SCENIC II PH I Zmiana trzeciej funkcji karty

marek789
Zarejestrowani

op Witam, mam pytanie odnośnie 3 funkcji karty a mianowicie otwierania bagażnika. Czy jest możliwość zmiany aby zamiast otwarcia samego bagażnika przycisk uruchamiał dla przykładu światła mijania w stylu "coming and leaving home"? Skąd idzie sygnał po naciśnięciu przycisku na karcie? Z góry dzięki. Pozdrawiam

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2019, 19:44 przez marek789.)

Odpowiedz
Trodor
Zarejestrowani

Też interesuje mnie bardzo ten temat, a jeszcze nie znalazłem nic ciekawego.

Podejrzewam że trzeba by dołożyć osobny moduł wykonywania funkcji którą chcemy, ale skąd wziąć najlepiej sygnał.... I w jakiej jest on formie.

Bo cała sytuacja wydaje mi się ze dzieje się w sterowniku - przycisk klapy jest elektryczny więc sterowanie klapą to kwestia uzbrojenia przycisku w prąd lub poprostu pozwolenie na przeczytanie przez sterownik zwarcia przycisku klapy gdy dostanie pozwolenie z karty.

Przydałoby się bardzo takie coś ogarnąć, możnaby wtedy spróbować zrobić otwieranie szyb w lecie lub coś innego

#Wytapatalkowane

Odpowiedz
Oktawiusz
Zarejestrowani

Trzeba by sprawdzić czy nie pojawia się gdzieś napięcie po naciśnięciu ale nie spodziewał bym się większych efektów poszukiwań.

RenGarage :: Zmiany konfiguracji :: Aktywacje :: Adaptacje :: TPMS :: Sterowniki :: Airbag :: Radia ::
Odpowiedz
Trodor
Zarejestrowani

Zrobi się cieplej i zamknę inne projekty to może się wezmę za obczajanie

#Wytapatalkowane

Odpowiedz
marek789
Zarejestrowani

op Z tego co widzę to do zamka idą 4 przewody. Dwa z nich do masa, dwa pozostałe to pierwszy sygnał przełącznika (chyba przycisk klapy) oraz drugi zezwolenie zasilania otwarcia silnika klapy. Podejrzewam że z tego drugiego idzie właśnie sygnał z modułu komfortu wnętrza, bo właśnie tam kieruje się ten przewód. Jak zrobi się cieplej to chyba tam zajrzę Thumbup

Odpowiedz
arturp
Zarejestrowani

(05-03-2019, 21:34)marek789 napisał(a): Z tego co widzę to do zamka idą 4 przewody. Dwa z nich do masa, dwa pozostałe to pierwszy sygnał przełącznika (chyba przycisk klapy) oraz drugi zezwolenie zasilania otwarcia silnika klapy. Podejrzewam że z tego drugiego idzie właśnie sygnał z modułu komfortu wnętrza, bo właśnie tam kieruje się ten przewód. Jak zrobi się cieplej to chyba tam zajrzę Thumbup

Pin nr 3 idzie do krańcówki, pokazuje czy jest bagażnik otwarty. Wiem bo bagażnik mi świrował.

Sent redmi 4X

Grand Scenic 2 ph1 1.6 16v 2005 r. [Obrazek: icon5.png]
Scenic 3 ph1 1.6 16v 2011 r.
Odpowiedz
Arturo2005
Zarejestrowani

Dwa idą na silniczek a dwa na czujnik zamknięcia klapy

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Po naciśnięciu trzeciego przycisku karty pojawi się napięcie na pinie dwa zamka klapy. Będzie podane z UCH zasilanie silniczka a obwód do masy zamyka się poprzez naciśnięcie przycisku. Można by to napięcie wykorzystać do zasilania przekaźnika świateł mijania. Jest też minus takiego rozwiązania bo każde naciśnięcie przycisku otwierania pozostałych drzwi samochodu również spowoduje zaświecenie świateł mijania dlatego, że UCH zawsze poda napięcie na pin dwa zamka klapy. No i po naciśnięciu przycisku napięcie jest cały czas aż do zamknięcia samochodu. Trzeba by skonstruować jakiś układ czasowy sterowany impulsem z zamka klapy. Myślę, że wszystko do opanowania.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-03-2019, 17:42 przez andrzejwa.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości