dartek
15
0
7
1
SC IV ph I
2019
1.3 Energy TCe 115KM 85kW (od 2018)
Brzeg
dartek
Zarejestrowani
— 18-01-2020, 12:06
op
Witam
Kolejny raz byłem w serwisie Renault, opiszę problemy z moim autem.
1. Najpierw to co mnie najbardziej denerwuje w moim Scenic', upierdliwy dźwięk jak chrobotanie, szuranie, coś podobnego do starego wentylatora lub obracającej linki w pancerzu (jak kiedyś w prędkościomierzach były), dźwięk dochodzi z okolicy lewego nawiewu. Nie jest to może strasznie głośne, ale jednak słyszalne przy prędkościach 40-70km/h, przy wyższych prędkościach w kabinie i tak jest głośno, a szum powietrza i silnika zagłusza ten dźwięk.
Oczywiście jazda kontrolna z diagnostą, słuchał ... jeździmy.. i potwierdza, że rzeczywiście coś tam szumi. W czasie jazdy wyłączył nawet silnik (trochę się zaniepokoiłem) i w ten sposób stwierdził, że to nie problem silnika, bo szum i chrobotanie nadal było słyszalne bez zmian. Zasugerowałem może to sprzęgło, wysprzęglik (takie informacje znalazłem na forum), ale diagnosta to odrzucił. Jego zdaniem to skutek pędu powietrza pod maską, w komorze silnika lub pod, jakiś element wpada w wibracje i wydaje taki dźwięk. Za kilka dni jestem umówiony w serwisie na poszukiwanie tego wibrującego elementu. Twierdził, że mają metodę wykrywania, to jest zaklejają, osłaniają wlot powietrza w części komory silnika i sprawdzają, czy dźwięk nadal występuje i w ten sposób po kilku próbach lokalizują okolicę i następnie element(y) powodujący dźwięk.
Logika w tym jakaś jest, ja jednak skłaniam się, że to nie wibrujący element, a wirujący-obracający się, i teraz pytanie do forumowiczów:
które elementy mechaniczne, przy wyłączonym silniku, obracają się i mogłyby powodować takie efekty, czy system przeniesienia napędu skrzynia-sprzęgło można tutaj wyeliminować tak jak stwierdził diagnosta z serwisu?
2. Pytanie do użytkowników Scenica IV, czy przy starcie-rozruchu silnika bardzo często włącza się ssanie (podwyższone obroty na około 20 sekund)? Wystarczy, że auto postoi kilkanaście minut i przy kolejnym uruchomieniu znowu podwyższone obroty. Silnik przecież tak szybko nie stygnie? Czy te silniki z doładowaniem tak już mają?
3. Szum powietrza od szyb bocznych w przednich drzwiach- i tutaj Renault przyznało się, że jest błąd techniczny, wymieniają prowadnice szyb na bardziej miękkie i dodają trochę pianki, poprawa jest ledwo słyszalna. Na elementy do wymiany czekałem 2 miesiące w jednych drzwiach, w drugich wciąż czekam. Może w autach obecnie wychodzących z fabryki już to poprawiono?
4. Pojawił się też problem z piszczącą pompą paliwa i tutaj diagnosta miał mieszane uczucia, ja to słyszę bo uruchamiam auto w garażu, a na ulicy jest już słabiej słyszalne, ale jak stwierdził, jest to do osłuchania na warsztacie.
5. Znikający/ciemny ekran systemu audio tak na moment, a później O.K. Występuje co jakiś czas, kilka dni. Ponoć problem też znany Renault, ale nic z tym nie robią, ponoć czekają na aktualizację oprogramowania, ale już dłuuugo czekają. Raz też wykasowało mi całą zawartość pendriva.
•
pio555
32,218
128
11647
3,211
SC III ph II
2012
1.6 dCi eco2 130KM, 2012-2013
Radom
pio555
Junior Administratorzy
— 18-01-2020, 12:17
(18-01-2020, 12:06)dartek napisał(a): Najpierw to co mnie najbardziej denerwuje w moim Scenic', upierdliwy dźwięk jak chrobotanie, szuranie, coś podobnego do starego wentylatora lub obracającej linki w pancerzu (18-01-2020, 12:06)dartek napisał(a): Pytanie do użytkowników Scenica IV, czy przy starcie-rozruchu silnika bardzo często włącza się ssanie (podwyższone obroty na około 20 sekund)? Wystarczy, że auto postoi kilkanaście minut i przy kolejnym uruchomieniu znowu podwyższone obroty. Silnik przecież tak szybko nie stygnie? Czy te silniki z doładowaniem tak już mają? chyba ten silnik tak ma
co prawda nie SC IV ale MIV która testowałem wydawała taki odgłosy że masakra-głównie były to odgłosy silnika i osprzętu silnik 1.33 TCe EDC 140KM
Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
•
sportway
1,627
332
120
INNY
2018
INNY
Był SportWay 1.8
Jak można mając tak długie doświadczenie, już nie mówię że w produkcji aut, ale samego chociażby Scenica tak spie..ć auto. To są czyste niedoróby, jakby auto było projektowane przez stażystów. Człowiek lata nastoletnim autem i się wkurza, że musi EGR wyczyścić, a to co się wyprawa w kilkuletnich wozidłach zakrawa na ... . Popchnij to chłopie i kup se samochód. Nie doprowadzisz go stanu używalności, bo on jest spierdzielony już na taśmie montażowej.
•
PRZEMO
32,349
67
7869
19,626
SC III ph II
2014
2.0 dCi 150KM, 2014-2016
Czaniec k/B-B
PRZEMO
Administratorzy
— 19-01-2020, 11:28
(18-01-2020, 22:59)sportway napisał(a): Jak można mając tak długie doświadczenie, już nie mówię że w produkcji aut, ale samego chociażby Scenica tak spie..ć auto. To są czyste niedoróby, jakby auto było projektowane przez stażystów. Człowiek lata nastoletnim autem i się wkurza, że musi EGR wyczyścić, a to co się wyprawa w kilkuletnich wozidłach zakrawa na ... . Popchnij to chłopie i kup se samochód. Nie doprowadzisz go stanu używalności, bo on jest spierdzielony już na taśmie montażowej.
Ale widzisz ty masz takie doświadczenie a ja mam całkiem odmienne.
Ja w życiu nie czyściłem EGR ani żadnych takich u mnie odpukać auto jeździ bez problemów i staram się wszystko na czas robić.
I jest tu wiele osób które ma tak jak ja. Ja zawsze mówię jak dbasz tak masz i oczywiście co masz -bo nie da się walczyć z tym co ktoś zepsuł przed tobą. Także to twoja opinia ja mam 4 Scenic - nigdy nowy z salonu i jestem bardzo zadowolony. A każde auto ma coś co by ktoś chciał zmienić w nim. Dla mnie Toyota to też nie auto ale nie piszę takich głupot o nim, bo są ludzie co mają i chwalą sobie. Najważniejszy jest szacunek do innych nawet w opiniach.
Jeśli ktoś cię atakuje - milcz nic go tak nie wkurzy jak twój spokój i milczenie.
Renault Grand Scenic III 2014, Renault Kangoo Bebop 2009
mlml
1
0
0
0
SC IV ph I
2018
1.3 Energy TCe 140KM 103kW (od 2018)
Gdańsk
mlml
Zarejestrowani
— 28-01-2020, 01:28
(18-01-2020, 12:06)dartek napisał(a): 1. Najpierw to co mnie najbardziej denerwuje w moim Scenic', upierdliwy dźwięk jak chrobotanie, szuranie, coś podobnego do starego wentylatora lub obracającej linki w pancerzu (jak kiedyś w prędkościomierzach były), dźwięk dochodzi z okolicy lewego nawiewu. Nie jest to może strasznie głośne, ale jednak słyszalne przy prędkościach 40-70km/h, przy wyższych prędkościach w kabinie i tak jest głośno, a szum powietrza i silnika zagłusza ten dźwięk.
Oczywiście jazda kontrolna z diagnostą, słuchał ... jeździmy.. i potwierdza, że rzeczywiście coś tam szumi. W czasie jazdy wyłączył nawet silnik (trochę się zaniepokoiłem) i w ten sposób stwierdził, że to nie problem silnika, bo szum i chrobotanie nadal było słyszalne bez zmian. Zasugerowałem może to sprzęgło, wysprzęglik (takie informacje znalazłem na forum), ale diagnosta to odrzucił. Jego zdaniem to skutek pędu powietrza pod maską, w komorze silnika lub pod, jakiś element wpada w wibracje i wydaje taki dźwięk. Za kilka dni jestem umówiony w serwisie na poszukiwanie tego wibrującego elementu. Twierdził, że mają metodę wykrywania, to jest zaklejają, osłaniają wlot powietrza w części komory silnika i sprawdzają, czy dźwięk nadal występuje i w ten sposób po kilku próbach lokalizują okolicę i następnie element(y) powodujący dźwięk.
Logika w tym jakaś jest, ja jednak skłaniam się, że to nie wibrujący element, a wirujący-obracający się, i teraz pytanie do forumowiczów:
które elementy mechaniczne, przy wyłączonym silniku, obracają się i mogłyby powodować takie efekty, czy system przeniesienia napędu skrzynia-sprzęgło można tutaj wyeliminować tak jak stwierdził diagnosta z serwisu?
Hej,
Mam identyczny objaw w Grand Scenicu 1.3 TCE z 2018r. Coś jakby chrobotanie/jęczenie dobiegające z okolicy przeniesienia napędu. Tak trochę jakby ze skrzyni, sprzęgła czy mechanizmu różnicowego. Mam tak od początku. Słychać to najbardziej w okolicy 50-80km/h jadąc na 5tym - 6tym biegu, gdy jest naprawdę cicho. Przy większej prędkości i podczas przyspieszania cisza - pewnie tak jak piszesz jest zagłuszone przez ogólnie większy hałas. Byłem raz w Renault, diagnosta to słyszał i stwierdził, że to dźwięk mechanizmów wysprzęglających i że ten typ tak ma. Może faktycznie jest to trochę podobne do odgłosów słyszalnych podczas zmiany biegów (swoją drogą jak się bardzo mocno wsłuchać w zmianę biegów to słychać całą gamę różnych dźwięków). Tak jak piszesz słychać to zarówno na biegu jak i na luzie czy wyciśniętym sprzęgle.
Autem zrobiłem 20tyś km i cały czas jest tak samo, więc nie spędza mi to snu z powiek, ale to chyba jest jedyna rzecz, która w tym aucie mi przeszkadza. Trochę się zastanawiam czy to nie jest tylko kwestia słabego wygłuszenia. Może wystarczy podjechać do firmy wygłuszającej i dołożyć kilka mat na podłodze i na ścianie odgradzającej wnętrze od silnika?
Gdyby udało Ci się to zdiagnozować, napisz proszę jaka była przyczyna.
Pozdrawiam,
ML
PunkRock86 napisał 28-01-2020, 10:05:
Zgodnie z regulaminem forum :
pkt. 4. Każdy nowy użytkownik forum, przed założeniem nowego tematu i napisaniu pierwszego
posta, zobowiązany jest do zapoznania się z tym regulaminem, uzupełnienia profilu oraz
przywitania się w dziale http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania" POWITANIA.
Zapraszamy do przywitania się z użytkownikami i dalszego uczestnictwa w życiu www.scenic-forum.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2020, 10:05 przez PunkRock86.)
•
cruyf
9
0
4
4
SC IV ph I
2018
1.3 Energy TCe 160KM 118kW (od 2018)
Legnica
cruyf
Zarejestrowani
— 09-09-2020, 10:26
(18-01-2020, 12:06)dartek napisał(a): Witam
Kolejny raz byłem w serwisie Renault, opiszę problemy z moim autem.
1. Najpierw to co mnie najbardziej denerwuje w moim Scenic', upierdliwy dźwięk jak chrobotanie, szuranie, coś podobnego do starego wentylatora lub obracającej linki w pancerzu (jak kiedyś w prędkościomierzach były), dźwięk dochodzi z okolicy lewego nawiewu. Nie jest to może strasznie głośne, ale jednak słyszalne przy prędkościach 40-70km/h, przy wyższych prędkościach w kabinie i tak jest głośno, a szum powietrza i silnika zagłusza ten dźwięk.
2. Pytanie do użytkowników Scenica IV, czy przy starcie-rozruchu silnika bardzo często włącza się ssanie (podwyższone obroty na około 20 sekund)? Wystarczy, że auto postoi kilkanaście minut i przy kolejnym uruchomieniu znowu podwyższone obroty. Silnik przecież tak szybko nie stygnie? Czy te silniki z doładowaniem tak już mają?
3. Szum powietrza od szyb bocznych w przednich drzwiach- i tutaj Renault przyznało się, że jest błąd techniczny, wymieniają prowadnice szyb na bardziej miękkie i dodają trochę pianki, poprawa jest ledwo słyszalna. Na elementy do wymiany czekałem 2 miesiące w jednych drzwiach, w drugich wciąż czekam. Może w autach obecnie wychodzących z fabryki już to poprawiono?
4. Pojawił się też problem z piszczącą pompą paliwa i tutaj diagnosta miał mieszane uczucia, ja to słyszę bo uruchamiam auto w garażu, a na ulicy jest już słabiej słyszalne, ale jak stwierdził, jest to do osłuchania na warsztacie.
5. Znikający/ciemny ekran systemu audio tak na moment, a później O.K. Występuje co jakiś czas, kilka dni. Ponoć problem też znany Renault, ale nic z tym nie robią, ponoć czekają na aktualizację oprogramowania, ale już dłuuugo czekają. Raz też wykasowało mi całą zawartość pendriva.
Ad. 2. Też zauważyłem podwyższone obroty silnika przez kilka (kilkanaście) pierwszych sekund od uruchomienia. Widać taki program ma sterownik. Ma to taki plus, że silnik szybciej się rozgrzewa i szybciej robi się komfortowo w kabinie w chłodniejsze dni
Pozostałych objawów w moim aucie nie stwierdzam.
•
Zbynio
1
0
0
0
SC IV ph I
2017
1.6 dCi 130 2016-
Warszawa
Zbynio
Zarejestrowani
— 11-09-2022, 20:06
Witam
Mam podobne objawy na 5 i 6 biegu szumienie dochodzi z lewego nawiewu przy wciśnięciu sprzęgła nic się nie zmienia dopiero po zmianie na 4 bieg cisza.
Czy udało się komuś rozwiązać tą zagadkę?
pio555 napisał 11-09-2022, 21:09:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2022, 21:09 przez pio555.)
•
kacperdlu
27
0
0
1
SC IV ph I
2016
1.2 Energy TCe 130KM 96kW (od 2016)
Lubin
@ dartek @ mlml pozwolę sobie odkopać temat - doszliście może o co chodziło z tymi dźwiękami?
Od dwóch tygodni mam SC4 1.2 - zauważyłem, że tak między 1200 a 2000 obrotów słychać takie dość jednostajne "szorowanie" czy "szuranie". Jego ton nie zmienia się ze wzrostem obrotów za bardzo. Coś jakby brudne tarcze były w sensie odgłosu, ale to na pewno nie tarcze;)
Słychać to na 2, 3 i 4 biegu. Na 5 i 6 wydaje mi się, że albo nie słychąć - albo że już za głośno w aucie jest żeby to usłyszeć.
•
|