automatyczny hamulec postojowy

krozylo
Zarejestrowani

op Witam forumowiczów!
Po dłuższym postoju (np po nocy, czy po kilku godzinach) potrzeba kilkunastu do kilkudziesięciu sekund (do 20s) żeby automat odpuścił hamulec postojowy. Normalnie odpuszcza od razu (do 1s)
Czy też tak macie? Czy coś jest nie tak?
(Silnik 1,3 tce 140km, skrzynia manual)
Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam!

... nawet kilkukrotne próby puszczenia sprzęgła i dodania gazu jednocześnie (jak to się zwykle robi podczas ruszania) nie skutkują odpuszczeniem hamulca. Klocki też się nie przyklejają bo po odczekaniu tych kilkunastu sekund normalnie odpuszcza...
pio555 napisał 28-05-2019, 09:56:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2019, 09:56 przez pio555.)

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

serwis i kalibracja układu hamulcowego i HSA

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
krozylo
Zarejestrowani

op Dzięki, pio555 za radę ale wstrzymałem się z servisem i zacząłem obserwować codziennie rano zachowanie samochodu i hamulca i doszedłem do wniosku że na zimnym silniku obroty są ok 1500 i trzeba mimo tego jeszcze dotknąć gazu puszczając sprzęgło i wtedy od razu odpuszcza automat hamulca...!!! BINGO! W SII, który nadal użytkuję do odpuszczenie hamulca kiedy zimny silnik ma wyższe obroty wystarczy odpuszczać sprzęgło, dlatego zdziwiło mnie trochę inne zachowanie w SIV..!

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości