multisense i zapamiętywanie trybu

mooo
Zarejestrowani

op Hej,
Czy u mnie jest coś nie tak z kompem w aucie czy to norma?

1. Otóż system nie zapamiętuje mi ustawienia trybu jazdy "presto" +koloru LED wnętrza...gdy uruchamiam silnik. Muszę wiecznie klikać tym przyciskiem lub na monicie do mojego trybu (mimo, że jest jako pierwszy w kolejności) Wiecznie system daje NEUTRAL + niepasujące mi zegary...

2. Cały czas po uruchomieniu pojawia mi się jakaś zgoda czy coś z danymi. NIe zależnie co wybiorę (zgadzam się) czy co kolwiek...ZAWSZE to potem wraca...irytujące.

Myślałem, że system zapamięta mój CAŁY profil - WSZYSTKIE ustawienia jakie zrobie w kompie. (zegary, własny tryb jazdy i te nieszczęsne zgody czy jak im tam...)
Pomocy. :]

P.S
System nie wymagał aktualizacji (tak w My.renault powiedział) tylko updatował mapy+rlink store+dodałem 2 appki).

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2019, 09:37 przez mooo.)

Odpowiedz
jacek00
Zarejestrowani

(07-10-2019, 09:35)mooo napisał(a): Hej,

1. Otóż system nie zapamiętuje mi ustawienia trybu jazdy "presto" +koloru LED wnętrza...gdy uruchamiam silnik. Muszę wiecznie klikać tym przyciskiem lub na monicie do mojego trybu (mimo, że jest jako pierwszy w kolejności) Wiecznie system daje NEUTRAL + niepasujące mi zegary...

Masz cos nie halo. Mi pamięta ostatni tryb. Pamiętaj, że tryby predefiniowane też możesz edytowac.

Cytat:2. Cały czas po uruchomieniu pojawia mi się jakaś zgoda czy coś z danymi. NIe zależnie co wybiorę (zgadzam się) czy co kolwiek...ZAWSZE to potem wraca...irytujące.

To chyba jest wymuszone przepisami UE. Każdorazowo to się wyświetla. Nie musisz tego klikać - samo zniknie po chwili

Odpowiedz
mooo
Zarejestrowani

op
(07-10-2019, 09:38)jacek00 napisał(a):

Masz cos nie halo. Mi pamięta ostatni tryb. Pamiętaj, że tryby predefiniowane też możesz edytowac.

Dzięki tak-ale w predefach nie możesz wszystkich parametrów zmienić. Tylko częściowo.
W takim razie muszę wrócić do salonu na pogadanki...:/

Odpowiedz
jacek00
Zarejestrowani

(07-10-2019, 09:41)mooo napisał(a):
(07-10-2019, 09:38)jacek00 napisał(a):

Dzięki tak-ale w predefach nie możesz wszystkich parametrów zmienić. Tylko częściowo.
W takim razie muszę wrócić do salonu na pogadanki...:/

(07-10-2019, 09:41)mooo napisał(a): Dzięki tak-ale w predefach nie możesz wszystkich parametrów zmienić. Tylko częściowo.

No zgadza się. Myślałem, że chcesz zmienić na przykład kolor czy wyświetlacz

Odpowiedz
mooo
Zarejestrowani

op
(07-10-2019, 09:38)jacek00 napisał(a): Masz cos nie halo. Mi pamięta ostatni tryb.
Hah.
Takie o to dostałem wytłumaczenie od REANULT: (w kwestii trybu neutral po każdorazowym uruchomieniu silnika...)

Szanowny Panie,

W nawiązaniu do zapytania chciałbym przekazać Koncern Renault dostosował działanie systemu MULTI-SENSE w pojazdach produkowanych od listopada 2018 roku, w tym w Pańskim samochodzie, do nowych przepisów homologacyjnych (procedura badań homologacyjnych WLTP; emisji spalin EURO 6 D-t). W związku z powyższym w samochodach Renault tryb Neutral jest obecnie ustawiony domyślnie, co oznacza, że przy każdym rozruchu silnika system multimedialny jest uruchamiany w trybie NEUTRALNYM.
Z punktu widzenia technicznego, zmiana w założeniach systemu MULTI-SENSE, wynika z faktu, że cała strategia związana z wyborem trybu użytkownika, jest równocześnie powiązana ze strategią sterowania silnikiem. Tryb neutralny przyjmuje ustawienia (zmiana biegu, reakcyjność pedału przyspiesznika, kalibracja układu napędowego, itp.), które są optymalne z punktu widzenia emisji spalin. Koncern Renault wybrał wskazany tryb jako kompromis pomiędzy emisją spalin a oczekiwaniami Klientów.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi mooo za ten post post:
  • woytus
jacek00
Zarejestrowani

(07-10-2019, 10:27)mooo napisał(a):
(07-10-2019, 09:38)jacek00 napisał(a): Masz cos nie halo. Mi pamięta ostatni tryb.
Hah.
Takie o to dostałem wytłumaczenie od REANULT: (w kwestii trybu neutral po każdorazowym uruchomieniu silnika...)

Szanowny Panie,

W nawiązaniu do zapytania chciałbym przekazać Koncern Renault dostosował działanie systemu MULTI-SENSE w pojazdach produkowanych od listopada 2018 roku, w tym w Pańskim samochodzie, do nowych przepisów homologacyjnych (procedura badań homologacyjnych WLTP; emisji spalin EURO 6 D-t). W związku z powyższym w samochodach Renault tryb Neutral jest obecnie ustawiony domyślnie, co oznacza, że przy każdym rozruchu silnika system multimedialny jest uruchamiany w trybie NEUTRALNYM.
Z punktu widzenia technicznego, zmiana w założeniach systemu MULTI-SENSE, wynika z faktu, że cała strategia związana z wyborem trybu użytkownika, jest równocześnie powiązana ze strategią sterowania silnikiem. Tryb neutralny przyjmuje ustawienia (zmiana biegu, reakcyjność pedału przyspiesznika, kalibracja układu napędowego, itp.), które są optymalne z punktu widzenia emisji spalin. Koncern Renault wybrał wskazany tryb jako kompromis pomiędzy emisją spalin a oczekiwaniami Klientów.

Lol. Dobrze, że ja mam ciut straszę auto

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi jacek00 za ten post post:
  • mooo
PatiEK
Zarejestrowani

I pamiętaj, że zrobili to dla Twojego dobra i wygody użytkowania pojazdu.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi PatiEK za ten post post:
  • michaldck
migacz28
Zarejestrowani

No to ja też jestem w szoku .... też mi zapamiętuje ostanie ustawienienia, ale bieda z tą odpowiedzią na bank można to wyłączyć softem ale trzeba czekać aż gwarancja się skończy , mnie też zlali z android auto choć wersja softu niby pozwala muszę czekać do końca gwarancji wrrr

Odpowiedz
jacek00
Zarejestrowani

(17-10-2019, 23:42)migacz28 napisał(a): No to ja też jestem w szoku .... też mi zapamiętuje ostanie ustawienienia, ale bieda z tą odpowiedzią na bank można to wyłączyć softem ale trzeba czekać aż gwarancja się skończy , mnie też zlali z android auto choć wersja softu niby pozwala muszę czekać do końca gwarancji wrrr
Nie masz Android Auto u siebie? Z którego roku masz auto?

Odpowiedz
raffsa
Zarejestrowani

(17-10-2019, 23:42)migacz28 napisał(a): No to ja też jestem w szoku .... też mi zapamiętuje ostanie ustawienienia, ale bieda z tą odpowiedzią na bank można to wyłączyć softem ale trzeba czekać aż gwarancja się skończy , mnie też zlali z android auto choć wersja softu niby pozwala muszę czekać do końca gwarancji wrrr

Myślisz że będą to sprawdzać na gwarancji ja sobie ostatnio wyłączyłem pasy i START&STOP.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości