szyby

Piotr
Zarejestrowani

op Cześć posiadam sc2 ph1. Mój problem polega na nie otwieraniu się szyb z tyłu (prawa i lewa strona). Nie działały odkąd kupiłem samochód. Ostatnio przestała działać szyba przód prawa.  Sprawdziłem bezpieczniki w kabinie,   kostkę pod siedzeniem kierowcy i wszystko jest ok. Jeżeli ktoś pomoże będę wdzięczny

Odpowiedz
mojzesz92
Moderatorzy

nie działają zarówno z konkretnych drzwi czy tylko z drzwi kierowcy?

Odpowiedz
Piotr
Zarejestrowani

op ani z drzwi kierowcy ani z konkretnych drzwi

Odpowiedz
Karewer
Zbanowani

Może po prostu gdzieś styki są zasniedziałe? Jak sprawdzales kostkę pod siedzeniem to nie było tam wilgotno? Słychać może ryglowanie drzwi, kiedy wlaczysz ta ochronę dla dzieci?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2019, 22:52 przez Karewer.)

Odpowiedz
Piotr
Zarejestrowani

op ryglowanie słychać pod fotelem jest sucho.

kostka miedzy budą i drzwiami nie jest zasniedziała

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2019, 22:57 przez Piotr.)

Odpowiedz
Trodor
Zarejestrowani

Najbardziej prawdopodobne przyczyny to uszkodzenia przełączników i/lub niesprawny moduł sterowania silniczka lub sam silnik szyby (rzadziej).

Najlepiej byłoby gdybyś zdemontowal silniczek danej szyby i sprawdził czy wychodzi napięcie z modułu na silnik. Są tam dwa piny i napięcie 12v ma zmienną polaryzacje zależnie otwieranie /zamykanie.
Tu leży najwięcej problemów z szybami w Renault - np wygniecione konektory na połączeniu moduł - silnik lub uszkodzony sam moduł.

Osobiście uważam że układ elektryki szyb to jedna z trudniejszych rzeczy dla amatora ale nie tylko... Więc najpierw napisz w jakim stopniu wladasz miernikiem i czy robiłeś coś podobnego już

#Wytapatalkowane

Odpowiedz
Karewer
Zbanowani

Gdybym sam miał coś kombinować, to chyba pierw zabrałbym się za sprawdzenie wtyczek w drzwiach, bo nawet jedna potrafi dawać różne objawy. Druga sprawa to moduł sterowania silniczka, o którym wspomniał Trodor.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2019, 09:55 przez Karewer.)

Odpowiedz
PunkRock86
Moderatorzy

(04-03-2019, 22:56)Piotr napisał(a): ryglowanie słychać pod fotelem jest sucho.

kostka miedzy budą i drzwiami nie jest zasniedziała

Pod fotelem może być sucho ale trzeba sprawdzić stan kostki znajdujący się właśnie pod nim. Nie tylko te w drzwiach. Niesławna kostka R2 - o nią chodzi.

Whistling Żłopię browar, jaram szlugi,nie ma na mnie żadnej siły.
Byłem punkiem, jestem punkiem, będę punkiem do mogiły.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości