problem ze wskaźnikiem paliwa SCENIC II 2006 rok

Anna27
Kobiety

op Dzień dobry, od kilku dni coś mi się dzieje ze wskaźnikami paliwa / pomiarami ...  ostatnio zabrakło mi paliwa według stanu licznika baku miałam mieć jeszcze pół zbiornika... komputer wariuje zamiast ubywać paliwa to dodaje mi w tych pomiarach , zalałam teraz paliwa za 100 zł i wyskoczyło mi że mam cały bak , spalanie na 100 km według komputera 100L na 100 KM , podczas jazdy wszystko mi zawyża , dystans , paliwo w baku ...  nie wiem co mam zrobić gdzie mam się udać  itp.  Nie wiem czy każdy przypadek jest taki sam ... nie wiedziałam gdzie i czy dobrze wybrałam temat i miejsce postu. Nie mam kogo się zapytać ... nie mam rodziny ... biedna studentka ... ogólnie nie wiem co mam zrobić.  Samochód odpala normalnie , jeździ , przyśpiesza wszystko jest z tym ok ! proszę o pomoc jakąś radę ... lub co mam kupić wymienić ... gdzie się udać...
pio555 napisał 20-10-2019, 20:08:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2019, 20:08 przez pio555.)

Odpowiedz
Trodor
Zarejestrowani

Siema.
Temat generalnie może być skomplikowany - ale nie musi.

Ogólnie w baku jest zwykły pływak który podaję info do kompa o poziomie. Problem jest taki że nie działa to jeden do jeden. Tzn podniesiesz pływak, to od razu reaguje.

Komputer podczas odpalania, sprawdza czy nie przybyło paliwa (tankowanie). Oprócz tego sprawdza i porównuje dawki paliwa podawane do silnika i w razie potrzeby koryguje wskazania. Wszystko jest robione w połączeniu z zegarami i ich kalkulatorem.

Jest to gdzieś chyba opisane w serwisowce. Wg mnie może to być coś z pływakiem pompy, okablowaniem przy pompie (zdarzały się problemy z wtyczkami), uszkodzone zegary lub ECU silnika. Ale to takie gdybanie bez posprawdzania najprostszych rzeczy.

Na początek odpiąłbym akumulator na dłuższą chwilę. Może jakiś błąd oprogramowania.
Później dokładnie obadał pompę i pływak - może to tylko kostka utleniona.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Trodor za ten post post:
  • Anna27
zmora009
Zarejestrowani

Witam.
Ja mam problem ze wskazaniem ile pozostało paliwa do cpn - same kreski mimo dotankowania

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości