Sprężyny tył

Bartosz Błasiak
Zarejestrowani

op Witam koledzy,
Może ktoś by mógł u siebie sprawdzić albo pamięta z głowy, jakie oznaczenie sprężyn na tył jest w GSIII z 2009 z silnikiem 1,9 DCI.
Wymieniłem sprężyny na nowe i okazuje sie ze to nie to znaczy troszkę niżej siedzi, da się to przeboleć ale po załadowaniu bagaży + dzieci tył siada bardzo.. chyba nie oto chodzi w Grand Scenicu..
Chciałem wymienić na inne ale.. KROPKI ?? JAKIE??

Odpowiedz
Lionel2000
Zarejestrowani

U mnie fioletowo-niebieskie.

Odpowiedz
Bartosz Błasiak
Zarejestrowani

op Też mi się tak wydaje, że to ta "słuszna" wersja, robiłem "śledztwo" i po wpisaniu nr oryginalnych w googla niby dedykowanych do auta to najczęściej te fabryczne występowały z kropką fiolet i kropką niebieska...

Odpowiedz
Bartosz Błasiak
Zarejestrowani

op
(21-05-2019, 11:45)Lionel2000 napisał(a): U mnie fioletowo-niebieskie.
masz wersje grand 7 os.?

Odpowiedz
Lionel2000
Zarejestrowani

Tak

Odpowiedz
Bartosz Błasiak
Zarejestrowani

op Dziękuje za pomoc, już po wymianie-okazało się że miałem wsadzone do GSIII ale jakieś zamienniki, które dało się jedna ręką uginać dlatego tył tak siedział, po wymianie na używki, ale oryginalne od Scenic;a (te z kropkami) wszystko wróciło do normy;)-Dzieki
pio555 napisał 28-05-2019, 09:55:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2019, 09:55 przez pio555.)

Odpowiedz
Beuthen
Zarejestrowani

Podepnę się do tematu. Pękła w moim Grand Scenicu III 7 os. lewa tylna sprężyna. Dzwoniłem do ASO jaki koszt sprężyn i czy mają jakieś specjalne oznaczenia. Cena 280 zł za sztukę producent KYB. Co do oznaczeń to mają oznaczenia twardości w postaci kropki fioletowej z kropką różową, niebieską, żółtą. Przeglądałem oferty nowych sprężyn w internecie, jest trochę ofert różnych producentów ale w żadnym opisie ani na zdjęciu nie ma informacji, czy oznaczenia w postaci kropek no i są jeszcze różnice w długości 250 mm, 252 mm i 253 mm. Używki mnie nie interesują.

Znalazłem taką ofertę https://allegro.pl/oferta/sachs-994393-s...8121304826.

Jak myślicie będzie pasować?

Jutro zobaczę jakie oznaczenia mają sprężyny aktualnie zamontowane, bo udało mi się tylko ten ułamany element wyciągnąć, zmierzę długość i średnicę zewnętrzną. Średnica drutu z jakiego jest sprężyna wykonana to 11,75 mm, zmierzyłem ułamaną część.

Odpowiedz
lekkir
Zarejestrowani

Z doświadczenia wiem (przekonałem się na Passacie) że odpowiedni dobór sprężyny jest bardzo istotny, różne twardości, ugięcia itp. Przyoszczędzisz 200 zł a się okaże że doopa leży, albo jest sztywny jak furmanka... i wtedy nie będzie Ci już szkoda na zakup z ASO

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2019, 15:51 przez lekkir.)

Odpowiedz
Lionel2000
Zarejestrowani

Ważny jest tzw. rate sprężyny mierzony w N/mm. Tak więc jeżeli chcemy dobrać sprężynę, żeby miała takie same parametry jak OE musimy spełnić kilka warunków.
- znać ilość aktywnych zwojów sprężyny
- znać średnicę drutu
- średnice zewnętrzną 
- wysokość całkowitą (w stanie spoczynku)

Przykładowe kalkulatory są w internecie LINK
Problem w tym że na pierwszy montaż idzie kilka lub kilkanaście rodzajów sprężyn.
Producent zamienników robi z tego dwa max. trzy rodzaje konsolidując wysokość, ilość zwojów czy średnicę drutu.
Dlatego ciężko trafić z dobrym zamiennikiem, tak żeby zawieszenie pracowało identyczne jak przed wymianą.

Odpowiedz
Beuthen
Zarejestrowani

(22-11-2019, 15:50)lekkir napisał(a): Z doświadczenia wiem (przekonałem się na Passacie) że odpowiedni dobór sprężyny jest bardzo istotny, różne twardości, ugięcia itp. Przyoszczędzisz 200 zł a się okaże że doopa leży, albo jest sztywny jak furmanka... i wtedy nie będzie Ci już szkoda na zakup z ASO

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

To, że kupisz w ASO nie daje ci żadnej gwarancji, że wszystko będzie ok. Kupowałem już części w ASO, a potem wymieniałem bo nie pasowały, albo przyszły nie te co zamawiałem.

Co do długości to są 350, 352 i 353 mm, źle we wcześniejszym poście wpisałem.

Kropki są fioletowe i niebieskie, średnica drutu 11,75 mm, średnica zewnętrzna 109 mm, długości nie zmierzyłem bo trzeba rozpiąć amor żeby sprężyna się rozciągnęła do stanu spoczynku, a po ciemku i bez garażu to nie robota.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2019, 21:28 przez Beuthen.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości