SCENIC II PH II Komunikat "Sprawdź wtrysk"

darekkwk
Zarejestrowani

op W ciągu ostatniego miesiąca, dwa razy po pierwszym uruchomieniu Scenica i przejechaniu około 100 metrów wyświetlił mi się komunikat "Sprawdź wtrysk" + uruchomienie trybu awaryjnego. Po ponownym restarcie silnika komunikat znika i auto jedzie normalnie. Miało to miejsce w odstępie około 2 tygodni, przy minusowej temperaturze na zewnątrz (samochód stoi pod chmurką). Około pół roku temu miałem podobną sytuację i jak się okazało lało olej z jednego wtrysku, frezowanie gniazda pomogło i od lipca miałem spokój. Dodam, że korekta wtrysków dzisiaj pokazała wszystkie 4 w okolicach od -0.5 do +0.8. Macie pomysły co by należało sprawdzić??

Odpowiedz
PRZEMO
Administratorzy

Wężyk od FAP do wymiany

Jeśli ktoś cię atakuje - milcz nic go tak nie wkurzy jak twój spokój i milczenie.
Cheers
Renault Grand Scenic III 2014, Renault Kangoo Bebop 2009
Odpowiedz
fredi72
Zarejestrowani

Najlepiej podłączyć do Clipa, Może np. okazać się uszkodzony czujnik doładowania, przynajmniej u mnie przy tej usterce były takie objawy jak u ciebie. Próbowałem go czyścić ale nie wiele to dało.

Odpowiedz
Daroreno
Zarejestrowani

A u mnie luźno było mocowanie jednej świecy żarowej.Objaw ten sam.

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

U mnie turbina przeładowywała i też ten sam komunikat.
Bez podłączenia pod kompa się nie obędzie.

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz
rafow
Zarejestrowani

Witam
Odświeżę temat, u mnie też wywala komunikat sprawdź wtrysk ale samochód nie traci na mocy, po wyłączeniu zapłonu komunikat znika. Dodam że komunikat pojawia się jak rozpędzę samochód do 130.Po odczytaniu błędów : Regulacja ciśnienia doładowania turbosprężarki. Zbyt duże ciśnienie.
I tu pytanie co może być uszkodzone jakiś czujnik? czy turbina?

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

Uszkodzony może być map sensor, aktuator, boost controler, wężyki podciśnienia układu sterowania doładowaniem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi siwusek216 za ten post post:
  • Arkadiusz1984
rafow
Zarejestrowani

Dużo tego do sprawdzenia,chyba zacznę od wężyków a puzniej czujnik może wymienię i zobaczymy

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
rafow
Zarejestrowani

Witam
Dzisiaj zczytałem błędy i do poprzedniego czyli: regulacja ciśnienia doładowania turbosprężarki- zbyt duże ciśnienie, doszedł drugi błąd: elektromagnetyczny zawór sterujący doładowaniem turbo- zwarcie z +30.
Co to może być?

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Zawór sterujący pracą turbiny. Masz go przypiętego do filtra powietrza. Dochodzi do niego dwa wężyki podciśnienia i dwa kable.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości