatwy dostęp?

Odpowiedz
Grzegorz Łubieński
Zarejestrowani

Mi niestety wywaliło (było bardzo małe zwarcie, takie muśnięcie tylko). Sam byłem zdziwiony, bo w innych autach nieraz robiłem zwarcie i wszystko było ok

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2019, 18:25 przez Grzegorz Łubieński.)

Odpowiedz
Tamik
Zarejestrowani

Zobacz z góry czy łatwiejsze jest dojście z kluczem do filtra, czy z dołu?
Osłonę musisz i tak zdjąć aby się dostać do miski olejowej.
Łatwiej Ci będzie zrobić, jak Ci kolega wyżej radzi,podjechać do warsztatu i po sprawie. Pewnie włączą ssanie i po sprawie.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2019, 18:49 przez Tamik.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Tamik za ten post post:
  • bologno

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości