Problem z odpalaniem i obrotami na "zimnym" silniku. 1.6 16v

Wojtusa
Zarejestrowani

op Witam to mój pierwszy post i niestety dotyczy on problemu technicznego. Jestem od ponad roku posiadaczem scenica II 1.6 16v z 2008 roku. Autko mam w gazie. Staram się dbać o stan techniczny auta jak tylko mogę.  Ale z 2 rzeczami nie mogę sobie poradzić.  Na "zimnym" silniku mam problemy z odpalaniem tzn. Przy pierwszym uruchomieniu silnika długo kręci i jest problem z obrotami jak gdyby pedal gazu działał z opóźnieniem.  Wymieniłem czujnik położenia wału, rozrusznik po regeneracji, kzfr jest nowe , przeglądy gazowe i wszelkie wymiany co 10k km. Problem ustaje wraz z nagrzaniem się silnika. Proszę o pomoc w nakierowaniu co może być przyczyną tych dolegliwości z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Wojtek.  

P.s. może ktoś też ma jakąś radę na drgajacy pedał gazu przy około 3tys obrotów nie jest to jakiś duży problem ale jest to lekki dyskomfort (tutaj w temacie wymieniłem całe zawieszenie z przodu bo myślałem że drgania z zawieszenia przenosi plus oczywiście wszystkie poduchy silnika wymieniłem) jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Wojtek
pio555 napisał 30-06-2019, 17:42:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2019, 17:42 przez pio555.)

Odpowiedz
sportway
Zbanowani

Na LPG w awaryjnym co się dzieje.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi sportway za ten post post:
  • Wojtusa
Wojtusa
Zarejestrowani

op
(30-06-2019, 19:46)sportway napisał(a): Na LPG w awaryjnym co się dzieje.

Tak samo długo kręci
pio555 napisał 30-06-2019, 20:31:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2019, 20:31 przez pio555.)

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Odłącz LPG na parę dni. Najlepiej zakręć gazownię na butli i obserwuj.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi polaq za ten post post:
  • Wojtusa
Wojtusa
Zarejestrowani

op Już jeździłem bez gazu tydzień, bez zmian ale dla pewności wymieniłem reduktor na nowy i też bez zmian.

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Przepustnica czysta?
A propos wibracji jakie poduszki zamontowałeś?

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi polaq za ten post post:
  • Wojtusa
Wojtusa
Zarejestrowani

op Przepustnicy nie sprawdzałem,  co do poduszek to chyba wszystkie (górna, dolna od silnika i lewa od skrzyni biegów)

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Jakiej firmy poduchy? Z twojego opisu pasuje, że główna poducha ta przy rozrządzie jest kiepskiej jakości albo coś źle zamontowane.
Poduszka olejowa nadaje się tylko oryginał lub Hutchinson.
Jestem właśnie po wymianie. Dwa lata się męczyłem z zamiennikiem.

Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi polaq za ten post post:
  • pio555, Wojtusa
Wojtusa
Zarejestrowani

op Olejowa mam Hutchinsona. Może obudowa filtra powietrza wytwarza drgania? A co do odpalania przepustnice dam do czyszczenia jak będę tylko w Polsce. Zastanawiałem się czy może to nie jest wina pompy paliwa albo jakiegoś czujnika temperatury. 

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Jeszcze mozesz sprawdzić koło pasowe wału.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości