Brak zasilania lusterka środkowego lusterka elektrochromatycznego

pritchard
Zarejestrowani

op Cześć wszystkim! Po zakupie auta staram się usunąć widoczne usterki, które są dość kłopotliwe. I tak wymieniłem lusterko samoprzyciemniające się, ponieważ stare miało wylaną plamę na środku i nic nie było widać. Nowe (używane) lusterko jest sprawne, sprawdzałem i po podłączeniu 12V i zakryciu czujników lusterko ściemnia się i rozjaśnia. Nie ma natomiast zasilania na wiązce lusterka w kabinie (szara wtyczka). Co może być tego powodem? Bezpiecznik? Jeśli tak, to gdzie go mogę znaleźć? Dzięki za pomoc i sugestie.

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

W kabinie jest bezpiecznik na 3 Ampery od wspólnego zasilania lusterka, czujnika zmierzchu-opadów i wiatraczka. Zacznij od sprawdzenia ścieżek taśmy zasilającej.

Odpowiedz
pritchard
Zarejestrowani

op
(09-01-2019, 20:48)andrzejwa napisał(a): W kabinie jest bezpiecznik na 3 Ampery od wspólnego zasilania lusterka, czujnika zmierzchu-opadów i wiatraczka. Zacznij od sprawdzenia ścieżek taśmy zasilającej.

A możesz napisać, który to dokładnie bezpiecznik? Bo z manuala doczytałem się, że jest to wspólny bezpiecznik "G" w skrzynce umieszczonej po stronie kierowcy w kabinie. Odpowiada on za m.in.: Bezpiecznik radia (261)- Wyświetlacz wielofunkcyjny (653) - przekaźnik pompy spryskiwaczy reflektorów (753) - przekaźnik pompy spryskiwaczy reflektorów 2 (1338) - zapalniczka - pierwszy rząd (101) - ogrzewany fotel kierowcy i pasażera (385-386) - pompa dwukierunkowa spryskiwaczy szyb przednich i tylnych (677) - przekaźnik podgrzewacza oleju napędowego (450) - konsola sterowania klimatyzacją(319) - moduł sterowania klimatyzacją (419) - moduł elektroniczny sztywnego chowanego dachu (1476) - lusterko wsteczne w kabinie (1340).

Radio u mnie działa, zapalniczka w konsoli głównej też...tylko lusterko nie ma zasilania...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2019, 21:12 przez pritchard.)

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Na rysunku oznaczony literką S.

Odpowiedz
pritchard
Zarejestrowani

op
(09-01-2019, 21:56)andrzejwa napisał(a): Na rysunku oznaczony literką S.

W takim razie jutro sprawdzę i dam znać. A widzisz, wg opisu to bezpiecznik "G" powinien być...

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Bezpiecznik radioodtwarzacza (261)- przekaźnik pompy
spryskiwaczy reflektorów (753)- przekaźnik pompy
spryskiwaczy reflektorów 2 (1338)- pompa dwukierunkowa
spryskiwaczy szyb przednich i tylnych (677 via 1519)-
przekaźnik podgrzewacza oleju napdowego (450 via 1337)-
panel sterowania klimatyzacji (319)- modu sterowania
klimatyzacj (419)- Modu centralny alarmu (427)- przekaźnik
akcesoriów 2 (1389)- Centralny Modu Połączeń (1125)

Odpowiedz
pritchard
Zarejestrowani

op @ andrzejwa To ja nie wiem co u mnie w serwisówce naszponcone jest ;-) . Miałeś racje  Thumbup Bardzo Ci dziękuję Biggrin Dzisiaj sprawdziłem i faktycznie bezpiecznik "S" 3A był spalony. Po jego wymianie pojawiło się napięcie na wiązce. I jednocześnie zadziałał czujnik zmierzchowy w szybie. Podłączyłem lusterko, zakryłem w nim czujnik i się nie ściemniło :/ Poczekam na wieczór, zobaczę czy coś się zmieni.

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Jak zaświecisz w czujnik to powinno się ściemnić.

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz
pritchard
Zarejestrowani

op
(10-01-2019, 13:21)krzysztofk napisał(a): Jak zaświecisz w czujnik to powinno się ściemnić.

Zasłaniałem czujnik w lusterku od strony szyby (że niby noc) i świeciłem w lusterko (że niby świeci pojazd za mną) ale nie zauważyłem niestety żeby się lusterko ściemniało.

Odpowiedz
pritchard
Zarejestrowani

op Panowie, chciałem podziękować za pomoc. Wczoraj wieczorem sprawdziłem i ładnie lusterko reaguje, ściemnia i rozjaśnia się. Może oczekiwałem nieco szybszej reakcji i dlatego myślałem, że lusterko nie działa.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości