INNY Parujące xenony

jacek01
Zarejestrowani

op Witam wszystkich od jakiegoś czasu paruje mi xenon. Odpowietrzniki sprawdzone. Żeby odprowadzić wilgoć ściągam gumowe zaślepki. Boję się o elektronikę , czy mieliście taką przypadłość ?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
A2-eR11
Zarejestrowani

Co prawda nie mam xenonów, ale niedawno demontowalem cale lampy u siebie. Zauwazylem ze sa tam wlasnie takie gumowe kolanka z tylu lampy jakby wlasnie otwory wentylacyjne w celu odprowadzenia wilgoci i zagiete zeby woda sie do nich nie dostala...
Napisałęs ze zdejmujesz pokrywki i wowczas para uchodzi, wiec moze te kolanka z fabrycznymi "wentylacjami" sa zapchane?

Poza tym zdaje sie tez, ze elektronika lampy wyładowczej jest pod lampą i tak przykrecona a nie w samej lampie. Tam w lampie jest co najwyzej uklad mechaniczny do poziomowania i same żarówki...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-08-2019, 07:00 przez A2-eR11.)

Odpowiedz
jacek01
Zarejestrowani

op Wszystko drożne. Nie było dwóch kolanek to dorobiłem z termokurczki no i dostanie wody i zaraz zaparowane. Skąd ta woda? Klosz cały.

Odpowiedz
jacek01
Zarejestrowani

op Dzisiaj wymontowałem lampę i się okazało że w rogu się rozwarstwiła. No i każda woda leci. Zamówiłem dzisiaj używkę cena zwaliła z nóg. 400 po długiej dyskusji 330. Po niedzieli przyjdzie.

Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

Miałem to samo z ksenonami, czarny silikon załatwił sprawę. Uszczelniłem całe lampy i już nie parowały.
Obecnie jeden ksenon regenerowałem, został rozklejony i ponownie sklejony. Nic nie paruje.

Odpowiedz
jacek01
Zarejestrowani

op Kto i gdzie regeneruje?

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

jest kupa firm co regeneruje

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

(15-08-2019, 19:20)pio555 napisał(a): jest kupa firm co regeneruje
Fakt jest kupa, to trafne określenie na to co dzieje się w kwestii regeneracji reflektorów.
Ja regenerowałem w Warszawie ul. Syreny 14 to jedyny zakład w Polsce, który podjął się rozklejenia lampy.
W moim przypadku koszt regeneracji wyniósł 450zł. Drogo? Tanio nie jest ale robota wykonana w 100%.
Na SKP mierzyłem światła i ten nie regenerowany daje 1.55 a ten po regeneracji 3.15.
Tak jak napisał PIO, jest kupa firm co regenerują lampy. Oczywiście reklamują się, że z lampą są w stanie zrobić wszystko, piękne strony internetowe, cena to istna promocja no cud miód. Czar pryska po pierwszej rozmowie telefonicznej.
Okazuje się, że reflektora ksenonowego w SC II nie rozkleją bo to Hella i jest klejony twardym klejem, jedynie to mogą wyciąć dziurę w lampie a za taką usługę wołają 350zł.+ wysyłka. To podziękowałem wszystkim super fachowcom i znalazłem tych na Syreny 14. Zagwarantowali, że lampę rozkleją, wymienią co trzeba, skleją i będzie dobrze. No i tak jest. Cena takiej roboty to 350zł. u mnie wyszło 450zł. bo regenerowali nie tylko soczewkę ale cały odbłyśnik od H1 gdyż wokoło otworu na żarówkę była wytarta powłoka (moja wina bo próbowałem wyczyścić odbłyśnik).

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2019, 06:25 przez haszczurur.)

Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi haszczurur za ten post post:
  • A2-eR11, Roming
jacek01
Zarejestrowani

op No właśnie xenonów nie rozklejają. Wszyscy wycinają. A tutaj wreszcie ktoś rozkleja. Tak wiadomość to dobra wiadomość. Cena nowej lampy to około 1500 zł.

Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

(14-08-2019, 18:14)jacek01 napisał(a): Dzisiaj wymontowałem lampę i się okazało że w rogu się rozwarstwiła. No i każda woda leci. Zamówiłem dzisiaj używkę cena zwaliła z nóg. 400 po długiej dyskusji 330. Po niedzieli przyjdzie.
Niestety ale ksenon, który kupiłeś zapewne też będzie wymagał regeneracji.
Już kilka osób zajmujących się regeneracją mówiło mi, że soczewka w nastoletnim ksenonie jest wypalona.
Nie wierzyłem, myślałem, że naciągają, przecież oglądałem soczewki w swoich i były na pozór ładne, lampy świeciły.
Niestety ale test na SKP rozwiał moje wątpliwości i pozbawił złudzeń poza tym różnicę widać podczas jazdy w nocy. Prawa lampa (regenerowana) świeci o wiele dalej od lewej. Oświetlone przez nią miejsce jest bardziej przejrzyste. Lewa lampa jest czysta i z pozoru nie ma jej nic do zarzucenia a mimo to snop światła ma o połowę słabszy.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości