SCENIC II PH I Nie zapala 1,6 benzyna + LPG

grzesiek402
Zarejestrowani

op Witam,

Zapala na LPG (awaryjnie), na PB kręci i brak odzewu (czasem załapie dosłownie na 0,5s i gaśnie).
Konkretnie chodzi mi o jedną rzecz, której na forum (nie tylko tym) nie mogę znaleźć:

Czy w przypadku problemu z pompą paliwa na ECU powinny się pojawić jakieś błędy?

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

Powinien być błąd ciśnienia paliwa

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Silniki benzynowe z pośrednim wtryskiem nie mają pomiaru ciśnienia paliwa.
Jak jest padnięta pompa to trzeba to sprawdzić organoleptycznie.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(09-01-2019, 10:08)pio555 napisał(a): Powinien być błąd ciśnienia paliwa

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Czujnik ciśnienia paliwa na listwie zbiorczej, obsługiwany przez ECU mają tylko diesle.

(09-01-2019, 09:27)grzesiek402 napisał(a): Witam,

Zapala na LPG (awaryjnie), na PB kręci i brak odzewu (czasem załapie dosłownie na 0,5s i gaśnie).
Konkretnie chodzi mi o jedną rzecz, której na forum (nie tylko tym) nie mogę znaleźć:

Czy w przypadku problemu z pompą paliwa na ECU powinny się pojawić jakieś błędy?

Nie będzie błędu.
Jest aktualnie podobny wątek dot. gaśnięcia po rozruchu.
Zawsze pierwszym podejrzanym zimą jest czujnik temperatury cieczy chłodzącej (jako że lpg zazwyczaj ma swój, odrębny czujnik).
Warto odczytać wartości przez niego podawane do ECU.
No i próba - rozruch z pedałem gazu wciśniętym dość głęboko...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2019, 12:53 przez ko-ma.)

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
grzesiek402
Zarejestrowani

op Dzięki za zainteresowanie.
Wstępnie rozpoznałem - brak napięcia na wtyczce przy pompie paliwa.
Pompa zasilana z zewnętrznego źródła działa.
Muszę jeszcze podłączyć pompę z zewnętrznego źródła i sprawdzić czy zapali, co mam nadzieję nastąpi bo na LPG po rozgrzaniu chodzi bez problemów.
ELM 327 pokazywał wczoraj przed zapaleniem pokazywał temperaturę otoczenia więc jest OK.
Zostaje mi szukanie gdzie gubi się napięcie.
Mam nadzieję, że słynna wtyczka pph2 (pin 5).
Czy jest jakiś bezpiecznik do pompy paliwa?

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(09-01-2019, 12:53)ko-ma napisał(a): Czujnik ciśnienia paliwa na listwie zbiorczej, obsługiwany przez ECU mają tylko diesle.
co nie znaczy,że PB nie mają bo Laguna II 2.0 IDE ma na 100% czujnik który kosztuje ok 800-100 PLN...
Podejrzewam,że mają w zespole pompowym w baku

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

(10-01-2019, 12:09)grzesiek402 napisał(a): Dzięki za zainteresowanie.
Wstępnie rozpoznałem - brak napięcia na wtyczce przy pompie paliwa.
Pompa zasilana z zewnętrznego źródła działa.
Muszę jeszcze podłączyć pompę z zewnętrznego źródła i sprawdzić czy zapali, co mam nadzieję nastąpi bo na LPG po rozgrzaniu chodzi bez problemów.
ELM 327 pokazywał wczoraj przed zapaleniem pokazywał temperaturę otoczenia więc jest OK.
Zostaje mi szukanie gdzie gubi się napięcie.
Mam nadzieję, że słynna wtyczka pph2 (pin 5).
Czy jest jakiś bezpiecznik do pompy paliwa?
Sprawdź kostkę. U @ sylfon była taka sama przypadłosc. Niby brak napięcie na pompie nowa pompa a tu w. Kostce piny nie stykaly. Która kostka nie pamiętam ale wiem że u niego to pomogło.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
sylfon
Zarejestrowani

Radziu pin nie stykał ale pompa na krótko podłączona nie działała i tak Biggrin
Tak czy inaczej sprawdź ten pin (niestety nie pamiętam już który to), ja tam podgiąłem te skrzydełka w tym pinie i mi to pomogło.

Tapatalkiem

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2019, 18:20 przez sylfon.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi sylfon za ten post post:
  • scrabi
scrabi
Zarejestrowani

(10-01-2019, 18:17)sylfon napisał(a): Radziu pin nie stykał ale pompa na krótko podłączona nie działała i tak Biggrin

Tapatalkiem

Spoko czyli czyli coś mi się pokielbasilo.. HAHAHHAHAH

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
grzesiek402
Zarejestrowani

op Naprawione - zobaczymy na jak długo. Kostka pph2 brązowa w skrzynce przekaźnikowej. Załączam zdjęcie już po docięciu pinu nr 5. 
Zastanawiające jest dla mnie kilka spraw:
1. Orientuje się ktoś czy trochę się po takim zabiegu pojeździ czy za tydzień znowu się wykrzaczy? Wydaje mi się że u mnie wtyczka nie jeszcze bardzo zniszczona. Być może wystarczyłoby wymienić ten jeden pin. (oczywiście zakładając że pompka nie jest na umarciu i nie ciągnie więcej prądu niż powinna). Niestety nie miałem amperomierza z takim zakresem aby sprawdzić. 
2. Na jakiej zasadzie działa ta pompka? Odprowadzony jest od niej jeden przewód paliwowy. Z tego co zauważyłem pompka przy zapalonym silniku pracuje cały czas. Na LPG wydaje mi się że też. Czy nadmiar paliwa wraca jakimś wężem bezpośrednio do baku? 
3. Czujnik ciściśnia to chyba jakiś musi być skoro po włączeniu samego zapłonu pompka czasami pracuje sekundę a czasami 3. Pytanie tylko czy taki czujnik byłby przy pompie czy gdzieś w komorze silnika. Bardzo teoretyzująt być może u mnie powodem zniszczenia styku było zatkanie węża paliwowego (woda w paliwie i -7 na zewnątrz). I to by mogło spowodować znacznie większe obciążenie pompki.
Co o tym myślicie?

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2019, 11:06 przez grzesiek402.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości