System start-stop.Nie działa.

Tomasz Banasik
Zarejestrowani

op Witam serdecznie. Jestem użytkownikiem Grand Scenic IV 2017 1,2 tce. Czy ktoś z Was ma problem z działaniem tego systemu? U mnie po wizycie w serwisie i ładowaniu akumulatora, działał parę godzin, od tego czasu(minęło kilka miesięcy poruszania się po drodze) nie zadziałał ani razu. Czy według Was jest to normalne ,czy być może mam problem z ładowaniem akumulatora, który nie może osiągnąć odpowiednich parametrów by ten system zaczął działać prawidłowo? Z góry dziękuję za informację.
pio555 napisał 31-01-2019, 21:42:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2019, 21:42 przez pio555.)

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

mam dwa auta ze start-stop
do tej pory nie mogę rozkminic na jakiej zasadzie ten system działa
bo raz działa raz nie,działa kiedy chce albo nie działa wcale
ja go wyłączam i mam spokój

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
rav130@wp.pl
Zarejestrowani

W skodach system start/stop aby wyłączyć silnik musi mieć spełnionych parę warunków, tj odpowiedni poziom naładowania, rozgrzany silnik, odpowiednia temperatura na zewnątrz, odpowiednie obciążenie aku. Być może któryś z warunków nie zachodzi aby system zadziałał?

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Poprzednik SC I ph II 1,6 Excpression Aut+
Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

W naszej firmowej Astrze start-stop działa bez zarzutu nie ważne czy ciepło czy zimno.....
To chyba jedna rzecz co działa bez zarzutów

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
rav130@wp.pl
Zarejestrowani

Informacja zaciągnięta ze strony: http://pl.e-guide.renault.com/plk/Nowe-M...-AND-START

"Warunki konieczne, by silnik nie wszedł w stan czuwania

Spełnienie pewnych warunków uniemożliwia przejście silnika w stan czuwania:

pojazdy wyposażone w RENAULT kartę:

- drzwi kierowcy nie są zamknięte;

- pas bezpieczeństwa kierowcy nie jest zapięty.

wszystkie pojazdy:

- włączony jest wsteczny bieg;

- pokrywa komory silnika nie jest zablokowana;

- temperatura zewnętrzna jest zbyt wysoka lub zbyt niska (poniżej ok. 5°C lub powyżej ok. 35°C);

- akumulator nie jest wystarczająco naładowany;

- różnica między temperaturą wewnątrz samochodu oraz temperaturą ustawioną w klimatyzacji automatycznej jest zbyt wysoka;

- system pomocy przy parkowaniu jest w trakcie działania;

- nachylenie terenu jest większe niż około 12% w przypadku pojazdów wyposażonych w automatyczną skrzynię biegów;

- funkcja „Dobra widoczność” jest włączona (patrz „Klimatyzacja automatyczna” w rozdziale 3);

- temperatura silnika jest niewystarczająca;

- układ ograniczania emisji substancji toksycznych jest w trakcie regeneracji;

- Multi-Sense Sport tryb jest aktywny (w zależności od pojazdu);"

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Poprzednik SC I ph II 1,6 Excpression Aut+
Odpowiedz
krozylo
Zarejestrowani

(01-02-2019, 08:14)pio555 napisał(a): W naszej firmowej Astrze start-stop działa bez zarzutu nie ważne czy ciepło czy zimno.....
To chyba jedna rzecz co działa bez zarzutów

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

To znaczy że nie działa dobrze... Czytaj powyżej!

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(28-05-2019, 09:08)krozylo napisał(a): To znaczy że nie działa dobrze... Czytaj powyżej!
na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Odpowiedz
krozylo
Zarejestrowani

Sorki może się źle wyraziłem! System Start stop (S&S) powinien uwzględniać warunki pogodowe i stan samochodu i czasami wyłącza silnik a czasami nie. Więcej: sam potrafi uruchomić silnik jak np uzna, że trzeba doładować aku, klime. Nie wyłącza silnika po ostrej jeździe kiedy olej jest zbyt gorący. Nawet w instrukcji jest napisane że np. "stop/start" nie wyłącza silnika jak różnica temperatur na zewnątrz i wewnątrz jest zbyt duża (klima wtedy pracuje intensywnie). Dlatego uznałem, że jeśli w Astrze S&S wyłącza silnik niezależnie od warunków to nie jest to dobrze.
Pozdrawiam!

Odpowiedz
jankow625
Zarejestrowani

Miałem podobną sytuacje , zmieniłem profil na innego użytkownika i powrócił star-stop , nawigacja

Odpowiedz
dartek
Zarejestrowani

W działaniu start-stop główne znaczenie ma napięcie akumulatora, tak twierdził mechanik w serwisie Renault.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości