op
Cześć posiadam sc2 ph1. Mój problem polega na nie otwieraniu się szyb z tyłu (prawa i lewa strona). Nie działały odkąd kupiłem samochód. Ostatnio przestała działać szyba przód prawa. Sprawdziłem bezpieczniki w kabinie, kostkę pod siedzeniem kierowcy i wszystko jest ok. Jeżeli ktoś pomoże będę wdzięczny
szyby
|
Najbardziej prawdopodobne przyczyny to uszkodzenia przełączników i/lub niesprawny moduł sterowania silniczka lub sam silnik szyby (rzadziej).
Najlepiej byłoby gdybyś zdemontowal silniczek danej szyby i sprawdził czy wychodzi napięcie z modułu na silnik. Są tam dwa piny i napięcie 12v ma zmienną polaryzacje zależnie otwieranie /zamykanie. Tu leży najwięcej problemów z szybami w Renault - np wygniecione konektory na połączeniu moduł - silnik lub uszkodzony sam moduł. Osobiście uważam że układ elektryki szyb to jedna z trudniejszych rzeczy dla amatora ale nie tylko... Więc najpierw napisz w jakim stopniu wladasz miernikiem i czy robiłeś coś podobnego już #Wytapatalkowane
Gdybym sam miał coś kombinować, to chyba pierw zabrałbym się za sprawdzenie wtyczek w drzwiach, bo nawet jedna potrafi dawać różne objawy. Druga sprawa to moduł sterowania silniczka, o którym wspomniał Trodor.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2019, 09:55 przez Karewer.) (04-03-2019, 22:56)Piotr napisał(a): ryglowanie słychać pod fotelem jest sucho. Pod fotelem może być sucho ale trzeba sprawdzić stan kostki znajdujący się właśnie pod nim. Nie tylko te w drzwiach. Niesławna kostka R2 - o nią chodzi. Żłopię browar, jaram szlugi,nie ma na mnie żadnej siły. Byłem punkiem, jestem punkiem, będę punkiem do mogiły. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)
Żłopię browar, jaram szlugi,nie ma na mnie żadnej siły.