Olej w okolicy kolektora ssącego

bluevir
Zarejestrowani

op W dniu dzisiejszym zauważyłem sporą ilość oleju widoczną przy kolektorze. Olej ten widoczny jest wzdłuż silnika od miarki oleju do korka wlewu oleju. Wiecie może jaki może być tego powód? Niedawno wymieniany był rozrząd w tym samochodzie. Nie wiem czy łączyć te dwie rzeczy. Zamieszczam zdjęcie gdzie jest widoczny olej.

Załączone pliki

Miniatury

Odpowiedz
Przemek7
Zarejestrowani

Mam to samo.Dokręciłem kolektor, trochę się zmniejszyło. IMHO jest to odparowana benzyna wydostająca się przez nieszczelne uszczelki kolektora ssącego. Taka ilość gromadzi się po kilku tys. km, teraz nad kanałami do każdego cylindra. Tampon, odciągamy, czyścimy, jeździmy, obserwujemy.

Jakieś sprawdzone uszczelki? Ktoś, coś wymieniał? Gdzie? Po ile?

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Kolektor dolotowy plastikowy trzeba zdjąć i założyć komplet nowych uszczelek. Przy okazji pewnie trzeba będzie wymienić zawór odmy jak w kolektorze będzie z pół litra oleju.

Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi polaq za ten post post:
  • bluevir, Przemek7
mariusz#
Zarejestrowani

nieraz potrafi rozlać się przy wymianie oleju bo podejście ciulowe a butle duże. zależy kto to robił. Wytrzyj narazie i zobacz czy się pojawia ponownie po kilkunastu kilometrach..

Odpowiedz
bluevir
Zarejestrowani

op Tak też zrobię, wytrę, posprawdzam wszystko, w razie potrzeby wymienię uszczelki. Dziękuje Wam za pomoc.

Odpowiedz
bluevir
Zarejestrowani

op Dziękuje Wam za pomoc. Dokładnie tak jak napisaliście była to kwestia wymiany uszczelek. Biggrin

Odpowiedz
Przemek7
Zarejestrowani

(01-08-2019, 07:05)bluevir napisał(a): kwestia wymiany uszczelek. Biggrin

Których uszczelek? Miękkie owalne pod plastikowym kolektorem? Jedna sztywna pomiędzy aluminiową częścią kolektora a głowicą? Wszystkie łącznie?

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości